ECG este o examinare preventivă, care poate fi efectuată chiar și de o persoană sănătoasă. Testul este extrem de simplu și poate fi efectuat chiar și în afara unui spital sau a unei clinici. Deși ECG este un test cu un nivel scăzut de invazie, îți permite să evaluezi activitatea inimii și să detectezi deficiențele și tulburările acesteia. Vezi ce este ECG și când merită să-l faci.07
Electrocardiografia, adică ECG nu este un examen vizual al inimii. În timpul testului dispozitivului se înregistrează activitatea electronică a mușchiului cardiac. Aparatul înregistrează impulsurile electrice, care apar pe inimă. Aceste impulsuri ajung la electrozii atașați pe pielea pieptului, apoi sunt transmise la dispozitiv și salvate pe hârtie sau pe ecranul monitorului. Așa se creează curba ECG.
Care sunt indicațiile pentru EKG?
ECG este un test, care poate fi realizat profilactic. Indicația pentru electrocardiografie este și apariția unor simptome precum:
- dureri în piept
- palpitații
- leșin, inconștiență, amețeli etc.
ECG al inimii trebuie efectuat regulat pe oameni:
- cu un stimulator cardiac deoarece permite monitorizarea funcționării acestuia;
- care iau medicamente anti-aritmice (pentru a evalua efectele utilizării lor);
- cu aritmie recunoscută;
- după vârsta de 40 de ani cu o frecvență de o dată la 1-3 ani.
Ce analizează EKG-ul?
ECG este un test simplu, dar extrem de util. Permite evaluarea parametrilor de bază ai activității mușchiului cardiac, cum ar fi: frecvența de lucru, ritmul conducător, poziția inimii în piept, îngroșarea pereților mușchiului cardiac, stimularea musculară. Prin urmare, electrocardiografia permite detectarea ischemiei miocardice, hipertiroidismului, infarctului miocardic sau hipertensiunii arteriale. Interpretarea rezultatelor ECG permite, de asemenea, determinarea dacă există simptome de pericardită sau miocardită, dezechilibru electrolitic și alte boli de inimă. ECG anormal este baza ecocardiografiei, angiografiei, testului de exerciții.
Cum să te pregătești pentru EKG?
ECG al inimii este un test nedureros, minim invaziv și nu necesită preparare lungă și complicată. Pacientul nu trebuie să ia nicio măsură înainte de ECG. El este obligat doar să informeze medicul despre toate medicamentele pe care le ia. De asemenea, este recomandat să nu faci efort intens înainte de ECG, deoarece îți poate afecta rezultatele. Cel mai bine este să apari la examen cu câteva minute mai devreme și să te odihnești în poziție de ședere, atunci ECG va fi fiabil. Testul este abordat fără bijuterii, ceasuri și alte decorațiuni.
Cum arată testul EKG-ul?
Testul ECG durează aproximativ 5-10 minute. Pacientul se întinde pe pat, expunând gleznele, încheieturile și pieptul. Electrozii sunt așezați în aceste locuri, care sunt curățate anterior cu o soluție și aplicate acestora cu un gel special. Electrozii sunt găuriți cu plasturi sau ventuze pentru corp – acest lucru nu este dureros. În timpul examinării în sine, pacientul trebuie să stea într-o poziție stabilă, imobilă și să rămână tăcut. Se poate întâmpla să ți se ceară să-ți ții respirația pentru o clipă. Testul presupune trimiterea electrozilor primiți de la piele prin electrozi. Acest lucru este consolidat și salvat de aparatul foto sub forma așa-numitelor curbe ECG. O curbă este o reflectare a locurilor și a timpului fenomenelor electrice, care au loc în inimă în momentul testării.
EKG la tine acasă
ECG nu trebuie să fie efectuat într-un spital sau clinică, tehnica de astăzi îți permite să faci testul acasă. Pentru aceasta se folosesc dispozitive speciale ECG. Un pacient care dorește să controleze activitatea inimii, sună la un număr de telefon special, unde medicii sunt de serviciu și pune ventuza ECG pe receptor. Aceasta emite un semnal sonor, care este citit de medic pe ecranul monitorului sub forma unei curbe.
Rezultatele EKG
Electrocardiograma inimii dă rezultatul sub forma unei curbe ECG. ECG ar trebui să mențină parametri adecvați, pentru a demonstra funcția normală a inimii. Ritmul unei inimi sănătoase este sinusal și constant. Frecvența cardiacă corectă trebuie să fie cuprinsă între 50 și 100 de bătăi pe minut.
Ce nu detectează EKG-ul?
ECG este un test de cardiologie simplu, comun. Trebuie amintit că nu va detecta toate tulburările miocardice. În primul rând, ECG nu arată ce s-a întâmplat în inimă înainte de test. De obicei, un ECG poate indica probleme avansate, de exemplu, atac de cord extensiv sau ischemie majoră. ECG nu trebuie să prezinte anomalii, chiar dacă simptomele sunt puternice și puternic resimțite. Prin urmare, ECG-ul inimii este considerat de către medici ca o introducere în diagnosticul suplimentar al bolilor de inimă. Persoanele cu rezultat anormal ECG sunt trimise pentru teste cardiologice mai avansate.
ECG trebuie ales de oricine observă simptomele bolilor cardiovasculare, care au antecedente familiale de boli de inimă sau care suferă de dureri în piept, pierderea cunoștinței, palpitații, amețeli sau stare de rău. Un medic de familie poate emite o sesizare pentru examinare.