ATEROSCLEROZA

0
699
analize
fot. pixabay.com

Ateroscleroza este o boală cronică care atacă cu păcăleală. De obicei, în prima fază a arteriosclerozei, pacientul observă simptome cu risc scăzut, care pot induce multe boli, cum ar fi oboseala, dureri de picioare, probleme de amintire și concentrare. Cu toate acestea, trebuie amintit că ateroscleroza este extrem de periculoasă. Netratată, poate duce la un atac de cord, accident vascular cerebral sau pierderea piciorului. De aceea este atât de important să respectăm principiile prevenirii aterosclerozei. Vezi cum să previi arterioscleroza și care sunt cauzele, simptomele și tratamentul acestei boli.

Ateroscleroza începe la o vârstă foarte fragedă. Primele schimbări pot fi deja observate la adolescenți. Cu toate acestea, boala este de obicei cunoscută la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. De cele mai multe ori bărbații se potrivesc cu ea. Factorii care cresc riscul de a dezvolta ateroscleroză sunt excesul de greutate, obezitatea, diabetul și inactivitatea fizică.

Ce este ateroscleroza?

Ateroscleroza este o boală care implică inflamații cronice, a membranei interioare și mijlocii a arterelor mari și medii. Primele modificări ale arterelor pot fi văzute foarte devreme, chiar și în copilărie, iar în unele cazuri deja în stadiul vieții fetale. Leziunile aterosclerotice sunt răspunsul pereților vaselor de sânge detașabile la daunele endoteliale.

Cursul bolii implică numeroase procese, cum ar fi: leziuni endoteliale cronice, oxidare a lipoproteinelor, intrarea lipoproteinelor modificate în placa aterosclerotică, adeziunea trombocitelor, adeziunea de monocite din sânge, proliferarea celulelor musculare netede și acumularea crescută de grăsimi.

Cauzele aterosclerozei

Ateroscleroza se poate dezvolta din mai multe motive. Diversi factori influențează exacerbarea inflamației. Unii dintre ei depinde de noi, alții nu. Factorii care cresc riscul de a dezvolta ateroscleroză sunt:

  • Vârsta – cel mai adesea ateroscleroza este diagnosticată la persoane peste 50 de ani;
  • Sexul – bărbații prezintă riscuri principale de ateroscleroză;
  • Sarcina genetică – riscul contractării crește atunci când există antecedente familiale de ateroscleroză;
  • Obezitate și exces de greutate;
  • Stilul de viață – viața canapelei, lipsa sau activitatea fizică minimă, precum și stresul cronic influențează dezvoltarea aterosclerozei;
  • Dieta necorespunzătoare;
  • Stimulanți – fumatul este raportat ca principalul factor în ateroscleroză; consumul excesiv de alcool afectează și arterele;
  • Boli – cum ar fi hipertensiunea, diabetul, deficiența de estrogen, colesterolul anormal, scorul ridicat de lipoproteine; Infecția cu Chlamydia pneumoniae.

    medicamente
    fot. pixabay.com

Simptomele aterosclerozei

Primul semn al aterosclerozei este o creștere a colesterolului din sânge. Cu toate acestea, trebuie amintit că acest simptom nu este vizibil cu ochiul liber, pentru a-l detecta, este necesar să se efectueze teste. De asemenea, colesterolul nu dă simptome vizibile imediat. Acestea apar numai atunci când arterele se îngustează cel puțin la jumătate. Apoi apar simptomele aterosclerozei: dificultate de concentrare și de reținere, oboseală, buline galbene pe piele, care sunt depuneri de colesterol (cel mai adesea apar în jurul pleoapelor, îndoirilor cotului și sub sâni).

Efectele aterosclerozei

Ateroscleroza netratată este o boală, gravă care poate duce la moarte. Ca urmare, placa se acumulează în artere, care devin mai înguste. În practică, acest lucru înseamnă că sângele are probleme de circulație și nu ajunge la inimă. Drept urmare, inima este tulburată, apare ischemia și efortul excesiv. Sângele nu ajunge nici la alte organe. Efectul aterosclerozei avansate nu este numai ischemia, ci și hipoxia inimii și a altor organe. Acest lucru provoacă dureri în piept, chiar și după un efort mic. Ateroscleroza are, de asemenea, consecințe care sunt invizibile pentru ochi. Există o presiune internă crescută, apare ruperea vasculară, formarea cheagurilor de sânge, ischemia picioarelor. Acest lucru poate provoca accident vascular cerebral, atac de cord, embolie pulmonară, necroză tisulară, ulcerații care nu se vindecă și duc la amputarea membrului.

Analizele ce diagnostichează ateroscleroza

Medicina nu cunoaște un test care ar releva ateroscleroza. La o boală avansată, este suficient să se facă o ecografie, care dezvăluie placa aterosclerotică acumulată în artere. Pentru diagnostic, se utilizează de obicei ecografia cu atașament Doppler, ceea ce permite evaluarea tulburărilor fluxului de sânge prin vase. Starea arterelor poate fi, de asemenea, determinată prin tomografie computerizată și angiografie coronariană. În diagnosticul aterosclerozei, se utilizează și nivelul colesterolului din sânge și al trigliceridelor.

Tratamentul aterosclerozei

Ateroscleroza este de obicei tratată cu produse farmaceutice. Trebuie luate zilnic. În terapia aterosclerozei, se optează pentru medicamente, care cresc nivelul colesterolului bun din sânge și scad nivelul celui rău și al trigliceridelor. Atunci când medicamentele de ateroscleroză nu funcționează eficient, sunt necesare măsuri radicale. Tratamente precum balonarea, stenturile și bypass-urile sunt considerate ca atare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here