CAISELE – PROPRIETĂȚI NUTRITIVE ȘI DE SĂNĂTATE

0
705
nutriție
fot. pixabay.com

Caisele sunt fructe, care ar trebui să fie incluse în dieta ta. Subestimate de mulți, ei influențează pozitiv sănătatea noastră, inclusiv îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar și susțin tratamentului osteoporozei. Cu toate acestea, acestea nu sunt toate proprietățile caisului. Sunt utilizate nu numai în medicină, ci și în produsele cosmetice. Caisa este o componentă a măștilor pentru acnee. Vezi care sunt proprietățile nutritive și de sănătate ale caisului.

Caisele sunt fructe mici, dar extrem de sănătoase. Le poți mânca proaspete sau uscate. Caisele uscate sunt o sursa bogata de vitamine, minerale si antioxidanti. Se raportează că, consumul a 3 caise pe zi oferă organismului cantitatea potrivită de antioxidanți. Caisele trebuie utilizate, în primul rând, de persoanele cu hipertensiune arterială și hiperaciditate gastrică.

Proprietățile nutritive ale caiselor

Valoarea nutrițională a caisului este foarte mare. Acest fapt rezultă din vitaminele și mineralele conținute în fructe. Compoziția caisului cuprinde cantități mari de potasiu, fier, calciu, fosfor, vitamina B, C, PP și fibre. În plus, caisele conțin beta-caroten adică provitamina A. Trebuie reținut faptul că, caisele au o valoare nutritivă ridicată, dar sunt extrem de calorice. În 100 g de caise proaspete vom găsi 47 de calorii, în timp ce în uscate până la 284 calorii.

Proprietăți de sănătate ale caiselor

Caisele sunt utilizate atât în ​​tratamentul cât și în prevenirea multor boli, afecțiuni și boli. Ca proprietăți de sănătate se indică:

  • Îmbunătățirea proceselor digestive și stimularea muncii intestinale – acest lucru este posibil datorită conținutului de fibre alimentare din caisele proaspete și uscate; caisele uscate sunt recomandate, în principal, pentru constipație; în plus, ele sunt o componentă importantă a dietei pentru acidoza gastrică;
  • Ajutor în tratamentul hipertensiunii arteriale;
  • Ajutor în tratamentul și prevenirea osteoporozei, datorită conținutului de calciu și fosfor;
  • Ajutor în tratamentul anemiei – caisele trebuie să fie o opțiune pentru persoanele, care riscă să dezvolte anemie, adică vegetarieni, femei care au perioade grele;
  • Efect pozitiv asupra stării pielii – caisele contribuie la regenerarea epidermei, nutriție și netezire; măștile de caise sunt, de asemenea, recomandate pentru îngrijirea tenului acneic și gras; masca este făcută din caise uscate preparate cu lapte cald;
  • Acțiuni preventive în domeniul cancerului;
  • Protejarea organismului împotriva dezvoltării infecției;
  • Efect pozitiv asupra vederii;
  • Acțiune preventivă în domeniul bolilor cardiovasculare;
  • Îmbunătățirea funcționării sistemului nervos;
  • Îmbunătățirea funcției renale;
  • Îmbunătățirea activității sistemului neuromuscular.

Cum să mănânci caisele?

carne, prăjituri
fot. pixabay.com

Cele mai delicioase sunt caisele proaspete – culese direct din copac și coapte. De asemenea, conțin relativ puține calorii, motiv pentru care nu contribuie la adăugarea de kilograme. Reține că, caisele necoapte sunt nepotrivite. Fructele coapte pot fi recunoscute prin pielea sa portocalie sau galbenă intensă, care este netedă și are un fard caracteristic.

Caisele proaspete pot fi folosite pentru a face gem, mousse, jeleu, lichior sau tinctură. Caisele pot fi adăugate și la salate, carne, prăjituri, deserturi, găluște. Acestea se mănâncă și singure. Pentru a nu-și pierde gustul, fructul trebuie păstrat la frigider. Caisele uscate sunt, de asemenea, foarte populare. Sunt conservate cu dioxid de sulf, ceea ce le permite să-și păstreze culoarea caracteristică. Cu toate acestea, trebuie amintit că acest compus reduce valoarea nutritivă a caisului și poate provoca alergii. Alergia la caise se manifestă prin dureri abdominale și diaree. Caisele uscate pot fi cumpărate cu ușurință în magazin – cele pentru bolnavii de alergie și astmatici sunt, de asemenea, disponibile.

Cum să folosești semințele caisului?

Uleiul din miezul de caise este extrem de delicat și aromat. Îl poți recunoaște prin culoarea sa transparentă. Se obține în procesul de presare la rece a semințelor de fructe. Uleiul din sâmburi de caisă este folosit, în principal, de cosmetică. Este apreciat pentru proprietățile hidratante și concentrația mare de vitamine E, A și B17. Este recomandat, în primul rând, pentru îngrijirea pielii uscate și sensibile. Poate fi folosit și de persoanele cu pielea îmbătrânită și predispuse la riduri. Uleiul din miezul de caise are proprietăți netezitoare, hidratante și hrănitoare. Produsul poate fi folosit nu numai pentru îngrijire, ci și pentru masaj.

Industria cosmetică folosește caisele și pentru a crea măști de casă, de exemplu, pentru pielea uscată, hrănitoare, hidratante sau regenerante. Extractul de caise poate fi găsit și în șampoane, creme, măști, tonici, loțiuni, lăptișoare, parfumuri, geluri de duș. Toate se disting printr-un parfum frumos. Deși dedicată în principal pielii mature, fetele tinere pot opta de asemenea, pentru ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here