DESHIDRATAREA

0
927
sarcină
fot. pixabay.com

Copiii mici și vârstnicii sunt deosebit de vulnerabili la deshidratare. Reține că deshidratarea este o afecțiune serioasă, care poate pune viața în pericol. Cel mai adesea, ne îngrijorează deshidratarea pe vreme caldă și temperaturi ridicate, dar trebuie să ști că poate apărea și când e rece, sau ca urmare a diferitelor boli. Medicii avertizează să nu-ți pierzi vigilența și să reacționezi imediat după ce ai observat deshidratarea. Află cauzele, simptomele și modalitățile de tratare ale deshidratării.

Deshidratarea reprezintă pierderea de apă și electroliți. Acestea sunt necesare pentru buna funcționare a tuturor organelor interne. Lipsa de apă și electroliți perturbă funcționarea și echilibrul apă-electrolit. Trebuie amintit că deshidratarea organismului este o afecțiune extrem de periculoasă, care în multe cazuri pune viața în pericol. Copiii și vârstnicii prezintă cel mai mare risc de pierdere rapidă de apă din organism.

Tipuri de deshidratări ale organismului

În cazul deshidratării, medicina vorbește despre trei tipuri de dezechilibre apă-electroliți. Există:

  • Deshidratare hipertonică (hiperosmolară) – caracterizată prin pierderi mai mari de apă decât electroliți,
  • Deshidratare hipotonică (hipoosmolară) – caracterizată prin predominanța pierderilor de electroliți,
  • Deshidratare izotonică (izozmolar) – cauzată de pierderea aceleiași cantități de apă și electroliți.

Cauzele deshidratării

Cauzele deshidratării pot fi foarte diferite. Temperaturile ridicate sunt, de obicei, blamate dar acest lucru nu este în întregime adevărat. Pierderea de apă și electroliți însoțește numeroase afecțiuni comune, de exemplu diaree, vărsături sau febră.

Cauzele deshidratării indicate:

  • boli renale (diabet insipidus, glicozurie, insuficiență renală cronică)
  • Boala Parkinson (tulburările de înghițire pot fi un simptom al acestui fapt, ceea ce te poate determina să fii reticent la băut sau mâncare).

Caniculele și deshidratarea organismului

La enumerarea cauzelor deshidratării, temperaturile exterioare ridicate nu pot fi ignorate. Există o pierdere de apă din organism semnificativă, cauzată de transpirația excesivă – este un fenomen necesar pentru răcirea naturală a organismului. Se raportează că, pe vreme caldă, un adult poate pierde până la 10 litri de apă. Cea pierdută trebuie completată obligatoriu. Prin urmare, în zilele toride, trebuie să ai grijă de hidratare. Este bine să optezi pentru băuturi naturale – sucuri de legume și fructe și apă minerală. Trebuie amintit că persoanele mai în vârstă, copiii mici, persoanele cu dizabilități, persoanele supraponderale și cei care iau diuretice, sunt cele mai vulnerabile la căldură.

Merită să ne amintim că pierderi semnificative de apă din organism apar și în timpul înghețurilor severe. Este eliberat cu abur cald în timpul respirației.

Simptomele deshidratării

piele elastică
fot. pixabay.com

Primele simptome, care pot fi observate la deshidratare, sunt: ​​setea crescută, urinarea mai puțin frecventă, urina galben închis, gura și limba uscată, stomacul balonat, lipsa poftei de mâncare, somnolență. La sugari, în cazul deshidratării, apare surparea fontanellei și a globului ocular. Dacă aceste simptome de deshidratare sunt neglijate și lichidul nu este completat, apar alte simptome. La pacient se observă:

  • ritmul cardiac crescut
  • pierderea elasticității pielii (piele de plastilină)
  • reducerea transpirației (pielea uscată în zonele axilare și inghinale)
  • febră
  • reducerea tensiunii globului ocular.

În cazuri extreme, deshidratarea duce la scăderea tensiunii arteriale, convulsii și pierderea cunoștinței.

Tratarea deshidratării

Tratamentul deshidratării constă, în principal, în prevenirea pierderilor suplimentare de apă și electroliți din organism. Tratamentul este selectat în funcție de tipul de deshidratare, cu care avem de-a face.

  • Deshidratarea hipertonică – tratamentul implică administrarea de lichide neelectrolite, cum ar fi apa sau ceaiul neîndulcit; în unele cazuri, se folosește terapia de rehidratare orală; nu trebuie completate prea repede lichidele;
  • Deshidratarea hipotonică – tratamentul necesită administrarea intravenoasă de glucoză sau soluție de sodiu și clorură de potasiu; în caz de deshidratare severă, este necesară spitalizarea în unitatea de terapie intensivă.

Cum să eviți deshidratarea?

Deshidratarea poate fi prevenită într-un singur mod – prin furnizarea cantității potrivite de lichid și electroliți. Aportul zilnic de apă depinde de vârstă și greutatea corporală. Este indicat că zilnic trebuie băut 25-23 ml pentru fiecare kilogram din corp. Conform recomandării Agenției Europene pentru Siguranță și Alimentație, femeile ar trebui să consume 2 litri de apă pe zi, bărbații 2,5 litri de apă, sugarii 100-190 ml lichide pentru fiecare kilogram de greutate. Cererea crescută de apă apare în timpul sarcinii și alăptării – se recomandă să se bea cel puțin 3 litri. De asemenea, ar trebui să bei mai multă apă vara, când temperatura aerului este mai mare. Orice grad peste 37 de grade Celsius este o necesitate pentru a bea cu 250 ml mai multă apă. Cel mai bine este să optezi pentru lichide mineralizate, în care se găsește potasiul și sodiul.

Nu uita că lichid nu este numai apă curată, ci și ceaiurile, sucurile și supele. Fructele, de exemplu, pepene verde, căpșuni, pepeni, struguri și portocale sunt, de asemenea, o sursă bogată de apă. Deficiențele pot fi completate, optând pentru legume ca: roșii și castraveți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here