ALEGIA PIELII – MODALITĂȚI DE ELIMINARE A ALERGIEI DE PIELE

0
1682
piele
fot. pixabay.com

Alergiile la piele pot da simptome diferite. Cum se desfășoară și cât de intens apare depinde în mare măsură de alergeni. Cel mai adesea, cu alergii ale pielii, vom găsi mâncărimi ale pielii, roșeață și răspândire a erupțiilor cutanate sau care este eczemă. Din fericire, în multe cazuri, simptomele de alergie la piele pot fi combătute în mod eficient, folosind în mare parte remedii casnice. Descoperă modalități de sensibilizare a pielii tale.

Alergia la piele este neplăcută și enervantă de supărat. Erupțiile, mâncărimea sau petele roșii nu adaugă farmec, enervează și reduc confortul. Pentru a scăpa de alergiile cutanate ai nevoie de multă răbdare, îngrijire sistematică și regularitate. La baza tratamentului stau prevenirea și îngrijirea corectă a pielii.

Care sunt cauzele alergiei cutanate?

Alergia pielii poate avea multe cauze și poate fi cauzată de mulți factori. Alergia la substanțele vegetale precum iedera otrăvitoare, sumacul și plantele de stejar este obișnuită. Tot ce trebuie să faceți este să atingeți hainele sau animalele expuse pielii pentru a avea o reacție alergică. De obicei, alergia pielii se răspândește din cauza zgârieturilor sau a bășicii.

Alergiile de piele apar adesea ca urmare a substanțelor conținute în produsele cosmetice sau pulberi. Sensibilizarea poate fi cauzată, de exemplu, de ruj, parfum, vopsea de păr, săpun sau șampon. Uneori, este necesar doar un scurt contact cu alergenul pentru a prezenta simptome de alergie la nivelul pielii.

Este indicat faptul că formaldehida este cea mai sensibilizantă substanță. Este eliberată de gaze inodor din elemente precum panouri pentru ferestre, izolație pentru mobilă, covoare, îmbrăcăminte și evacuare auto. Alte cauze ale alergiilor cutanate includ metale și medicamente.

Pentru a rezuma, factorii următori sunt cei, care provoacă alergie la nivelul pielii:

  • păr de animale,
  • latex,
  • produse cosmetice,
  • îmbrăcăminte,
  • medicamente
  • alimente (de exemplu, lapte de vacă),
  • plante (polen sau consumul anumitor plante și legume),
  • bijuterii,
  • produse chimice.

Care sunt simptomele alergiei cutanate?

Principalul simptom al alergiilor cutanate sunt compacurile. Cel mai adesea iau forma papulelor roșii umplute cu lichid seros. Aceste buline se deschid destul de repede și lichidul acumulat începe să se scurgă. În plus față de boli pe piele, mâncărimi și/sau arsuri severe, rugozitatea și exfolierea pielii, urmate de întărirea și crăpături dureroase, sunt simptome ale unei alergii a pielii.

eritem
fot. pixabay.com

Poți suspecta întotdeauna o alergie la piele atunci când prezinți o erupție cutanată. Cea mai frecventă erupție la alergie este urticaria. Este dificil să se indice clar ceea ce o poate provoca. Cu toate acestea, este indicat faptul că o erupție locală este cauzată de contactul direct al alergenului cu o anumită zonă a pielii. În cazul în care erupția cutanată acoperă întregul corp, este un semn că agentul alergenic a intrat în fluxul sanguin.

În unele cazuri, simptomele de însoțire pot apărea cu alergii cutanate extrem de severe. În aceste cazuri, sensibilizarea poate afecta sistemul respirator și digestiv și poate duce chiar la șoc anafilactic. Prin urmare, atunci când ai parte de simptome precum palpitații, respirație șuierătoare, răgușeală, slăbiciune, amețeli, vărsături, tensiune arterială scăzută, cel mai bine este să soliciți ajutor medical rapid. Drept urmare, trebuie să iei medicamente pentru a preveni agravarea stării.

Cum să tratezi alergia cutanată?

În cele mai multe cazuri, tratamentul alergiilor cutanate nu necesită administrarea de produse farmaceutice. Baza este să se recunoască și să se evite alergenii. Pentru alergii severe, medicii prescriu antihistaminice de nouă generație, care includ cetirizină, levocetirizină, loratadină, desloratadină și fexofenadină. Dacă mâncărimea pielii este extrem de puternică, aceste produse farmaceutice pot fi combinate cu medicamente de primă generație, care sunt concepute pentru a atenua mâncărimea și sedarea.

În urticaria foarte severă, mai ales când apare angioedem, se utilizează glucocorticosteroizi orali. Cu toate acestea, aceste medicamente sunt luate pentru o perioadă foarte scurtă de timp, deoarece provoacă o serie de efecte secundare nedorite.

Remedii ce casă pentru alergia cutanată

În cele mai multe cazuri, poți combate singur alergiile pielii folosind remedii casnice. Majoritatea persoanelor, care se confruntă cu alergii, au propriul set de prim ajutor echipat cu calciu și antihistaminice de bază, care ameliorează primele simptome ale alergiilor cutanate. Pe lângă utilizarea lor, se recomandă să se acorde o atenție deosebită prevenirii. Bolnavii de alergie ar trebui să utilizeze produse hipoalergenice, de exemplu, pulberi de spălat, săpunuri. Pudrele alergice trebuie să spele toate articolele, care vin în contact direct cu pielea, adică îmbrăcămintea, prosopul, așternutul.
Persoanele cu alergii ale pielii trebuie, de asemenea, să acorde o atenție deosebită îngrijirii zilnice. Este cel mai bine dacă folosesc produse cosmetice naturale fără culori artificiale, parfumuri și conservanți. La alergii ale pielii, poți utiliza produse cosmetice pentru pielea atopică, care nu conțin factori iritanți. Astfel de preparate vor fi achiziționate cu ușurință la farmacie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here