CUM SĂ ÎNDEPĂRTEZI CORECT O CĂPUȘĂ – CE SĂ FACI DUPĂ MUȘCĂTURA DE CĂPUȘĂ?

0
889
mușcătură
fot. pixabay.com

Mușcăturile de căpușe se întâmplă foarte des. De obicei, însă, nu necesită intervenție medicală. În cele mai multe cazuri, căpușa poate fi îndepărtată singură. Nu uita să scapi de căpușă cât mai curând posibil. Acest lucru va ajuta la protejarea împotriva infecțiilor virale periculoase, inclusiv Boala Lyme, encefalita transmisă de căpușe și anaplasmoză. Eliminarea unei căpușe nu este dificilă, dar necesită respectarea mai multor reguli. Acestea nu pot fi omise, deoarece altfel căpușa nu va fi îndepărtată complet. Vezi cum să tragi în mod corespunzător o căpușă și ce măsuri preventive trebuie luate după mușcarea acesteia.

După o mușcătură de căpușă, scoate insecta din corp cât mai curând posibil. Principiul de bază al prevenirii bolilor Lyme este: cu cât îndepărtarea este mai rapidă, cu atât este mai puțin probabil să apară boli transmise de căpușe. Căpușa poate fi eliminată în diverse moduri.

Cum să îndepărtezi căpușa?

Astăzi medicina oferă diverse metode pentru îndepărtare a căpușei. În farmacie poți găsi o varietate de instrumente pentru a scăpa de insectele din corp. Cele mai populare sunt stilourile, ventuzele, lassele și cardurile de îndepărtare a căpușelor. Pensetele sunt un instrument de casă pentru îndepărtarea căpușelor. Dacă nu poți scăpa de insectă singur, mergi la camera de urgență pentru ajutor. Eliminarea corectă a căpușelor este extrem de importantă.

Instructaj de îndepărtare a căpușelor

  • Strânge ferm căpușa cu penseta, prinzând-o cât mai aproape de piele.
  • Trage penseta spre tine cu o mișcare lină dar fermă, de-a lungul axei de puncție a insectei; amintește-ți că, căpușa trebuie trasă împreună cu partea din cap.
  • Locul din care este extrasă căpușa trebuie dezinfectat și mâinile spălate în apă cu săpun antibacterian;
  • După îndepărtarea căpușei, observă locul mușcăturii timp de 30 de zile, dacă apare o schimbare a pielii pe ea, așa-numitul eritem, trebuie să contactezi urgent medicul. Eritemul este primul semn al bolii Lyme. În același timp, trebuie avut în vedere faptul că eritemul apare doar cu 20% din infecțiile bolii Lyme.

Ruperea capului căpușei – ce e de făcut?

În unele cazuri, la îndepărtarea unei căpușe, capul insectei se rupe. În astfel de cazuri, fragmentul arahnidului rămâne în organism. Aceasta reprezintă o situație periculoasă. La început, trebuie să încerci să elimini fragmentul rămas al insectei cu penseta, în același mod ca și pentru întreaga insectă. Resturile de căpușă pot fi, de asemenea, îndepărtate cu un ac steril, la fel cum se îndepărtează așchiile. Dacă în ciuda acestui lucru, procedura la domiciliu nu reușește, trebuie să vizitezi un medic. Resturi de căpușă rămase nu pot fi lăsate în corp.

Dacă după îndepărtarea căpușei sunt vizibile doar resturi mici în organism, este suficient să speli pielea cu săpun și să dezinfectezi rana. O vizită la medic nu este necesară. Singura amenințare reală este lăsarea unor fragmente mai mari. Cresc riscul de infecție.

Îndepărtarea căpușei – la ce să ai grijă?

infecție
fot. pixabay.com

Când scoți o căpușă, insecta nu poate fi prinsă de burta umflată. Aceasta înseamnă că există un risc grav de stoarcere a fluidului infectat în corpul tău. Nu trebuie să întârzii prea mult cu eliminarea căpușelor. Datele medicale indică faptul că riscul de a dezvolta o boală asociată unei mușcături de căpușă crește, dacă nu este înlăturată în 36 de ore. Nu ar trebui să:

  • Încerci s-o răsucești, deoarece capul său poate rămâne în corp;
  • Încerci să o sufoci cu vaselină, unt, lac de unghii, benzină sau alcool; acest lucru provoacă vărsături de căpușă, care intră în organism și creșc riscul de infecție;
  • Îndepărtezi căpușa cu mâinile goale sau vârful unghiilor; atunci există un risc grav ca abdomenul său să fie sfâșiat și capul să rămână în corp.

Pielea după mușcătura de căpușă – la ce să ai grijă?

După îndepărtarea căpușei, trebuie să urmărești cu atenție pielea și să verifici semnele de infecție. Acesta este în primul rând eritemul migrator. Apare, în medie, de la 3 la 7 zile din momentul mușcăturii de căpușă, cu toate acestea, momentul apariției eritemului este extrem de individual. Dacă apare eritemul, nu se efectuează teste de laborator suplimentare, iar tratamentul bolii Lyme începe imediat. Cu toate acestea, trebuie amintit că eritemul nu apare întotdeauna. Când nu apare, simptome precum febră, frisoane, dureri de cap, dureri articulare, ticuri musculare și rigiditate articulară ar trebui să trezească anxietate.

Cum să te ferești de mușcătura de căpușă?

În loc să îndepărtezi căpușele, cel mai bine este să previi mușcăturile acestora. Prin urmare, atunci când alegi să mergi în zona, în care există posibilitatea unei mușcături de căpușă, trebuie să te îmbrăci corect și să folosești preparate preventive. Căpușele pot fi descurajate prin amestecuri de casă, de exemplu, unele uleiuri esențiale sau insecticide cumpărate de la farmacie. Merită, de asemenea, să porți pantaloni lungi, cizme înalte și bluze cu mâneci lungi, precum și o pălărie pe cap în pădure sau pe pajiște. Grădinarii, pescarii, culegătorii de ciuperci și copiii mici trebuie protejați împotriva căpușelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here