CUM SĂ TE ELIBEREZI DE STRES? MODALITĂȚI EFECTIVE DE A SCĂPA DE TENSIUEA NERVOASĂ

0
738
hipotiroidism
fot. pixabay.com

Stresul ne însoțește toată viața. Poate fi cauzat de mulți factori, atât privați, cât și profesioniști. În cazul în care stresul ne însoțește din când în când nu este un lucru rău. Stresul moderat motivează organismul. Problema apare însă când stresul începe să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Stresul cronic poate provoca multe boli grave și afecțiuni, care pot fi fatale. De aceea este atât de important să minimalizăm stresul și să-l încorporăm. Descoperă modalități eficiente de a elibera tensiunea nervoasă.

Stresul este o reacție la o amenințare recunoscută de organism. Stresul este denumit ca fiind o experiență personală, răspunsuri fiziologice individuale, comportamente și emoții. Există o mulțime de metode de combatere a stresului, dar până în prezent nu a fost dezvoltat un medicament standard sau o metodă de abordare a tensiunii nervoase.

Ce este stresul?

Stresul este o reacție defensivă a corpului care, atunci când este observată, mobilizează toate forțele pentru a depăși barierele, cerințele și obstacolele. Trebuie amintit că stresul este o afecțiune extremă, de aceea șederea prelungită în această stare este în detrimentul bunei funcționări a organismului. Are efecte asupra sănătății fizice, emoționale și comportamentale.

Fazele stresului

Stresul se poate manifesta în diferite situații și, de asemenea, apare cu intensitate diferită. Psihologia distinge trei etape ale stresului. Prima dintre acestea este faza inițială, de alarmă. Se manifestă prin surprinderi și anxietate din cauza noii situații. În această fază, poate exista șoc sau, dimpotrivă, contracararea șocului, atunci când se fac eforturi de apărare pentru a minimiza amenințarea. A doua fază este adaptarea corpului la stres. Corpul învață să se descurce în mod eficient și să acționeze fără tulburări excesive în fața unor situații stresante. Ultima fază a stresului este epuizarea. Apare când situația de stres durează mult timp. Este însoțită de emoții și frustrări excesive, iar rezistența la stres este minimă. O persoană supusă unui stres excesiv începe să manifeste un comportament distructiv, iar resursele de apărare ale organismului sunt minime. În cazuri extreme, corpul este supărat.

hipersensibilitate
fot. pixabay.com

Care sunt simptomele stresului?

Stresul, în special stresul pe termen lung, poate da simptome pe mai multe niveluri. Există:

  • Reacții fiziologice la stres: scăderea imunității, hipersensibilitate la stimuli, creștere a secreției de adrenalină și noradrenalină, frisoane, urticarie, creștere a coagulării sângelui, tulburări gastrointestinale (greață, lipsa poftei de mâncare, supraalimentare, dureri abdominale, diaree, constipație), tulburări cu partea sistemului musculo-scheletic (dureri de spate scăzute, rigiditate la nivelul gâtului, dureri de cap, migrenă, mialgie, artrită), afecțiuni cardiovasculare (dureri toracice, bătăi ale inimii accelerate, hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral), reacții adverse ale sistemului respirator (respirație rapidă și superficială, exacerbarea BPOC);
  • Reacții emoționale la stres: frică, anxietate, frustrare, neîncredere, iritabilitate, nerăbdare, lipsă de speranță, stimă de sine, instabilitate emoțională, pesimism, plâns, oboseală, furie, agresiune nejustificată, impulsivitate, explozivitate, bâlbâială, tăcere sau vorbire accelerată, plâns, tulburări de somn, ticuri nervoase, șlefuirea dinților, agitație puternică sau frison emoțional;
  • Reacții intelectuale la stres: concentrare, memorie, coordonare, luarea deciziilor și procesele cognitive (percepție, atenție) deficitare, simțire neputincioasă, senzație ușoară, întuneric de conștiință, gândire irațională, eficiență redusă și ritm de muncă, reflexe încetinite, tulburări de evaluare, restrângere câmpuri ale conștiinței.

Care sunt efectele stresului?

Stresul moderat este reacția cea mai de dorit. Invocă motivația de a acționa. În cazul în care, însă, situațiile stresante sunt prelungite, acestea au efecte negative asupra sănătății. Efectele stresului pot fi pe termen scurt și reversibile sau pe termen lung, ducând la epuizarea corpului. Efectele pe termen scurt pot provoca unele afecțiuni, de exemplu, maxilare încleștate, tensiune musculară, mușchi întinși de mimică, mișcări nervoase, ritm cardiac accelerat, roșeață a pielii, transpirație. Efectele stresului prelungit sunt mult mai grave. Acestea includ colesterolul crescut, tulburările menstruale, imunitatea redusă, somnul și problemele de concentrare și bolile cardiovasculare.

Modalități eficiente de combatere a stresului

Nu există nici o modalitate de a combate tensiunea nervoasă, dar teoria stresului Endler și Parker este adesea indicată ca o soluție eficientă. Teoria spune că pentru a minimiza stresul trebuie:

  • Să te concentrezi pe sarcină, adică să faci eforturi pentru a găsi o soluție la problemă și a elimina sursa acesteia; aceste activități trebuie să fie prioritare și să lase deoparte alte probleme;
  • Să te concentrezi pe emoții, adică reducerea tensiunii emoționale negative, care este cauzată de tensiune;
  • Să te concentrezi pe evitarea acestora, adică minimizarea efectelor negative ale unui stresor, prin faptul că nu te gândești la problemă, te dedici activităților de substituire și îți deviezi atenția de la stresor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here