ALERGIA LA ANIMALE – CARE SUNT SIMPTOMELE ALERGIEI LA PĂRUL CĂINELUI, PISICII SAU A ALTOR ANIMALE?

0
639
blana animalelor de casă
fot. pixabay.com

Alergia la animalele de companie este o adevărată pacoste. Ce care suferă de alergie, trebuie să facă față bolilor neplăcute, chiar și cu un contact minim cu un animal de companie. Medicii alertează, însă, că alergiile la animale nu sunt doar un confort redus al vieții, ci și o amenințare serioasă pentru bolnavii de alergie. Problema este cu atât mai mare, deoarece baza pentru tratarea oricăror alergii este evitarea și scăparea factorului de sensibilizare, ceea ce nu este atât de ușor în cazul animalelor de companie de care suntem atașați. Vezi care sunt simptomele alergiilor la câine, pisică și alte animale de companie și cum să le faci față.

Cercetările arată că aproape jumătate dintre români au un animal domestic. Un câine, o pisică, un hamster sau un papagal sunt o sursă de bucurie și distracție, dar nu întotdeauna: uneori provoacă și tulburări inconfortabile. După cum se dovedește, chiar și a zecea persoană poate fi alergică la prezența animalelor domestice.

Ce este alegia domestică?

Alergia la animale de companie este, de obicei, o alergie la proteinele care se găsesc în pielea animalelor, în urină și salivă. Particule din aceste elemente (uscate) pot fi găsite pe toate aparatele de uz casnic, în special pe textile. Odată cu mișcarea aerului, aceștia sunt transferați în haine sau mâini și apoi intră în sistemul respirator, provocând alergii la blana unui câine, a unei pisici sau a unui alt animal de companie. Trebuie amintit că alergenii la animale sunt extrem de puternici și cei mai frecventi. Alergenul felin este considerat cel mai popular și, de asemenea, cel mai puternic. Durează foarte mult timp, chiar și atunci când pisica nu mai este în apartament. În cazul alergiilor la câine este mai ușor, deoarece patrupedul este alergen în mare măsură în funcție de rasa sa. De asemenea, merită să știi că alergiile pot fi cauzate și de animale mai mici, de exemplu hamsteri, cobai sau șoareci. În cazul lor, alergenii agresivi conțin, în primul rând urină, care conține cantități mari de proteine.

Cauzele alergiei la blana animalelor

Apariția și evoluția alergiilor la blana animalelor de companie depinde de mulți factori. Cele mai importante sunt: ​​predispoziții individuale, concentrația de alergeni în mediu, poluarea mediului, starea mentală a pacientului. Alergia la animale se poate dezvolta în etape sau poate apărea brusc, de cele mai multe ori stă ascunsă mulți ani pentru a se face simțită brusc. Din cauza insidiozității sale, îți recomandăm să faci teste de alergie înainte de a-ți aduce animalul de companie acasă. Totuși, aici, alergologii spun că, chiar și un rezultat negativ nu garantează că alergiile la părul animalelor nu se vor dezvolta în timp. De asemenea, merită să ne amintim că un rezultat pozitiv al testului nu înseamnă neapărat o alergie, ci doar o predispoziție care poate să nu se dezvolte niciodată. Deci, după cum vezi, o alergie la animalele domestice este dificil de prevăzut și detectat. Alergologii consideră testarea genetică, care este în faza de legare, ca o soluție a problemei. Pe baza lor, va fi posibil să se stabilească exact dacă cineva este predispus la alergii.

animal de companie
fot. pixabay.com

Simptomele alergiei la blana animalelor

Simptomele alergiilor la animale de companie nu sunt foarte diferite de alte alergii. Cea mai frecventă este roșeața și lăcrimarea, mâncărimi și roșeață a pielii, erupții cutanate, nasul curgător, umflarea mucoasei nazale, tuse, dureri în gât iar la alergie avansată, scurtarea respirației. Alergiile pot agrava astmul și pot provoca un atac.

Cum să faci față alergiei la animale domestice

Tratamentul alergiilor și cele ale animalelor de companie este, în primul rând, evitarea și eliminarea contactului cu alergenul. Prin urmare, cel mai simplu mod de a scăpa de simptomele de alergie la blana animalelor, este să-ți renunți la animalul tău de companie. Aceasta este o soluție drastică, dar uneori doar la alergii avansate. Cu toate acestea, atunci când alergia la animale de companie este mai puțin avansată, nu trebuie să faci acest pas imediat. Cu toate acestea, merită să te concentrezi pe minimizarea contactului cu alergenul. În acest sens, se recomandă:

  • Curățarea frecventă a apartamentului, schimbarea lenjeriei de pat, spălarea paturilor, păturilor, scuturarea covoarelor și curățarea tapițeriei;
  • Utilizarea unui aspirator cu filtre suplimentare;
  • Aerisirea frecventă a camerelor;
  • Spălarea frecventă a mâinilor și părului, în special după contactul cu animalul;
  • Spălarea frecventă a animalului;
  • Nu lăsa câinele/pisica să doarmă în pat;
  • Curățarea și spălarea periodică a patului animalului dvs. de companie;
  • Interzicerea linsului pe față sau mâini de către un câine sau pisică;

Dacă este posibil, păstrează animalele în afara casei tale, de exemplu, într-o cameră separată sau într-o canină de grădină; alergenii nu se vor răspândi în spațiul de locuit; când animalul trebuie să fie acasă, merită să-ți iei un purificator de aer cu filtru HEPA și să optezi la curățarea regulată a filtrelor de aer condiționat, a încălzitoarelor de aer și a ventilației.

De asemenea, trebuie amintit că alergiile pot fi tratate cu imunoterapie sau desensibilizare. În timpul acestuia, un alergen este administrat corpului într-o doză adecvată, stabilită de medic, care este concepută pentru a crea toleranță la substanță. Acest tratament este lung și scump, dar extrem de eficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here