CHIMENUL NEGRU- MODUL DE FOLOSIRE ÎN BUCĂTĂRIE ȘI COSMETICĂ

0
1538
sanatate/frumusete
fot.pixabay.com

Chimenul negru este o plantă care poate fi recunoscută după semințele negre. Are multe proprietăți medicinale, printre altele are proprietăți anti-fungice și anti-diabetice și restabilește echilibrul mental. Chimenul negru este utilizat și în prevenirea și tratamentul cancerului și în produsele cosmetice. Utilizarea sa este foarte largă și totul pentru că semințele de chimen negru conțin multe vitamine și minerale importante pentru om. Descoperiți utilizarea chimenului negru în bucătărie și în produsele cosmetice.

 

Chimenul negru este o plantă originară din sud-estul Europei și Asia de Vest. Se caracterizează prin flori albe sau albastre cu venă albastră și semințe negre, care conțin proprietățile de sănătate ale chimenului negru. Planta era deja cunoscută de antici, care o considerau un medicament magic pentru practic toate bolile. Cercetările moderne au confirmat proprietățile vindecătoare ale chimenului negru.

 

Ce conține chimenul negru?

Proprietățile vindecătoare ale chimenului negru rezultă din vitaminele și elementele conținute de acesta. Există multe substanțe active valoroase în semințele negre. Conține, printre altele acizi grași nesaturați, uleiuri esențiale (de exemplu, ulei volatil), flavonoide, beta-caroten, vitamina E. Aceste substanțe sunt antioxidanți și au proprietăți anti-cancer. Acțiunea lor inhibă, de asemenea, procesele oxidative, ceea ce reduce riscul bolilor cardiovasculare. În plus, semințele negre conțin vitamine B, calciu, magneziu, potasiu, zinc, seleniu și fier.

Mineralele și vitaminele conținute în chimenul negru inhibă, de asemenea, procesul de îmbătrânire a pielii, ceea ce înseamnă că planta este folosită și în industria cosmetică.

 

Chimenul negru în medicină

Chimenul negru a fost folosit de secole în scopuri medicinale. Puterea acestuia a fost folosită deja de către antici, care au l-au considerat un leac minune pentru toate bolile. În prezent, chimenul negru este utilizat în principal de medicina naturistă. Ea îi atribuie:

  • Proprietăți anti-ulcer – chimenul negru reduce riscul de deteriorare a mucoasei gastrice;
  • Antialergic, motiv pentru care chimenul negru este utilizat pentru a trata alergiile, dermatita atopică sau astmul alergic;
  • Prevenirea și susținerea tratamentului anemiei, totul deoarece planta conține compuși care contribuie la creșterea nivelului de hemoglobină și eritrocite;
  • Efectele benefice asupra sistemului nervos includ proprietăți antidepresive, îmbunătățirea memoriei, atenției și concentrării, reducerea stresului;
  • Un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și a proprietăților de scădere, prin urmare chimenul negru este unul dintre produsele incluse în dieta persoanelor cu hipertensiune;
  • Acțiune preventivă în domeniul aterosclerozei și a altor boli cardiovasculare;
  • Reglarea glicemiei și efectul anti-diabetic;
  • Acțiune preventivă împotriva cancerului – substanțele conținute în semințele de chimen negru au scopul de a distruge celulele canceroase fără a dăuna celor sănătoase; chimenul negru este gândit să protejeze împotriva: cancerului la sân, cancerului de col uterin, colonului, prostatei, laringelui și adenoamelor pancreatice;
  • Proprietățile de vindecare ale bolilor și infecțiilor tractului respirator superior- facilitează expectorația secretată și reduce cantitatea de mucus vizibil, precum și îmbunătățește funcția bronșică.

 

Chimenul negru în cosmetică

Chimenul negru este folosit de industria medicală dar și de cea cosmetică. Proprietățile cosmetice ale chimenului negru includ în primul rând tratamentul erupțiilor cutanate, dermatitei atopice și arsurilor solare. Industria cosmetică folosește în principal uleiul de chimen negru, care are proprietăți antifungice și antibacteriene. Permite accelerarea procesului de vindecare a rănilor, leziunilor purulente și ulcerațiilor pielii. Chimenul negru este, de asemenea, un remediu natural pentru acnee și psoriazis. Semințele sale sunt utilizate pentru producerea de produse cosmetice care protejează împotriva radiațiilor solare.

Chimenul negru în cosmetică, mai ales în cea de acasă este folosit cel mai des sub formă de decocturi și infuzii. Sunt folosite pentru spălarea rănilor sau a pielii cu acnee și coșuri.

sanatate/frumusete
fot.pixabay.com

Chimenul negru în bucătărie

Chimenul negru poate fi utilizat și în bucătărie. În lumea gătitului, uleiul de chimen negru și boabele sale măcinate sunt cunoscute în mod special. Acestea din urmă pot fi recunoscute prin caracteristica de nucșoară – miros picant și gust care amintește de piper. Chimenul negru ca și condiment este utilizat pentru mâncărurile de miel și păsări de curte, precum și pentru marinatul cărnii. Semințele de chimen negru îmbogățesc adesea și gustul salatelor, al brânzei de casă, al legumelor fierte, al vinului de casă și al pâinii. Pentru a scoate în evidență calitățile gustative ale semințelor de chimen negru, merită să le prăjiți înainte de a le adăuga în farfurie. Uleiul de chimen negru este o componentă a supelor, a sosurilor și a preparatelor pe grătar.

Chimenul negru merge bine cu ierburi precum cimbru, coriandru. Mâncărurile cu chimen negru nu sunt recomandate persoanelor cu stomac sensibil, deoarece chimenul egiptean poate irita mucoasele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here