DEPRESIE POSTNATALĂ

0
791
naștere
fot. pixabay.com

Depresia postnatală a fost un subiect discutat pe scară largă de câțiva ani, totuși puține persoane știu despre această tulburare. Depresia postnatală este adesea confundată cu furtuna de hormoni prin care trece o mamă proaspătă. Cu toate acestea, trebuie amintit că depresia postnatală este o boală mult mai gravă. Simptomele durează mult mai mult și sunt mai periculoase. Vezi ce trebuie să știi despre depresia postnatală.

Deși se vorbește mult despre depresia postnatală, aceasta afectează de fapt un număr mic de femei. Această tulburare este diagnosticată la aproximativ 10-20% dintre femei. Mai supărător este așa-numitul baby blues, de care suferă peste 80% dintre mame tinere.

Tristețea după naștere – este normală?

Tristețea după naștere apare la multe mame tinere. Multe dintre ei consideră acest sentiment jenant și anormal, însă medicii susțin că este complet firesc. Tristețea după naștere este rezultatul hormonilor. În timpul sarcinii, apar fluctuații intense ale nivelului hormonal, secreția de oxitocină și prolactină și toate acestea provoacă modificări ale dispoziției. La mamele tinere, acest lucru se manifestă prin faptul că, brusc, încep să plângă fără niciun motiv și apoi râd. De obicei, starea emoțională se îmbunătățește după naștere după aproximativ 10 zile. Apoi nivelul hormonilor se stabilizează și viitoarea mamă câștigă practică în îngrijirea unui sugar.

Tristețea de după naștere – când are loc depresia postnatală

Starea de spirit proastă după naștere este complet naturală, dar atunci când nu dispare după câteva zile, se poate suspecta că s-a transformat în depresie postnatală. Când tristețea, depresia și schimbările de dispoziție durează mai mult de 2 săptămâni, trebuie să contactat un specialist – un psiholog sau un psihiatru. Trebuie amintit că simptomele depresiei postnatale nu trebuie să apară imediat după naștere, uneori primele simptome nu se manifestă decât după câteva luni.

Cauzele depresiei postnatale

Cauza principală a depresiei postnatale este lipsa de diligență în implicarea tinerei mame în schimbările suferite. Acest lucru împiedică o scădere accentuată a hormonilor sexuali, noi responsabilități, cerințe și presiune din mediul înconjurător, îngrijorări cu privire la creșterea unui copil. Apariția depresiei postnatale poate fi cauzată și de complicații la naștere și în perioada perinatală, starea de sănătate a copilului, singurătatea, lipsa sprijinului familiei. Din aceleași motive poate apărea și baby blues, motiv pentru care este atât de dificil pentru multe persoane să distingă o boală de alta.

Simptomele depresiei postnatale

Simptomele depresiei postnatale sunt similare cu cele ale altor tulburări depresive. Ele pot fi împărțite în patru sfere:

  • simptome somatice (corporale): pierderea sau creșterea poftei de mâncare, somnolență, oboseală excesivă, probleme de somn, trezire frecventă, lipsa de interes pentru sex, uneori dureri abdominale și migrenă;
  • Simptome emoționale: tristețe, dispoziție depresivă, iritabilitate, plâns, pierderea bucuriei vieții, incapacitate de a simți plăcere, depresie, anxietate similară cu tulburarea de stres post-traumatic;
  • Simptome motivaționale: un sentiment de lipsă de sens în viață, apatie, pasivitate, dorință de a acționa și de a lua decizii, încetinirea psihomotorie;
  • Simptome cognitive: gândire pesimistă, sentiment de lipsă de speranță, convingerea propriei incompetențe și lipsă de valoare, stima de sine scăzută, sentiment de lipsă de ieșire din situație, gânduri suicidare, vrăjitorie, sentiment de confruntare.

    tristețe
    fot. pixabay.com

Depresia postnatală – cum să diagnostichezi și să tratezi?

Depresia postnatală, la fel ca orice altă tulburare depresivă, este gravă și trebuie tratată. Dacă observi simptome prelungite de baby blues sau simptome de depresie după câteva luni după naștere, consultă un psiholog sau un psihiatru. Diagnosticul include conversația și testele psihologice. De asemenea, va trebui să vizitezi medicul tău de familie și să verifici dacă starea de spirit depresivă este un simptom al bolii tiroidiene, de exemplu.

Dacă se confirmă depresia postnatală, trebuie început tratamentul. Tratamentul folosește psihoterapie și antidepresive. Cu toate acestea, trebuie amintit că aceste medicamente sunt prezente și în laptele matern, motiv pentru care orice terapie bazată pe produse farmaceutice, bazate pe depresie postnatală, necesită o supraveghere medicală strictă. Dozele medicamentului pentru depresie după naștere sunt de obicei mai mici, dar îți permit totuși să tratezi boala. În tratamentul depresiei postnatale, este importantă și susținerea familiei, în special a tatălui copilului. O femeie ar trebui să primească ajutor la treburile casnice și la îngrijirea copiilor. Trebuie amintit că lipsa de sprijin este una dintre principalele cauze ale depresiei postnatale. Durata medie a terapiei este de 7 luni, dar dacă după 6 săptămâni nu există nicio îmbunătățire, pacientul este trimis la un psihiatru.

Femeile ar trebui să-și amintească că, dacă depresia postnatală a apărut în timpul unei sarcini, este probabil să apară și la următoarea. Prin urmare, mulți psihiatri recomandă utilizarea preventivă a antidepresivelor în timpul sarcinii. Fiecare procedură este individual, nu poți sonsuma nici un produs farmaceutic din decizie proprie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here