CUM SĂ RECUNOȘTI INFARCTUL – CARE SUNT SIMPTOMELE TIPICE ALE INFARCTULUI MIOCARDIC?

0
579
cauze
fot. pixabay.com

Infarctul miocardic este una dintre cele mai periculoase consecințe ale bolilor coronariene. Infarctul miocardic reprezintă închiderea completă a fluxului de sânge prin vasele coronariene spre o anumită regiune a inimii. Persoanele, care suferă de ateroscleroză, adică vasoconstricție prin depunerea colesterolului auriu, riscă, în principa,l să sufere un atac de cord. Cu toate acestea, trebuie amintit că un atac de cord poate apărea fără ateroscleroză. Vezi cum să recunoști un atac de cord.

Infarctul miocardic este cauzat de o reducere bruscă a fluxului de sânge prin arterele coronare. Acestea din urmă sunt responsabile pentru aducerea sângelui în mușchiul inimii. Există două artere coronare în corpul uman: stânga și dreapta, prima dintre ele fiind mai mare. Un atac de cord poate avea diferite grade de severitate. Vorbim deci despre sindromul coronarian acut fără creșterea segmentului ST, adică infarct miocardic cu flux de sânge redus, dar conservat prin artere. Al doilea tip de atac de cord este sindromul coronarian acut cu creșterea segmentului ST, adică un atac de cord, atunci când artera este complet închisă.

Care sunt cauzele infarctului miocardic?

Ateroscleroza este cauza cea mai frecventă menționată a infarctului miocardic. Deteriorarea plăcii aterosclerotice este cauza directă a infarctului miocardic. Drept urmare, aceste pagube provoacă ocluzie vasculară și ischemie. Un stil de viață nesănătos pentru a crește riscul de a avea un atac de cord. Factorii de risc pentru infarct miocardic sunt:

  • exces de LDL „colesterol rău”;
  • fumat;
  • diabet;
  • hipertensiune;
  • obezitate;
  • lipsa activității fizice;
  • dietă improprie.

Apariția unui atac de cord este, de asemenea, condiționată de vârstă și sex. Bărbații în vârstă și persoanele, în familia cărora cineva a suferit un atac de cord, prezintă cel mai mult risc. Medicii subliniază că, cauza unui atac de cord poate fi și:

  • spasm coronarian;
  • inflamația arterelor coronare;
  • embolie (un fragment dintr-un cheag de sânge, care curge dintr-un alt loc cu un curent de sânge);
  • defecte anatomice;
  • anemie foarte severă;
  • boală a valvei aortice severe.

    reabilitare
    fot. pixabay.com

Care sunt simptomele tipice ale infarctului miocardic?

Simptomele unui atac de cord pot varia. În unele cazuri (mai ales când o arteră mică este blocată), este posibil ca simptomele să nu fie deloc sesizate. Cu toate acestea, trebuie amintit că atunci când o arteră mare este închisă, un atac de cord duce la moarte. Acest lucru se întâmplă atunci când apar simptomele caracteristice ale infarctului miocardic, care includ dureri toracice solide, puternice, arzătoare, zdrobitoare, sufocare, care radiază la gât, brațul stâng, care persistă după nitroglicerină sau factori externi, de exemplu, stres sau efort fizic.

Durerea în piept la infarctul miocardic poate fi însoțită și de: respirație îngreunată, paloare, transpirație, palpitații, bătăi rapide ale inimii, leșin, dureri abdominale, greață, febră de grad scăzut.

Cum să recunoști infarctul?

Diagnosticul atacului de cord se bazează pe analiza simptomelor și ECG și testul de sânge, în care sunt determinați markeri ai atacurilor de cord. În ceea ce privește diagnosticul, medicul evaluează, în primul rând, segmentul ST, care este vizibil pe ECG. În unele cazuri, din ECG se poate vedea, care dintre arterele a fost închisă sau blocată. În timpul analizelor de sânge, nivelurile de troponină și creatină kinază sunt reduse. Cu toate acestea, trebuie amintit că creșterea nivelului acestor enzime nu continuă în același timp cu apariția simptomelor, prin urmare, pentru a confirma infarctul miocardic, trebuie efectuată o serie de analize de sânge la un interval de câteva ore. Tomografia computerizată și angiografia coronariană sunt, de asemenea, utilizate pentru a diagnostica infarctul miocardic. În acest fel, poți confirma apariția unui atac de cord și determina, care dintre artere a fost închisă sau blocată.

Cum se tratează infarctul miocardic?

În cazul unui infarct miocardic, tratamentul trebuie început imediat înainte de internare. Dacă crezi că poți avea un atac de cord, trebuie să apelezi imediat 112. Personalul ambulaței oferă încă pe drum la spital acid acetilsalicilic și oxigen. Tratamentul spitalicesc depinde de ce tip de infarct miocardic avem de-a face. În sindromul coronarian acut cu un segment ST crescut, angioplastia coronariană percutanată este cel mai adesea efectuată. Procedura trebuie efectuată în termen de 2 ore de la internarea pacientului la spital. O soluție alternativă este tratamentul fibrinolitic (dizolvarea cheagurilor de sânge cu medicamente) sau chirurgia de bypass. Tratamentul chirurgical este însoțit de farmacoterapie. Medicamentele sunt administrate pe cale orală sau intravenoasă.

Reabilitatea după infarct miocardic

Pacienții, care au suferit un atac de cord, ar trebui să fie supuși reabilitării, care este unul dintre elementele terapiei. Reabilitarea după un atac de cord se efectuează timp de 2-3 luni. Trebuie amintit că, chiar și atunci când începi tratamentul și reabilitare, un atac de cord poate avea consecințe neplăcute asupra sănătății. Printre complicații se numără insuficiența cardiacă, ruperea peretelui cardiac, aritmii sau tulburări ale funcției valvei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here