CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE ACIZII OMEGA 3?

0
633
omega 3
fot. pixabay.com

Acizii omega sunt un nutrient extrem de important pentru organismul uman. Sunt necesare pentru sănătate. Acizii omega au trei forme marcate cu numerele 3,6,9, sunt clasificați ca acizi grași nesaturați. Fiecare dintre acizii omega joacă un rol diferit în organism și poate fi găsit în alte produse alimentare. Vezi care este diferența dintre omega-3,6 și 9, care sunt sursele lor cele mai bune și de ce ar trebui să te asiguri că acestea sunt furnizate în cantitate potrivită pentru corp.

Acizii omega aparțin grupului de grăsimi nesaturate bune, ale căror una dintre sarcini este protejarea organismului împotriva bolilor. Acizii omega apar în 3 variante: omega-3, omega-6 și omega-9. Corpul nostru nu este capabil să producă acești acizi de unul singur, iar aceștia sunt necesari pentru ca organismul să funcționeze corect. Prin urmare, este necesar să se consume alimente cu grăsimi nesaturate.

Acizii omega-3 – ce e de știut?

Omega-3 este un acid gras polinesaturat, care nu este produs de organism. Acizii grași Omega-3 sunt responsabili în organism pentru scăderea nivelului de colesterol rău și creșterea acestui bun și pentru scăderea nivelului de trigliceride. Ele prezintă efect antiinflamator, datorită căruia ajută în tratamentul și prevenirea multor boli. Cei mai importanți acizi grași omega-3 sunt DHA și EPA, care sunt blocurile de construcție specifice ale celulelor umane. Datorită acestui acid funcționează membrana celulară, iar procesele de viață pot avea loc corect de la concepție. Acizii grași Omega-3 au un efect pozitiv asupra creierului și inimii, previn formarea emboliei și a cheagurilor de sânge și previn procesele inflamatorii în artere, adică reduc riscul de ateroscleroză. Acizii grași Omega-3 sunt de asemenea de neprețuit în construirea rezistenței imune a organismului, protejându-l împotriva infecțiilor standard, cancerului și tulburărilor emoționale.

Medicina utilizează omega-3 în tratamentul hipertensiunii arteriale, astm bronșic, dermatită atopică, depresie (în principal la femeile, care se așteaptă un copil). Femeile însărcinate trebuie să aibă grijă să furnizeze organismului cantitatea corectă de omega-3. Acești acizi sunt necesari pentru conturarea creierului fetal.

Sursa acizilor omega-3

Datorită faptului că acizii grași omega-3 nu sunt produși de organism, cantitățile corespunzătoare trebuie furnizate extern. Cele mai bune surse de acizi grași omega-3 se află în peștele gras de mare, de exemplu somon, hering, cod, macrou, sardine, halibut, fructe de mare, ulei de in și nuci. Consumul suplimentelor alimentare, care conțin acid omega-3 este, de asemenea, o opțiune populară.

Acizii omega-6 – ce e de știut?

Acizii grași omega-6 sunt alți acizi grași polinesaturați, ale căror moleculele conțin o legătură dublă suplimentară. Precursorul omega-6 este acidul linoleic. Ca și în cazul omega-3, omega-6 nu este produs de organism și este furnizat numai cu alimente sau suplimente. Rolul acizilor grași omega-6 este: scăderea colesterolului total și LDL, construirea celulelor, producerea de hormoni și neurotransmițători, îmbunătățirea activității sistemului nervos central, controlul tensiunii arteriale, rinichilor, inimii și sistemului digestiv. Medicina folosește omega-6 pentru tratamentul afecțiunilor hormonale, diabetului de tip 2 și bolilor de piele.

omega 9
fot. pixabay.com

Trebuie amintit că raportul dintre omega-3 și omega -6 ar trebui să fie 1: 5 sau 1: 6. Acest lucru se datorează modificărilor metabolice. În cazul prea mult omega-6, acești omega-3 vor fi împinși din căile metabolice și efectele lor vor fi perturbate. Este indicat faptul că dieta obișnuită nu îți permite să menții raportul dorit și, de obicei, este de 1:10-12.

Sursa acizilor omega-6

Acizii grași Omega-6 se găsesc, în principal, în produsele vegetale. În cantități mari, se găsesc în uleiul de floarea soarelui sau de porumb, dovleac, floarea soarelui, susan, migdale, arahide și dungi de avocado. Deficiența de acid omega-6 poate fi, de asemenea, completată cu suplimente alimentare, care conțin ulei de boră sau de primrină de seară.

Acizii omega-9: ce e de știut?

Omega-9 este acidul oleic din familia acizilor monosaturați. Se caracterizează printr-o dublă legătură, ceea ce înseamnă că organismul îl poate sintetiza. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară o dietă adecvată. În organism, acizii grași omega-9 sunt responsabili de reducerea nivelului de colesterol total și rău, formează celule, susțin activitatea inimii, reglează tensiunea arterială normală și protejează împotriva cancerului.

Sursa acizilor omega-9

Uleiuri, rapiță, soia, susan și ulei de arahide sunt menționate ca surse de omega-9. Acidul în cantități mai mici se găsește și în avocado, migdale, alune, nuci, fistic, semințe de in, unt de cacao și germeni de grâu. Acizii grași Omega-9 se găsesc și în grăsimile animale, iar sursa lor este untura, secul, tonul, sardinele și uleiul de pește. Trebuie amintit însă că acidul omega-9 nu trebuie consumat în exces, deoarece favorizează dezvoltarea cancerului de sân la femei sau colon și prostată la bărbați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here