Coniacul și proprietățile sale magice

0
2207
Coniac
fot.pixabay.com

Cu toții știm că alcoolul dăunează sănătății. Oamenii de știință susțin, însă, că cantități mici sunt benefice pentru organism și vă permit să îmbunătățiți performanțele organismului. Cum vă va ajuta, depinde foarte mult de cantitatea de alcool pe care o consumați. Coniacul se numără printre cele recomandate. Acest tip de alcool se mai numește și băutura de aur și are beneficii pentru inimă, tensiunea arterială și circulație. Descoperă toate proprietățile coniacului.

Tradiția cognacului ne întoarce la Revoluția Franceză. Proprietățile sale vindecătoare au fost descoperite la acea vreme. Coniacul a fost folosit inițial pentru ameliorarea stărilor de slăbiviune, leșin și respirație greoaie. Strămoșii noștri au atribuit băutura de aur și activității stimulante, în special ceea ce privește activitatea sexuală. Coniacul este un cunoscut afrodisiac lichid. Cu toate acestea, acest alcool are multe mai multe beneficii pentru sănătate.

Coniac
fot.pixabay.com

Ce trebuie să știți despre coniac?

Coniacul este un tip de băutură alcoolică asemănătoare vinului. Contine între 40 – 84% alcool. Provine din Franța, unde era privată în umbră în vecinătatea orașului Cognac (de unde și numele acestuia). Cu toate acestea, cel mai probabil, coniacul este cunoscut de secole. Inventatorii acestei băuturi sunt considerați armenii, coniacul urmând să ajungă în Franța câteva secole mai târziu. Numele coniac a fost folosit pentru prima dată în 1617, în acea perioadă s-a inaugurat prima distilerie, care a produs așa-numitul vin fript.

Pentru a produce coniac se folosesc trei soiuri de struguri albi. De obicei, se folosesc trebbiano. Recolta fructelor se desfășoară în octombrie și durează foarte puțin. Fructele sunt zdrobite și presate pentru a obține mustul. Aceasta este turnată în rezervoarele unde are loc fermentarea. După o săptămână, vinul este transmis prin distilare și câștigă 28% din volumul de alcool. Distilările ulterioare permit creșterea cantității. Procesul de distilare se încheie întotdeauna în ultima zi a lunii martie, deoarece temperaturile ridicate ale primăverii pot afecta coniacul. Pentru ca alcoolul să poată fi băut, trebuie să fie supus pubertății. Coniacul se păstrează între scânduri de stejar, care sunt produse într-o singură regiune. Procesul de producere a butoaielor pentru maturizarea coniacului este extrem de complicat. Principala condiție este ca arborele să aibă min. 100 de ani, să fie sănătos și drept. Butoaiele sunt create manual, în conformitate cu rețetele tradiționale și instrumente vechi. Etapa finală în producerea coniacului este cupajul, adică amestecarea. Coniacul  gata preparat este marcat cu coduri speciale, care depind de durata fementării alcoolului. Codurile prin care se poate recunoaște coniacul sunt:

  • VS (Very Special) sau *** – fermentat în butoaie de stejar timp de cel puțin doi ani;
  • VSOP (Very Superior Old Pale) sau Réserve – fermentat cel puțin patru ani;
  • Napoléon – fermentat de cel puțin șase ani;
  • XO (Extra Old) sau Vieille Réserve – cel puțin șase ani de fermentare, iar din 2016 cel puțin zece ani.

Cognacul este marcat și cu (vintage). Anul scris pe sticla de alcool este anul celui mai tânăr distilat.

Coniacul original este caracterizat prin claritate și o culoare pură, aurie. În mirosul acestuia petem distinge violete, vanilie, fructe de pădure, miere, rădăcină și stejar. Coniacul este un alcool care nu se toastează. Este considerat una dintre cele mai scumpe băuturi alcoolice. Prețul pentru cele mai bune sticle este de până la 12.000 PLN.

Proprietățile coniacului

Coniacul este o băutură tare și gustoasă. Cu toate acestea, mulți oameni o consumă nu numai datorită gustului. Se pare că coniacul are multe proprietăți medicinale. Câteva picături de băutură aurie vă asigură o grijă completă a corpului vostru. Ca proprietăți ale coniacului putem distinge:

  • Accelerarea ritmului cardiac;
  • Creșterea tensiunii arteriale;
  • Îmbunătățirea circulației sângelui;
  • Vasodilatația;
  • Nivelarea stresului și a tensiunii nervoase;
  • Reglarea nivelului de colesterol din sânge;
  • Prevenirea cancerului.

Cognacul este considerat un alcool sigur. Consumul acestei băuturi (în cantități mici) este recomandat și persoanelor care urmează o dietă de slăbire. Coniacul conține cantități mici de calorii și zahăr.

Coniac
fot.pixabay.com

Cum servim și păstrăm coniacul?

Pentru ca această băutură să-și păstreze proprietățile sănătoase, trebuie să fie depozitată în mod corespunzător. De remarcat aici că coniacul tolerează destul de bine stocarea pe termen lung. Cel mai bine este să îl păstrați la temperatura camerei și să îl serviți în pahare mici. Depozitarea în magazine poate fi dăunătoare pentru coniac. Tradiționalele pahare pentru coniac sunt cele în formă de lalea. Furnizează până la 1/3 din volum. Alcoolul se bea lent, nu tot deodată. Înainte de a îl bea este recomandat să prindeți paharul în partea de jos cu mâna pentru a-l izola. Legenda spune că coniacul este mai gustos între 11 și 17 și după cină. Consumul de alcool trebuie să fie precedat de savurarea parfumului până la o jumătate de oră. Oamenii cărora nu le place alcoolul pur îl pot bea amestecat cu apă și lămâie, tonic și coca-cola.

Cum să consumăm coniacul?

Cel mai simplu mod de a consuma coniac este să îl bei, dar îl poți servi în mai multe moduri. Coniacul este folosit și de cofetari și bucătari, care îl adaugă la deserturi, prăjituri, înghețată și cafea. De asemenea, alcoolul se potrivește cu preparatele uscate și cu cele care conțin fructe de mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here