Vizitele periodice la ginecolog sunt baza pentru menținerea sănătății intime. Este recomandat ca, controalele să fie efectuate cel puțin o dată pe an (cu excepția cazului în care medicul îți spune altfel). Citologia este unul dintre examenele ginecologice de bază, care se efectuează la vizitele de control. Pe baza sa, poți determina starea colului, precum și detecta cancerul într-un stadiu incipient. Rezultatele citologiei pot fi interpretate în funcție de scala Papanicolau.
Rezultatele citologiei sunt citite folosind scala Papanicolau. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că această scală iese încet din uz, iar majoritatea ginecologilor consideră că aceasta este insuficientă. Această perspectivă se datorează faptului că scara Papanicolau nu este destinată să reflecte convingerile contemporane despre cancerul de col uterin și modificările necanceroase ale acestui organ. În zilele noastre, când citești rezultatele citologiei, sistemul Bethesda este mai ușor utilizat. În România, însă, în unele laboratoare poți obține în continuare rezultatele testului citologic Papanicolau.
Ce este scala Papanicolau?
Papanicolau a fost dezvoltat de un imigrant grec, care trăiește în Statele Unite. El a fost primul, care a folosit teste citologice pentru a diagnostica cancerul de col uterin. Observațiile sale și numeroasele studii au permis identificarea a cinci grupe citologice, care determină severitatea oricăror nereguli.
Rezultatele testelor citologice în funcție de Papanicolau
La primirea rezultatelor citologiei pe scara Papanicolau, se citește grupul din care face parte. Grupuri individuale înseamnă:
- Grupa 1, conform scării Papanicolau – studiul nu dezvăluie celule epiteliale scuamoase și glandulare anormale; pentru respondent acesta este cel mai bun rezultat posibil; calificarea pentru grupa 1 a scării Papanicolau înseamnă că următoarea citologie se poate face în 2-3 ani;
- Grupa 2 a scării Papanicolau – este rezultatul testului citologic cel mai frecvent obținut; apare de obicei la femeile active sexual; calificarea pentru grupa 2 a scării Papanicolau înseamnă că, pe lângă celulele sănătoase, există și inflamatorii în frotiu, dar acestea nu sunt anormale și caracteristice stării precanceroase; grupa 2 conform scării Papanicolau apare și la femeile cu eroziune;
- Grupul 3 din scara Papanicolau – acest rezultat este considerat suspect; frotiul prezintă celule anormale, care se pot transforma în cele canceroase; persoana care efectuează examenul descrie gradul de displazie ca fiind mic, mediu sau mare; dacă displazia este medie sau mare, este necesară o diagnosticare suplimentară, de exemplu colposcopie sau biopsie;
- Grupa 4 a scării Papanicolau – indică prezența celulelor atipice, care reprezintă un prevestitor al cancerului pre-invaziv; aceasta înseamnă că celulele canceroase se găsesc doar în epiteliu; detectarea celulelor atipice îți permite să începi rapid tratamentul; în astfel de cazuri, majoritatea terapiilor au succes;
- Grupa 5 din scara Papanicolau – înseamnă detectarea leziunilor maligne, adică cancerul invaziv; celulele atipice din frotiu sunt numeroase; în acest caz, tratamentul trebuie început imediat; acest lucru va ajuta la creșterea șanselor de vindecare a cancerului.
Citologie: grupa 2
În cazul în care rezultatul examinării citologice indică grupa 2, nu trebuie să îți faci griji. Inflamarea posibilă poate fi tratată cu succes, trebuie doar să urmezi instrucțiunile ginecologului. De obicei, tratamentul include administrarea de antiinflamatoare. Chiar dacă grupa a 2-a înseamnă eroziune, nu este nevoie să îți zgâlțâi mâinile. Eroziunea trebuie vindecată și apoi repetată citologia. Grupul 2 conform scării Papanicolau înseamnă că citologia trebuie repetată în 1-2 ani, cu excepția cazului, în care indicațiile medicului ginecolog sunt diferite. Trebuie amintit că examinarea trebuie să aibă loc la momentul recomandat de medic. Acest lucru se datorează faptului că, grupa 2 a scării Papanicolau nu garantează că în timp țesutul nu va dezvolta celule atipice, care provoacă cancer.
Ce trebuie să știm despre testul citologic?
Ginecologii recomandă ca primul examen citologic să fie efectuat după vârsta de 18 ani sau la scurt timp după primul contact sexual. După aceasta, examinarea trebuie efectuată profilactic o dată pe an și la femeile, care prezintă risc genetic de cancer de col uterin la fiecare 6 luni. Examenul citologic este considerat unul dintre cele mai importante în prevenirea sănătății intime. Ajută la detectarea celulelor canceroase anormale, care vor influența la apariția cancerului de col uterin. Detectarea precoce a leziunilor oferă șanse mari de recuperare completă.
În ce constă examenul citologic?
Examenul citologic este un test simplu și practic nedureros. Se efectuează în timpul unei vizite de rutină la ginecolog. Durează câteva minute. Examenul citologic presupune introducerea unui specul în vagin și colectarea celulelor cu o perie specială. Eșantionul este trimis la un laborator, unde structura celulară este evaluată la microscop. Rezultatele citologiei sunt raportate pe scara Papanicolau sau în sistemul Bethesda. Dacă eșantioanele ridică îndoieli, medicul va comanda re-testarea sau diagnosticul suplimentar. Neregulile constatate permit medicului ginecolog să facă un diagnostic și să determine un plan de tratament. Trebuie amintit că un rezultat incorect al citologiei nu înseamnă întotdeauna cancer.