Avocado este un fruct, care abia câștigă popularitate în România. Deși a fost cunoscut de puțin timp în România, a devenit deja o componentă a multor diete, în special a celor care reduc kilogramele. Popularitatea avocado se datorează, în primul rând, faptului că fructele conțin multe valori nutritive, având și proprietăți medicinale și preventive. Datorită conținutului de acid oleic, scad colesterolul și reglează tensiunea arterială – și nu sunt singurele proprietăți ale avocado. Cunoaște-le pe toate.
Avocado este un fruct originar din sud-centrul Mexicului. Avocado ocupă o poziție importantă în bucătăria mexicană. Este baza creării popularului guacamole și este, de asemenea, un ingredient în multe salate sau supe. Avocado se adaugă și la carne. Aspectul avocado seamănă cu o prună verde cu o piatră mare și carne grasă. În prezent, există cel puțin câteva soiuri de avocado.
Proprietăți nutritive ale avocado
Deși avocado este calificat ca fiind fruct, conține foarte puține zaharuri. Cu toate acestea, este bogat în acizi grași monoinsaturați – omega 9. Le datorează valoarea calorică. Se precizează că există 166 de calorii în 100 g de avocado. Aceasta înseamnă că valoarea calorică a avocado este similară cu cea a unei gogoși mici sau a unei bucăți de pizza vegetariene.
Pe lângă calorii, avocado conține multe minerale valoroase și vitamine. Fructele conțin vitamine A, C și E și vitamine din grupa B. Aceste vitamine sunt perfect absorbite datorită faptului că avocado conține multă grăsime. Grăsimile avocado sunt omega-9, omega-3 și omega-6. În plus, avocado conține cantități mari de potasiu, care este responsabil pentru reglarea tensiunii arteriale, funcționarea corespunzătoare a inimii și a sistemului nervos. Luteina și zeaxantina conținute în avocado, au un efect pozitiv asupra ochilor.
Proprietăți medicinale ale avocado
Grăsimile de avocado au multe proprietăți pentru sănătate. Vitaminele conținute în fructe le măresc. Proprietățile de avocado includ:
- Reglarea colesterolului prin eliminarea trigliceridelor dăunătoare, scăderea nivelului LDL și creșterea colesterolului HDL; avocado în dietă previne ateroscleroza și bolile de inimă, printre altele atacul de cord prin scăderea tensiunii arteriale;
- Prevenirea cancerului – avocado are să prevină cancerul de sân la femei și prostată la bărbați;
- Efect pozitiv asupra dezvoltării fetale – acest lucru este posibil datorită conținutului de acid folic din avocado, care este necesar pentru dezvoltarea corespunzătoare a uretrei, creierului și coloanei vertebrale și, de asemenea, împiedică formarea defectelor la naștere;
- Reglarea glicemiei – o dietă pe bază de avocado este recomandată diabetului de tip 2; acest fruct previne fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge; C
- ontracararea îmbătrânirii corpului;
- Îmbunătățirea funcției hepatice;
- Nivelarea inflamării stomacului și intestinelor;
- Îmbunătățirea stării părului și a pielii – avocado regenerează rădăcinile părului și netezește pielea, eliminând ridurile fine; fructul poate fi folosit pentru a crea o mască facială de casă, sau pulpă zdrobită pentru a fi adăugat la balsamul de păr;
- Ajutor în tratamentul leucemiei – studii recente spun că, avocado conține lipide, care ajută la tratarea leucemiei mieloide acute.
Avocado în dieta de reducție
Deși avocado nu conține zaharuri, este bogat în grăsimi – de aceea, teoretic, nu trebuie utilizat într-o dietă de slăbire. Cercetătorii din California au dovedit, însă, că fructul de avocado îți permite să controlezi pofta de mâncare și păstrează senzația plin pentru o lungă perioadă de timp. Aceste proprietăți fac ca avocado, în ciuda conținutului ridicat de grăsimi și calorii, să fie excelent la reducerea kilogramelor în plus. Pentru a profita de proprietățile sale de slăbire, consumă doar jumătate de fruct la prânz.
Cum să mănânci avocado?
Fructele gata de mâncare sunt cele, ale căror piele se curăță ușor, atunci când este apăsată cu un deget. Fructele coapte trebuie tăiate longitudinal, separate în două părți. Pasta trebuie îndepărtată. După scurgere, pulpa de avocado este scoasă cu o linguriță sau se decojește fructul. Trebuie amintit că, dacă avocado trebuie să rămână proaspăt în timpul depozitării, acesta trebuie presărat cu suc de lămâie (pulpă).
Avocado în bucătărie
Avocado în bucătărie poate fi utilizat în diferite moduri și servit într-o varietate de feluri de mâncare. Cel mai adesea apare sub formă de pastă de guacamole, care este unul dintre elementele de bază ale bucătăriei mexicane. Pasta se prepară zdrobind avocado cu o furculiță, se adaugă usturoi presat, suc de lămâie, sare și piper. Guacamole poate fi servit cu roșii uscate la soare, coriandru sau tabasco. Sunt presărate cu pâine sau nachos.
Avocado este o alternativă interesantă pentru untul tradițional. Grăsimile sănătoase fac ca sandvișul de avocado, să fie nu numai delicios, ci și extrem de valoros pentru organismul nostru. Poți pune roșii, varză, somon sau pui prăjit pe pâine măcinată cu pastă de fructe.
Cum să mănânci sâmburele de avocado?
Interesant este că poți mânca nu numai pulpă de avocado, ci și sămânța. Merită să optezi pentru acesta, deoarece conține cea mai mare cantitate de antioxidanți dintre toate plantele comestibile disponibile. În plus, conține cantități mari de fibre. Semințele de avocado pe care dorești să le mănânci, trebuie să fie uscate timp de câteva zile și apoi spălate. Sămânța zdrobită a se macină într-un blender la o pulbere fină și se adaugă, de exemplu la iaurt sau terci.