Aritmiile inimii sunt o afecțiune, care poate pune în pericol sănătatea și viața. Mai simplu spus, aritmia este o tulburare de ritm cardiac. Poate lua diferite forme. Cel mai adesea vorbim despre aritmie sub formă de fibrilație ventriculară, aritmii ventriculare și supraventriculare. La aritmie, inima trebuie tratată cât mai curând posibil. Tratamentul se bazează în primul rând pe schimbarea stilului de viață și utilizarea regulată a produselor farmaceutice și, în unele cazuri, implementarea chirugicală. Află cauzele, simptomele și metodele de tratament pentru aritmii cardiace.
Aritmia poate fi un semn al bolilor grave. Riscul apariției acesteia crește odată cu vârsta. Problemele cu activitatea inimii sunt rezultatul unor tulburări în producerea impulsurilor electronice, care mișcă acest organ. Când acestea apar, inima începe să-și piardă ritmul natural.
Ce este aritmia?
Aritmia este un tip de tulburare de ritm cardiac. Aritmia este definită ca find starea, în care inima bate prea repede sau prea încet. Medicina distinge aritmiile ventriculare și supraventriculare, precum și cele aritmiile sinusale – respiratorii, adică aritmie respiratory, ce constă în accelerarea bătăilor inimii în timpul inspirației și încetinirea activității sale la expirație.
Aritmia este atunci când ritmul cardiac este mai mic sau mai mare de 60-70 în repaus și mai mare sau mai mic decât 120-180 bătăi pe minut în timpul exercițiului fizic. Aritmia încetinește sau accelerează activitatea miocardului fără un motiv anume. În cazul fibrilației ventriculare, vom vedea că mușchiul cardiac nu răspunde la impulsul nodului sinusal. Drept urmare, circulația sângelui se oprește, ceea ce poate duce la moarte.
Care sunt cauzele aritmiei?
Este indicat, că aritmia cardiacă este cel mai adesea asociată cu boli sistemice, cum ar fi ateroscleroza, astmul, defectele de valvă, hipertensiunea, hipertiroidismul și miocardita. Aritmia poate apărea, de asemenea, ca urmare a deficitului de potasiu, a stresului excesiv sau a amărăciunii mari, care durează mult timp. Medicii indică faptul că persoanele care:
- abuzează de alcool;
- au diabet;
- au niveluri ridicate de colesterol în organism;
- fumează țigări;
- au un istoric familiar cu boli de inimă.
Care sunt simptomele aritmiilor inimii?
Medicii indică faptul că, în unele cazuri, aritmia cardiacă nu produce simptome vizibile și caracteristice. Cu toate acestea, cel mai adesea, aritmiile se manifestă cu simptome precum palpitații (adică bătăi rapide și neregulate). În plus, simptomele aritmiilor cardiace includ:
- dificultăți de respirație;
- senzație de neliniște;
- arsură și dureri în piept;
- slăbiciunea corpului;
- căldură;
- pierderea cunoștinței.
Trebuie amintit că, unele simptome ale aritmiilor cardiace, cum ar fi durerea toracică, palpitații sau lipsa respirației pot fi, de asemenea, simptome ale nevrozei. Cauzele simptomelor de aritmie nervoasă sunt căutate în psihic. Ca atare, se indică hipersensibilitatea mușchiului cardiac la anxietate sau stres sever.
Tratamentul aritmiilor inimii
Metoda de tratare a aritmiilor cardiace este întotdeauna ajustată la intensitatea bolii. În cazurile, în care aritmia cardiacă este cauzată de o boală, de exemplu hipertensiunea arterială, tratamentul este efectuat cauzal și se concentrează pe ameliorarea simptomelor bolii. Pacienții trebuie să-și amintească că tratarea aritmiilor cardiace nu înseamnă doar administrarea de produse farmaceutice, ci și schimbarea stilului de viață. Baza este renunțarea la: fumat și consum de alcool. Următorul pas este să continui o dietă sănătoasă. Dieta zilnică ar trebui să limiteze alimentele bogate în colesterol rău. Următorul pas este asigurarea activității fizice. Totuși, acest lucru trebuie consultat cu un medic. Exercițiile pentru aritmii cardiace nu pot fi prea intense și agravante.
Medicamentele pentru aritmia inimii
Produsele farmaceutice sunt de asemenea utilizate pentru tratarea aritmiilor cardiace. Cele mai frecvent utilizate sunt pentru ameliorarea simptomelor bolii. Medicamente pentru aritmie includ blocante beta, amiodarone, glicozide, propafenone sau blocante ale canalelor de calciu. Tratamentul convențional poate fi asistat de medicamente pe bază de plante. Infuziile de păducel, vulpe de lână, crini din valul-mamă, vâsc sau ginkgo biloba au un efect pozitiv asupra disfuncției inimii.
Tratamentul chirurgical al aritmiilor
Este indicat, că cele mai bune rezultate sunt obținute prin tratamentul chirurgical al aritmiilor cardiace. Tulburările cardiace pot fi complet eliminate prin operație. Tratamentele pentru aritmie cardiacă includ: chirurgia valvei cardiace, implantarea stimulatorului cardiac, ablația RF, tratamentul chirurgical al bolilor coronariene, cardioversia electrică, implantarea unui defibrilator cardioverter.
Este aritmia periculoasă?
Aritmia inimii este o boală gravă, care nu numai că poate reduce calitatea vieții, dar contribuie și la moarte. Ca urmare a disfuncției miocardice, poate apărea inconștiența și căderi periculoase. Aritmia poate provoca, de asemenea, un număr mare de complicații. Acestea includ insuficiența circulatorie, accident vascular cerebral și embolie periferică. Persoanele, care observă semne de aritmie cardiac, trebuie să vadă un medic cât mai curând posibil.