CONVIEȚUIREA CU PERSOANA BOLNAVĂ DE DEPRESIE – CUM O PUTEM AJUTA?

0
719
inflamație
fot. pixabay.com

Depresia este o boală, care este neglijată de multe persoane. De obicei, avem o atitudine de ignorare față de această tulburare mentală, atunci când nu au întâlnit-o de fapt. Oamenii, care trebuie să trăiască cu depresia în fiecare zi, știu că nu este ușor. Nu numai că nu pot conta pe ajutorul unei persoane bolnave, dar trebuie să țină cont și de faptul că vor avea nevoie de ajutor de la ei. Vezi cum este viața cu o persoană, care suferă de depresie și cum o poți ajuta.

Plângeri, complexe, anxietate, neputință, schimbări de dispoziție – doar câteva dintre problemele, cu care trebuie să te confrunți atunci când trăiești cu o persoană, care suferă de depresie. Existența zilnică necesită multă putere, răbdare și cunoștințe în domeniul sănătății mintale. Aceste cunoștințe vor ajuta la înțelegerea a ceea ce simte o persoană apropiată, ce suferă de depresie și va face mai ușor să facă față momentelor grele.

Cunoaște simptomele depresiei

Primul simptom cel mai vizibil este starea de spirit depresivă a unei persoane, care suferă de depresie. Starea de spirit scăzută poate fi temporară sau poate dura mult timp. În primul rând, atunci când locuiești cu o persoană care suferă de depresie, trebuie să fii pregătit pentru schimbarea stărilor de spirit și a fluctuațiilor sale, dar de cele mai multe ori boala este însoțită de o stare de nervozitate. Este dificil să o învingi și uneori se transformă într-o stare de indiferență. În astfel de stare, o persoană care suferă de depresie încetează să mai efectueze orice activități, chiar și cele care până de curând le-au făcut fericite. Drept urmare, nu face față îndatoririlor, evită munca și contactele cu rudele.

Depresia bolii

Când locuiești cu o persoană care suferă de depresie, nu uita că această boală provoacă durere. Desigur, nu este vorba de durere cauzată de un braț sau de un picior rupt, ci de durere psihologică. În aceste condiții, simți că viața doare, indiferent cum arată. Acesta este motivul pentru care, persoanele care suferă de depresie își deturnează adesea viața. De asemenea, merită să ne amintim că depresia poate provoca simptome somatice, datorită pragului redus al durerii, poți simți afecțiuni obișnuite de câteva ori mai mult decât o persoană sănătoasă. În plus, tulburările legate de depresie includ insomnie, probleme hormonale, lipsa poftei de mâncare, probleme cardiace și probleme digestive.

Cum poți ajuta unei persoane bolnave de depresie?

Primul punct de ajutor pentru o persoană care suferă de depresie este să-și accepte boala. Pentru mulți membri ai familiei, aceasta nu este o problemă. Aceștia neagă boala, fiind rușinați sau neînțelegând-o complet. Obținerea cunoștințelor de bază despre depresie este un alt punct de ajutor. Mulți oameni nu știu ce este și o identifică cu o răceală sau cu o pneumonie. Ei cred că pastilele și câteva zile în pat le vor permite să se recupereze. Nu este cazul. Depresia necesită, de obicei, un tratament îndelungat și nu, cu produse farmaceutice, ci cu ajutorul psihoterapiei. În psihoterapie, sunt importante nu numai ședințele cu un psiholog sau un psihiatru, ci și sprijinul familiei și al prietenilor. Cu toate acestea, trebuie amintit că acest suport nu ar trebui să ia forma unei formule standard: nu-ți face griji, alții au probleme mai grave. Astfel de mesaje nu ajung la persoanele care suferă de depresie.

Sprijin și acceptarea persoanelor bolnave de depresie

Accentuarea bolii lor este cel mai mare ajutor pentru depresie. Nu ar trebui să o forțezi să îndeplinească sarcini de zi cu zi, ci să o ajuți în acest sens. De exemplu, îi poți face micul dejun sau să aduci ceai. Trebuie amintit că, comportamentul unei persoane care suferă de depresie nu rezultă din lene. Nu trebuie să te așteptați la prea multe de la pacient. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să renunți la încurajarea îmbunătățirii stării lor. Când se simt mai bine, li se pot oferi activități simple, de exemplu plimbări scurte, gătitul împreună. Provocarea (chiar dacă nu este finalizată) merită întotdeauna lăudată.

Răbdarea este baza

tulburări
fot. pixabay.com

Tratamentul cu depresie necesită timp. Uneori ieși din boală peste câțiva ani. Pentru ca tratamentul să fie eficient, este nevoie de muncă sistematică și vizite regulate la un specialist. Familia pacientului trebuie să-l sprijine în acest sens, să-i amintească să-și ia medicamente sau de vizita la psiholog, să ofere cărți și materiale despre terapiile recomandate. În același timp, trebuie amintit că în multe cazuri nu va exista nicio îmbunătățire magică după administrarea antidepresivului. Trebuie să aștepți 2-3 săptămâni pentru primele efecte ale terapiei.

În cazul episoadelor depresive severe, când pacientul se amenință pe el însuși și pe alții, spitalizarea este necesară. Familia ar trebui să-și amintească că șederea într-un spital psihiatric nu este o tragedie și nu trebuie să te aperi de ea. În multe cazuri, tratamentul la spital poate ajuta cu adevărat.

Atenție la recidive

În 20-30% din cazuri, depresia revine după o perioadă de regresie temporară. Aceasta înseamnă că depresia nu este o problemă de o perioadă, ci pentru viață. Când trăiești cu o persoană care suferă de depresie, trebuie să fii conștient de ea și să observi cu atenție dacă există simptome de recidivă. Dacă da, merită să îndemni persoana bolnavă să repornească terapia, sau chiar să consulte un medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here