CARE SUNT SIMPTOMELE CARACTERISTICE ALE RUBEOLEI?

0
713
boala copilăriei
fot. pixabay.com

Rubeola este o boală virală. Te poți infecta prin picături. Rubeola apare, în principal, la copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Cu toate acestea, trebuie amintit că, cazurile de rubeolă apar la adulți. Boala în aproape 100% din cazuri dă simptome caracteristice. Simptomele rubeolei sunt o erupție cutanată, care apare în spatele urechilor și a ganglionii limfatici umflați. Cu toate acestea, merită să ne amintim că aceste simptome nu apar întotdeauna. Medicii sensibilizează că rubeola este asimptomatică în unele cazuri.

Rubeola este o boală infecțioasă cunoscută. Este clasificată ca fiind o boală a copilăriei, dar poate afecta și adulții. Eclozarea de la 14 la 21 de zile. Perioada de infecție cu rubeola începe cu 7 zile înainte de apariția erupției și durează 2 săptămâni după ce dispare.

Rubeola la copii

Rubeola la copii este o afecțiune obișnuită. Pediatrii subliniază că nu reprezintă o amenințare majoră pentru sănătate și viață. Rubeola la copii nu necesită tratament special. Acest lucru se datorează faptului că, la majoritatea copiilor trece foarte ușor – simptomele rubeolei sunt puțin invazive sau nu apar deloc. În unele cazuri, acest lucru face dificilă diagnosticul stării.

Rubeola la adulți

Rubeola la adulți nu apare des. Cu toate acestea, dacă apare, cursul său este mai sever decât la copii. Simptomele rubeolei la adulți includ cefalee și dureri musculare, tuse, nas curgător, conjunctivită. Aceste simptome apar, de obicei, la 2-3 săptămâni după infecție. În prima fază a bolii seamănă cu o răceală, astfel încât uneori rubeola rămâne nediagnosticată mult timp.

Care sunt simptomele caracteristice ale rubeolei?

Dacă există deja simptome de rubeolă, acestea sunt destul de caracteristice. Simptomele tipice ale rubeolei sunt:

  • Febră ridicată, care poate atinge 30 de grade Celsius;
  • Ganglionii limfatici umflați pe partea din spate a gâtului și occiput; ganglionii limfatici umflați pot persista foarte mult timp; vestea bună este că de obicei nu sunt dureroși;
  • Durere în gât;
  • Erupția rubeolei apare inițial în spatele urechilor și pe față, apoi coboară pe tors și membre; erupția rubeolei nu provoacă mâncărime; poate fi recunoscută prin faptul că ia forma unor pete mici, roz pal; erupția se aseamănă cu alergia obișnuită; se menține pe corp timp de 2-3 zile, apoi se estompează și dispare după aproximativ 5 zile fără urmă.

Cum să tratezi rubeola?

Tratamentul cu rubeola este simptomatic. Include administrarea de antipiretice. Pacientul trebuie să stea la pat în timpul tratamentului și să limiteze contactul cu persoanele, care nu au fost bolnave înainte – acest lucru va reduce riscul de transmitere a virusului și intoxicarea persoanelor ulterioare.

Perioada de incubație a rubeolei este de 14-23 de zile. Aceasta înseamnă că, simptomele rubeolei pot apărea în 2-3 săptămâni după contactul cu virusul. Boala durează aproximativ 2 săptămâni, erupția dispărând după 3-5 zile. Totuși, timp de 14 zile, vei observa ganglioni limfatici măriți și dureri articulare. Tratamentul rubeolei la copii este, de obicei, mai rapid decât la adulți. În cazul acestora din urmă, recuperarea poate dura mult mai mult.

Complicații după rubeola

Complicațiile pot apărea atât după rubeolă, cât și după orice altă boală contagioasă. Unele dintre ele sunt extrem de periculoase. Ca atare, se menționează neurita sau encefalita rubeolei, purpura rubeolei și artrita rubeolelei. În plus, ca și complicații după rubeola sunt menționate:

  • inflamație tranzitorie sau durere la nivelul articulațiilor, acestea apar mai des la femei decât la bărbați și afectează, de obicei, articulațiile mici ale mâinilor și încheieturii (implicarea articulațiilor mari se întâmplă sporadic);
  • encefalita, care poate apărea la o săptămână de la apariția erupției cutanate – encefalita este, de obicei, relativ ușoară și se trece fără s[ lase urme permanente;
  • trombocitopenie – apare în medie la un pacient din 3.000, poate persista până la șase luni după ce s-a îmbolnăvit și se rezolvă de unul singur;
  • miocardita;
  • neurită optică.

    adulți
    fot. pixabay.com

Rubeola în timpul sarcinii

Rubeola este o boală gravă în special pentru femeile însărcinate (în primul trimestru). Îmbolnăvirea poate duce chiar la avort și, de asemenea, poate provoca defecte grave la naștere. Este indicat că rubeola în sarcină poate provoca sindromul lui Gregg, malformații cardiovasculare, leziuni ale ochilor, hidrocefalie, retard mental și hipoplazie a membrelor.

Profilaxia rubeolei

În România, se aplică vaccinarea obligatorie împotriva rubeolei. Sunt efectuate de 2 ori: mai întâi la copii cu vârsta cuprinsă între 13-14 luni, apoi la pubertate, adică la vârsta de 13 ani. Vaccinarea împotriva rubeolei este deosebit de importantă pentru fete. Uneori, vaccinarea combinată este utilizată pentru imunizarea împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului. Se presupune că această profilaxie protejează împotriva îmbolnăvirii timp de 10 ani. Imunitate durabilă oferă numai trecerea peste rubeolă.

Rubeola este o boală, care se infectează cu ușurință. De obicei este ușoară și nu necesită implementarea unui tratament invaziv. Se recomandă să nu protejăm copii forțat de rubeola naturală. Un istoric de boală îți permite să câștigi imunitate pentru viață. Cu toate acestea, protecția împotriva rubeolei este necesară în timpul sarcinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here