Dermatita seboreică

0
740
sanatate
fot.pixabay.com

Inflamațiile seboreice ale pielii faciale se numesc eczeme seboreice. Simptomul său caracteristic este apariția pielii decojite. Această afecțiunea atinge cel mai adesea adolescenții, dar poate apărea la sugari și adulți. Dermatita seboreică a feței este denumită boală cronică, recurentă a pielii. Boala este asociată cu hiperfuncția glandelor sebacee. Află cauzele, simptomele și tratamentul dermatitei seboreice pe față.

Dermatita seboreică este una dintre formele de inflamație cronică a pielii. Se manifestă prin decojirea excesivă a pielii și înroșirea feței. Mecanismul acestei boli este încă puțin cunoscut, dar medicii au dezvoltat metode eficiente pentru a face față problemei.

 

Cauzele dermatitei seboreice pe față

Cauza principală a dermatitei seboreice apărute pe față este creșterea activității glandelor sebacee, precum și compoziția anormală a sebumului. Trebuie de menționat, totuși, că aceste cauze ale eczemelor seboreice nu au fost clar confirmate. O altă teorie indicată pentru  cauzele apariției eczemelor seboreice este:

  • Neregularități în sistemului imunitar;
  • Dietă necorespunzătoare;
  • Lipsa sau îngrijirea necorespunzătoare;
  • poluarea mediului;
  • Nicio expunere a pielii la lumina soarelui;
  • Tulburări hormonale;
  • Boli neurologice, cum ar fi paralizia nervului VII, cavitatea coloanei vertebrale, Parkinson;
  • Tulburări mentale, de exemplu, depresie;
  • Alcoolism;
  • Infecții cu HIV;
  • cancerul tractului gastro-intestinal și respirator;
  • Alte boli cronice;
  • Colonizarea excesivă a drojdiei malassezia spp.

 

Dermatita seboreică – grupă de risc

Tinerii dezvoltă de obicei eczeme seboreice. Riscul de afecțiune scade odată cu vârsta. Cu toate acestea, trebuie amintit că dermatita seboreică poate apărea chiar și după vârsta de 50 de ani. Boala este mai des activă la bărbați decât la femei. Testosteronul este învinuit pentru acest lucru.

 

Dermatita seboreică poate apărea și la sugari și se numește cradle cap. Boala este mai ușoară în acest caz, decât în ​​cazul formei tradiționale a acestei boli. De asemenea, nu necesită îngrijiri medicale. Cradle cap este considerat în principal o problemă cosmetică. Dermatita seboreică la sugari apare între vârsta de 2 și 10 săptămâni. Simptomele sale sunt reprezentate de solzi moi, grase, galbene-cenușii și cruste pe scalp. Boala se răspândește rar pe față, tors sau membre.

 

Simptome de dermatită seboreică pe față

La persoanele cu dermatită seboreică se pot observa înroșiri ușoare și exfoliere excesivă a pielii. Se desprinde de pe față sub formă de solzi galbeni și grași. Ca urmare a exfolierii excesive, pe față apar cruste inestetice. Primele semne apar de obicei la începutul scalpului, apoi se extind pe față. De obicei, sunt localizate de-a lungul firului de păr, în interiorul sprâncenelor, în spatele urechilor și în pliurile nazolabiale. În unele cazuri, apare inflamația marjei pleoapelor. Când boala ia o formă avansată, ea poate eradica fisurile și excoriațiile, care sunt o consecință a mâncărimii asociate cu eczema seboreică. Medicii subliniază că simptomele dermatitei seboreice sunt mai grave în toamnă și iarnă.

 Poate dermatita seboreica sa provoace caderea parului?

Cum să recunoști dermatita seboreică pe față?

Simptomele dermatitei seboreice de pe față sunt adesea confundate cu psoriazisul. Cu toate acestea, aceste boli sunt diferite. În primul rând, dermatita seboreică este vizibilă doar pe cap, față și în locurile unde apar glandele sebacee, în timp ce psoriazisul afectează și coatele și genunchii. Cu dermatita seboreică, leziunile dispar spontan, dar, de obicei, atunci când nu sunt tratate, se înrăutățesc –  psoriazisul trebuie și el tratat. Pentru a confirma că pacientul suferă de eczeme seboreice, acesta necesită examene și teste specializate.

 

Tratamentul dermatitei seboreice pe față

Dermatita seboreică este o boală cronică care necesită tratament specializat. Este necesar să se consulte un dermatolog care va alege terapia pe baza simptomelor și a gravității bolii. Tratamentul include, de obicei, antifungice sau dermo-corticosteroizi topici. Pe lângă farmacologie, este necesară o îngrijire adecvată a pielii cu eczeme seboreice. Persoanele care suferă de această boală trebuie să meargă la dermocosmetice pentru a ajuta optimizarea tratamentului. Trebuie amintit că tratamentul dermatitei seboreice pe față este un proces lung și dificil. Caracterul cronic și recurent al bolii este responsabil pentru acest lucru.

 

Cum să previ dermatita seboreică pe față?

În cazul în care leziunile pielii scad, pacientul trebuie să continue să aibă grijă de o îngrijire adecvată. Se recomandă utilizarea de șampoane cu ciclopiroxolamină sau ketoconazol ca măsură de precauție, o dată pe săptămână. Cu toate acestea, pentru remiterea unui tip sever de dermatită seboreică a feței, itraconazolul trebuie luat două zile consecutive în fiecare lună. De asemenea, este important să se respecte igiena și îngrijirea corectă a pielii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here