Alergia a devenit o boală a civilizației a secolului XXI. Se estimează că numai în Statele Unite, peste 50 de milioane de oameni suferă de această boală în fiecare an. Care sunt simptomele și tipurile de alergii?
Alergia – boala civilizației
Rezultatele programului ECAP (Epidemiologia bolilor alergice din Polonia) arată că până la 40% dintre polonezi suferă de alergii și, cel mai adesea, problema afectează locuitorii din orașele mari. Din păcate, suntem în avangarda infamă a Europei. Specialiștii acordă atenție faptului că până la 9-11% dintre noi avem astm, care se dezvoltă ca urmare a alergiilor netratate sau prost tratate. Rinita alergică a fost găsită în 22-25% persoane, urticaria – în 5-8% respondenți și alergiile alimentare – în 5-13%. Între 4 și 9% dintre pacienți au simptome de dermatită atopică.
Simptomele alergiei
Alergiile pot provoca o serie de simptome. Semnele și simptomele vor depinde de tipul de alergie, care poate ajuta alergologul să diagnosticheze alergia.
Dacă ești alergic la ceva, pe care îl inspiri, cel mai probabil vei avea o reacție la ochi, nas și plămâni. Dacă ești alergic la ceva ce mănânci, probabil vei avea simptome în gură, stomac și intestine.
De asemenea, poți reacționa diferit la același alergen în momente diferite.
Simptomele alergiei alimentare pot include:
- tremuratul gurii;
- umflarea buzelor, limbii, feței sau gâtului;
- dureri de stomac;
- anafilaxia (reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol).
Reacțiile alergice ale mușcăturilor sau înțepăturilor de insecte pot provoca:
- zonă mare de umflare la locul înțepăturii;
- respirație greoaie, tuse, etanșeitate în piept sau lipsă de respirație;
- mâncărime sau urticarie pe tot corpul;
Reacțiile alergice la medicamente pot duce la:
- mâncărime de piele;
- umflarea feței;
- respirație șuierătoare;
Deteriorarea aeriană poate provoca rinită alergică (febra fânului), care se caracterizează prin:
- strănut;
- nas înfundat;
- ochi înlăcrimați, roșii sau umflați;
- tuse;
- Mâncărimi ale nasului, ochilor sau cerului gurii.
Tipurile de alergie
Iată un set ale celor mai frecvente tipuri de alergii:
- Rinită alergică: edem nazal și inflamație, hiperemie, strănut și mâncărime, ochi înlăcrimați, cauzați de diverși alergeni externi și interni.
- Sinuzită: infecție sinusală uneori asociată cu rinită alergică sau astm. Cu toate acestea, cel puțin jumătate din toate sinuzitele cronice nu sunt cauzate de alergii.
- Astm: pneumonie și inflamații ale tractului respirator și bronhoconstricție, cauzate de mulți dintre aceiași alergeni ca rinita alergică, care provoacă sifonare, etanșitate în piept, respirație șuierătoare și tuse.
- Alergii alimentare: unele persoane au simptome precum erupții cutanate, vărsături și diaree, tuse, respirație șuierătoare, umflare a feței, urticarie și altele. Intoleranțele alimentare, cum ar fi intoleranța la lactoză, sunt mai frecvente, dar nu sunt considerate alergii, deoarece nu provoacă o reacție alergică.
- Alergia la insecte, la albine: una dintre cele mai periculoase reacții alergice, în special la persoanele, care sunt sever alergice la înțepăturile de albine. Aceasta provoacă umflarea și inflamația în jurul locului înțepăturii, iar în cazuri grave, o reacție anafilactică, care cuprinde întregul corp. Printre simptome se numără: urticarie, umflarea căilor respiratorii, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și înghițire, creșterea ritmului cardiac și scăderea tensiunii arteriale, care provoacă amețeli.
- Alergia la latex: simptomele pot include astm, mâncărime și erupții cutanate, urticarie, ochi înlăcrimați și anafilaxie.
- Alergia la medicamente: o reacție la unele medicamente, cum ar fi penicilina, medicamentele cu sulfonamidă, medicamentele anti-ulcer și aspirina, care pot provoca urticarie sau alte simptome.
- Alergie de contact: numită și dermatită de contact, o reacție alergică cauzată de contactul direct cu alergenul, care provoacă inflamații, de la roșeața locală la răni deschise. Cauzele comune sunt acizii și bazele, inclusiv săpunurile și detergenții; solvenți, adezivi și alte substanțe chimice industriale; iederă, stejar sau sumac; nichel și alte metale utilizate în bijuterii; medicamente topice, inclusiv antibiotice și anestezice; parfumuri sau produse cosmetice; țesături precum lână și îmbrăcăminte din țesături artificiale.
- Eczema: o formă foarte frecventă de dermatită, prezentă deseori de-a lungul vieții la persoanele, care sunt hipersensibile la o gamă largă de iritații ale pielii. Printre simptome se numără pielea uscată, plină, pe care apar pete roșii, zone inflamate; mâncărime extremă și arsură.
- Conjunctivită alergică: poate fi cauzată de contactul cu substanțe precum șampon, produse cosmetice, murdărie, fum, clorură în piscină sau diverși alergeni.
- Sensibilitate chimică: aceasta nu este o reacție alergică, dar incapacitatea pacientului de a tolera substanțele chimice de mediu, cum ar fi pesticidele, vaporii de solvent și alți poluanți ai aerului. Simptomele pot include probleme de respirație, greață, dureri de cap, oboseală, tulburări cognitive, aritmie cardiacă sau convulsii.