Persoanele, care doresc să piardă kilogramele inutile optează, de obicei, la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați. Carbohidrații sunt acuzați de creșterea excesivă în greutate. Renunțarea la ele se presupune că te va ajuta să obții o figură subțire. De obicei, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați este utilizată timp de 3 săptămâni. Pentru a obține efectele dorite, trebuie să respecți cu strictețe regulile definite, precum și să utilizezi meniul corespunzător. Există o mulțime de produse, pe care nu le poți mânca. Află principiile unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați și verifică exemplele de meniu.
Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este una dintre dietele cu eliminare redusă de calorii. Baza sa este limitarea consumului de carbohidrați, adică a produselor din cereale. În schimb, cantitatea de grăsimi sănătoase din mese crește. O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați este concepută pentru a ajuta la reducerea greutății și atingerea siluetei tale de vis.
Regulile dietei scăzute în carbohidrați
Principiul de bază al unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați este că toate alimentele, care sunt o sursă de carbohidrați sau zaharuri, ar trebui eliminate din dieta zilnică. Cantitatea lor excesivă în dietă determină organismul să acumuleze țesut adipos și creștere în greutate. Eliminarea carbohidraților din dietă durează 7 până la 21 de zile. Și-o pot permite adulții sănătoși, al căror obiectiv este să slăbească. Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați nu este recomandată copiilor, adolescenților, femeilor însărcinate și mamelor, care alăptează. În timpul dietei, este recomandat să consumi între 100 și 1300 de calorii pe zi. Regula este să mesteci fiecare mușcătură de mâncare pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce se presupune că are, ca rezultat, mai puțină mâncare mâncată și o senzație mai rapidă de sațietate de către organism. În timpul meselor nu ar trebui să bei apă. Fiind la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, nu te poți înfometa, pentru a nu provoca suptul foamei, între mese poți consuma gustări sănătoase, de exemplu, sub formă de legume crude.
Produsele interzise în dieta scăzută de carbohidrați
Dacă ești la o dietă scăzută de carbohidrați, ar trebui să elimini toate zaharurile sau carbohidrații din dieta ta zilnică. Inadmisibile sunt:
- produse din cereale: pâine, paste, cereale pentru micul dejun, orez, cereale;
- cartofi;
- semințe de leguminoase uscate;
- produse de cofetărie;
- fructe confiate și uscate;
- mâncare rapidă;
- dulciuri, deserturi;
- băuturi dulci, iaurt cu fructe.
Ce să mănânci în dieta scăzută în carbohidrați?
În schimbul carbohidraților din dietă, poți opta pentru:
- pește, carne și ouă,
- lapte și produse lactate: iaurt natural, chefir, brânză de vaci,
- Legume fără amidon: salată, castraveți, broccoli, roșii, conopidă, varză de Bruxelles, varză, sparanghel, etc.
- nuci și sâmburi, de exemplu nuci, alune, nuci braziliene, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, susan, chia, semințe de in;
- grăsimi: avocado, unt, ulei de nucă de cocos, ulei de măsline, cum ar fi afine, afine, zmeură, căpșuni.
Tipuri de diete cu nivel scăzut de carbohidrați
Dieteticii moderni disting mai multe tipuri de diete cu conținut scăzut de carbohidrați. Ceea ce le diferențiază între ele este recomandarea privind utilizarea și cantitatea de carbohidrați permise în dietă. Cea mai populară variantă a unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați este dieta ketogenă. Este o combinație între o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și conținut ridicat de grăsimi. Regulile sale se bazează pe reducerea cantității de carbohidrați mâncați la aproximativ 50g pe zi.
Exemplu de meniu al dietei scăzute în carbohidrați
I mic dejun: brânză de vacă;
- 200 g brânză cu conținut scăzut de grăsimi;
- 1 lingură de iaurt natural;
- 3 ridichi tocate fin;
- 2 linguri de arpagic tocat;
- ½ castravete verde;
- ¼ piper galben.
Al doilea mic dejun: mână de nuci de caju.
Prânz: vițel fiert cu ciuperci și sparanghel.
- 150 g de vițel fiert;
- 8 ciuperci (gătite în ulei de măsline – aproximativ 5 ml);
- 4 sparanghele;
- salată: salată verde, roșii, ½ ceapă, castraveți murați, linguriță de ulei de măsline.
Ceaiul după-amiezii: suc de legume de casă.
- ¼ de piper verde;
- 100 g celeriac;
- 1 lingura de patrunjel;
- 1 roșie;
- 50 g telina.
Cina: caserola cu legume
- 100 g dovlecel;
- 100 g broccoli;
- 100 g vinete;
- tomate;
- arpagic;
- ceapa;
- 30 g brânză rasă;
- o linguriță de ulei de măsline;
Efectele dietei cu conținut scăzut de carbohidrați
Ca urmare a unei diete scăzute de carbohidrați, se administrează reducerea grăsimilor corporale și reglarea zahărului din sânge. Se estimează că acest tip de dietă de slăbire îți permite să pierzi 1 kg într-o săptămână. Cu toate acestea, trebuie amintit că utilizarea prelungită a unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați poate duce la consecințe neplăcute. Efectele sale secundare includ slăbiciunea organismului, probleme digestive, constipație, dureri de cap și amețeli, tulburări de concentrare, insomnie, greață, crampe musculare. Eliminarea unei cantități mari de produse poate duce, de asemenea, la deficiențe de vitamine și minerale, de exemplu, potasiu și depozitarea lui. În astfel de cazuri, este necesar să se ia preparate farmacologice sau suplimente alimentare, și în situații extreme, se întrerupe o dietă scăzută de carbohidrați. Pentru a nu expune corpul la șocurile bruște, cauzate de pierderea de carbohidrați, se recomandă introducerea treptată a unui nou meniu.