CARE ESTE TENSIUNEA ARTERIALĂ CORECTĂ ȘI CUM TREBUIE MĂSURATĂ

0
679
plt
fot. pixabay.com

Se vorbește foarte mult despre tensiunea arterială. Astăzi, o poți măsura foarte simplu, dar totuși puțini știu să o facă corect. O altă problemă este lipsa unor norme corespunzătoare ale tensiunii arteriale. Acest lucru se datorează, printre altele, faptului că norma tensiunii arteriale depinde de mai mulți factori, de exemplu, vârsta persoanei examinate sau starea sa de sănătate. Vezi care sunt normele normale pentru tensiunea arterială și cum să le măsori corect.

Presiunea arterială este definită ca forța cu care sângele ajunge pe pereții celor mai mari artere în timpul contracțiilor inimii și apoi după relaxarea acesteia. Când se măsoară tensiunea arterială, apar informații despre numărul de bătăi cardiace pe minut, adică pulsul. Anomaliile tensiunii arteriale pot fi rezultatul bătrâneții, sănătății, stilului de viață și sănătății mintale.

Normele tensiunii arteriale la adulți

Standardele normale de tensiunii arteriale sunt stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Această organizație distinge până la șase criterii pentru calificarea tensiunii arteriale la adulți. Aceste standarde sunt următoarele:

  • presiune optimă – sub 120/80 mm Hg;
  • presiune normală – 120/80 mm Hg;
  • presiune normală ridicată – 130/85 mm Hg;
  • hipertensiune arterială ușoară – 140/90 mm Hg;
  • hipertensiune arterială moderată – 160/100 mm Hg;
  • hipertensiune arterială severă – mai mult de 180/110 mm Hg.

Se preconizează standarde puțin mai ridicate pentru persoanele în vârstă. Se presupune că:

  • la persoanele înainte de 80 de ani și în stare bună de sănătate – tensiunea arterială normală trebuie să fie sub 140. La pacienții bolnavi de această vârstă, presiunea poate fi în intervalul: 140-150;
  • la persoanele cu vârsta peste 80 de ani și cu o sănătate bună, tensiunea arterială corespunzătoare ar trebui să fie sub 150.

    tensiune
    fot. pixabay.com

Cum să măsori tensiunea arterială?

Măsurarea tensiunii arteriale nu este complicată. Toată lumea o poate face acasă. Cu toate acestea, se pare că multe persoane nu știu să măsoare corect tensiunea arterială. Se recomandă să se efectueze 2 măsurători la intervale de câteva minute. Măsurătorile se fac cel mai bine dimineața și seara la ore fixe, imediat înainte de a lua medicamente și înainte de a mânca. Trebuie amintit că măsurătorile de presiune, chiar și atunci când sunt efectuate corect, au adesea o eroare semnificativă. Aceasta poate apărea chiar și atunci când măsori tensiunea arterială în cabinetul medicului sau la spital. Se învinuiește pentru asta așa-numita reacție a șorțului alb, adică valori crescute ale tensiunii arteriale, la prima măsurare. Acest lucru este asociat cu tensiunea emoțională, care însoțește adesea o vizită la medic sau așteptările pentru rezultatul examinării. Este indicat că la aproximativ 20% din oameni, această reacție are un statut stabil și presiunea ridicată apare întotdeauna la medic, în timp ce în afara unităților medicale revine la normal.
Un dispozitiv pentru măsurarea tensiunii arteriale este un monitor al tensiunii arteriale. În prezent, dispozitivele electronice, care utilizează metoda oscilometrică pentru măsurători, sunt considerate cele mai eficiente.

Ce provoacă hipertensiunea?

Cauzele hipertensiunii arteriale nu pot fi de obicei determinate. În astfel de cazuri, se face referire la hipertensiune arterială primară sau esențială. În acest caz, istoricul medical familial sau factorii legați de stilul de viață, cum ar fi aportul excesiv de sare, stimulanți, obezitate, inactivitate fizică, alimentație precară și condiții genetice, sunt responsabile pentru tensiunea arterială prea mare. În cazul, în care se cunoaște cauza hipertensiunii arteriale, vorbim despre hipertensiune arterială secundară. Substraturile sale includ apnee obstructivă de somn, sarcină, administrarea unor medicamente, boli de rinichi, hipertiroidism și diabet.

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?

De obicei, hipertensiunea nu dă simptome, dar se poate întâmpla, ca simptomele caracteristice să apară. În aceste cazuri, nu le poți subestima și trebuie să mergi la un medic. Hipertensiunea arterială poate fi rezultatul multor boli. Pentru a le diagnostica, cu toate acestea, trebuie să îți măsori în mod regulat tensiunea arterială acasă, cel puțin până la un an, pentru a face examenul medicului. Printre simptomele unei presiuni prea mari se numără amețeli și dureri de cap, senzație de slăbiciune, respirație îngreunată, probleme de somn, ritm cardiac crescut, dureri toracice, deficiențe de vedere, vărsături, greață, transpirație și anxietate.

Ce este hipotensiunea?

Ca urmare a măsurărilor tensiunii arteriale, poate fi detectată și tensiunea arterială scăzută. Hipotensiunea este mai puțin frecventă decât hipertensiunea. Datele medicale indică faptul că aproximativ 15% din populație se luptă cu asta. Vorbim despre tensiunea arterială redusă atunci când valorile acesteia scad sub 90 mm Hg sau când tensiunea arterială diastolică este mai mică de 50 mm Hg. Semnele tensiunii arteriale scăzute includ somnolență, distragere, dureri de cap, slăbiciune și deteriorarea stării de spirit. Pentru a elimina simptomele hipotensiunii arteriale, este recomandat să faci sport în mod regulat, să bei cantități mari de lichid și să consumi mai multă sare. În unele cazuri, tensiunea arterială redusă este tratată farmacologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here