DEPRESIA REACTIVĂ – CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT

0
3389
cauze
fot. pixabay.com

Depresia exogenă, numită și depresie reactivă, este o tulburare cauzată de factori externi. Cauzele depresiei reactive includ, printre altele, expunerea la stres excesiv, moartea unei persoane dragi, participarea la un accident sau la o criză sentimentală. Acest tip de depresie poate avea un curs diferit, dar de obicei simptomele sale sunt atenuate. În ciuda acestui fapt, medicii avertizează ca în nici un caz să nu se subestimeze depresia exogenă.

Depresia reactivă este clasificată ca tulburare afectivă. Cauzele apariției sale sunt factori externi, nu nereguli în funcționarea organismului, așa cum se întâmplă în cazul depresiei endogene. Cu toate acestea, trebuie amintit că granița dintre cele două tipuri de depresii se șterge. Medicul este întotdeauna obligat să verifice dacă factorii externi influențează sănătatea.

Cauzele depresiei reactive

Mai simplu spus, cauza depresiei reactive este o situație dificilă de viață. Diverse evenimente sunt clasificate ca făcând parte din astfel de situații, de la probleme la locul de muncă, la cele din viața de familie și cele financiare. Depresia la unii oameni poate fi cauzată de un factor, care nu impresionează pe nimeni altcineva. Prin urmare, listarea tuturor cauzelor posibile ale depresiei reactive nu este posibilă. Cele mai frecvente situații, care provoacă acest tip de depresie, sunt:

  • despărțirea cu un partener,
  • probleme financiare
  • pierderea locului de muncă
  • conflicte într-un mediu familial,
  • bullying-ul de mediu (acest fenomen poate provoca depresie reactivă în special la populația de copii și adolescenți),
  • boli (de exemplu, diagnosticarea unei boli cronice sau cancer la un pacient),
  • schimbări majore de viață (de exemplu, schimbarea reședinței sau schimbarea locului de muncă),
  • ai fost victima jafului sau a furtului,
  • pensionarea (de obicei este percepută ca un eveniment de viață pozitiv, deși la unii oameni încetarea activității profesionale poate duce la probleme psihologice semnificative),
  • implicarea într-un accident.
  • o relație emoțională toxică.

Depresia exogenă poate fi cauzată de diverse afecțiuni cu care o persoană nu poate face față.

accident
fot. pixabay.com

Care sunt simptomele depresiei reactive?

Simptomele depresiei reactive nu sunt foarte diferite de cele ale altor tulburări depresive. Prin urmare, de obicei, nu poți recunoaște de ce tip de depresie suferi. Principalele simptome ale depresiei reactive sunt:

  • apatie, depresie severă;
  • închiderea de sine, limitarea contactelor sociale;
  • comportament auto-agresiv;
  • utilizarea substanțelor psihoactive (de exemplu, alcool – utilizarea de stimulanți este de obicei destinată să distragă pacientul de la gândurile triste);
  • concentrare, atenție, memorie;
  • tulburări de somn și de apetit (poate apărea somnolența excesivă sau insomnie, precum și extrem de redusă sau invers – apetit crescut;
  • gânduri de sinucidere (și chiar încercări de sinucidere în situațiile cele mai severe);
  • anhedonia (pierderea plăcerii);
  • iritabilitate crescută.

Aceste simptome nu sunt de obicei grave la depresia reactivă. Această afecțiune este de obicei ușoară, în contrast cu depresia endogenă. Acest lucru se datorează faptului că după ce factorul de stres s-a rezolvat sau problemele s-au rezolvat, simptomele depresiei dispar, chiar complet. Tratamentul depresiei exogene este, de asemenea, mai ușor, deoarece este mai ușor să faci față situațiilor de viață decât să restabilești funcționarea corectă a neurotransmițătorilor din organism.

Tratamentul depresiei reactive

Simptomele depresiei reactive pot sau nu să dispară singure. Medicii avertizează că tulburările depresive nu pot fi ignorate și subestimate. În cazul în care „viața începe să doară”, trebuie să vizitezi imediat un medic, de preferință un psiholog. Tratamentul depresiei se bazează, în principal, pe psihoterapie, timp în care pacientul este ajutat să depășească și să accepte problema. În unele cazuri, psihoterapia este asistată în farmacologie. Medicamentele pentru depresie sunt selectate în funcție de intensitatea simptomelor și de modificările, care au avut loc în viața pacientului. Farmacologia este de asemenea selectată pe baza observării reacției și a corpului unei persoane, care suferă de depresie. Este indicat că terapia (uneori combinată cu administrarea de medicamente) poate vindeca complet depresia reactivă. După tratament, practic nu există recidive, ceea ce este comun cu alte tipuri de depresie. Trebuie amintit însă că depresia reactivă este o tulburare foarte individuală și nu una standard.

Terapia în tratamentul depresiei reactive

Terapia cognitiv-comportamentală este cea mai timpurie în tratamentul depresiei reactive. Este considerată cea mai eficientă metodă de tratare a tulburărilor depresive. Se concentrează pe rezolvarea problemelor curente ale pacientului. În tratament, trecutul nu este de obicei luat în considerare, deși în cazuri excepționale este analizat. Psihoterapia cognitiv-comportamentală este un tratament pe termen scurt. De obicei, pacientul participă la aproximativ 20 de sesiuni, care au loc o dată sau de două ori pe săptămână timp de o oră. Trebuie amintit că efectele terapiei cognitiv-comportamentale pot fi discutate atunci când pacientul cooperează cu terapeutul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here