CIULIN DE LAPTE – AJUTĂ ÎN DIFICULTĂȚI ALE FICATULUI

0
1321
lapte
fot. pixabay.com

Ciulinul de lapte este o planta, care a fost folosită în medicina naturală încă din Evul Mediu. Utilitatea sa principală este detoxifierea organismului și stimularea proceselor de regenerare a ficatului. Ciulinul de lapte este o plantă populară și ușor accesibilă în România, care ar trebui să fie folosită de toată lumea, care are grijă de propria sănătate. Ciulinul de lapte este, de asemenea, o plantă de îngrijire a frumuseții. Descoperă toate utilizările sale și învață cum să o folosești.

Ciulinul de lapte este o plantă din familia Asteraceae. Principala sa caracteristică este efectul antihepatotoxice, dar are și alte proprietăți vindecătoare. Ciulinul de lapte poate fi găsit ușor în România în zonele arabile, deși planta crește și în sălbăticie. Datorită substanțelor pe care le conține, este adesea utilizat în produse farmaceutice, cosmetologie și medicină veterinară. Proprietățile vindecătoare ale ciulinului de lapte au fost folosite de secole în medicina populară și în plante medicinale.

Cum arată ciulinul de lapte?

În aparență, ciulinul de lapte seamănă cu cardiul obișnuit. Ceea ce îl deosebește, este dimensiunea sa mai mare – ciulinul de lapte atinge până la 2 metri înălțime. Trăsăturile sale caracteristice sunt tulpini groase, răspândite și frunze cu margini înțepătoare, în timp ce florilr mici de culoare purpurie apar la capetele lăstarilor. Proprietăți de vindecare ale ciulinului de lapte le au fructele lui. Acestea trebuie colectate la sfârșitul verii în august – septembrie.

Substanțe ajutătoare din ciulinul de lapte

Ciulinul de lapte își datorează proprietățile sale vindecătoare substanțelor, pe care le conține. În semințele acestei plante regăsim, printre altele:

  • silymarin – această substanță are efecte antiinflamatorii, antioxidante, spasmolitice, detoxifiante și coleretice; se arată că scade nivelul colesterolului, reduce riscul de ateroscleroză, susține regenerarea ficatului și îl protejează împotriva otrăvurilor și toxinelor; silimarina are, de asemenea, efecte anti-cancer; merită să știi că această substanță se găsește doar în fructele de ciulin de lapte;
  • acizi organici – în ciulinul de lapte îi vom găsi pe cei antibacterieni și digestivi;
  • fitosteroli – ajută la reducerea colesterolului dăunător;
  • taninele – acțiunea lor este antioxidantă, astringentă și antiinflamatoare;
  • acidul linoleic – are efect anti-cancer și reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare; de asemenea, sensibilizează celulele la insulină și accelerează metabolismul;

vitaminele C și K;

  • săruri minerale;
  • mucus;
  • amine biogene.

    cosmetice
    fot. pixabay.com28

Proprietăți vindecătoare ale ciulinului de lapte

Este indicat că ciulinul de lapte este, în primul rând, o cură naturală a ficatului. Susține tratamentul afecțiunilor precum ciroza, ficat gras alcoolic sau nealcoolic, colelitiază, colangită, hepatită virală, colesterol ridicat, leziuni hepatice diverse, diabet și dermatită.

Ciulinul de lapte – dozare și utilizare

Ciulinul de lapte poate fi achiziționat cu ușurință de la magazinele naturiste, farmaciile sau magazinele de produse alimentare de sănătate. Se vinde sub mai multe forme: cereale neprocesate, integrale, boabe măcinate, ulei de semințe de ciulin de lapte sau capsule cu o doză concentrată de silimarină. Este recomandat ca doza zilnică de ciulin de lapte să nu depășească 300 mg (aproximativ 2 lingurițe de boabe sau pulbere). Când cumpări ulei sau capsule de ciulin de lapte, urmează instrucțiunile de dozare de pe ambalajul suplimentului.
Trebuie amintit că cea mai sănătoasă formă de ciulin de lapte sunt boabele întregi, nemăcinate. Cel mai bine ar fi ca planta să fie cumpărată sub această formă și măcinată imediat înainte de consum. Boabele de ciulin de lapte pot fi măcinate, de exemplu, într-o mașină de tocat cafea. Pot fi consumate singure sau cu alte feluri de mâncare. Gustul ciulinului de lapte este neutru, așa că îl poți adăuga cu ușurință într-un musli, cocktail, produse de patiserie, salate, sandvișuri, paste, legume și terci. O formă populară de luare a ciulinului de lapte este, de asemenea, o infuzie sau o tinctură.

  • Infuzia de ciulin de lapte – două lingurițe de semințe proaspăt măcinate se toarnă ½ cană apă clocotită, se amestecă și se lasă să stea 10-15 minute. Consumă infuzia de două ori pe zi.
  • Tinctura de ciulin de lapte: 100 g fasole proaspăt măcinată într-o sticlă, în care se toarnă 500 ml de alcool. Închide strâns și așeaz-o într-un loc cald și întunecat timp de 14 zile. Apoi strecoară și toarnă lichidul într-o sticlă curată. Mănâncă tinctura de 2-3 ori pe zi, într-o doză de 10-15 picături.

Ciulinul de lapte în cosmetică

Ciulinul de lapte nu este doar o plantă folosită în tratament, ci și în industria cosmetică. Aceasta folosește, în principal, ulei din semințele de ciulin de lapte. Preparatul poate fi aplicat direct pe piele, ajută la uscare, deshidratare, epidermă inestetică, în cazul arsurilor solare și cu semne vizibile ale îmbătrânirii pielii. Uleiul din semințele de ciulin de lapte atenuează, de asemenea, simptomele dermatozelor, de exemplu, eritem sau psoriazis. În plus, poate fi folosit pe păr și scalp atunci când este deteriorat, uscat și căzător.

Efectele secundare și contraindicații pentru consumul ciulinului de lapte

Efectele secundare ale consumului ciulinului de lapte în cantități mari sunt, în principal, afecțiuni gastrointestinale, diaree. Utilizarea ciulinului de lapte la dozele recomandate (chiar și cu utilizare îndelungată) nu provoacă efecte nocive. Ciulinul de lapte nu trebuie utilizat în caz de intoxicații acute, în timpul sarcinii, alăptării și de către copii sub 12 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here