ESTROGENUL ȘI PROGESTERONUL – HORMONII FEMININI

0
619
gust neplăcut
fot. pixabay.com

Estrogenii, progesteronul, prolactina, androgenii și hormoni tiroidieni sunt hormoni de sex feminin. Sunt responsabili de tonul vocii, dau o siluetă feminină, condiționează modul de gândire și îți permit să rămâi gravidă. Hormonii feminini ne permit să ne simțim tineri și atractivi. Care sunt sarcinile lor?

Este indicat că organismul uman produce peste 100 de hormoni. Fiecare dintre ei are sarcini diferite. Unii sunt responsabili de transformarea zaharurilor și grăsimilor, alții pentru tonul vocilor, alții pentru emoții, pubertate sau libido. Majoritatea hormonilor sunt produse atât de corpul feminin, cât și de cel masculin – dar există și cele care sunt atribuite doar unuia dintre ele. Este vorba despre hormonii feminini, care influențează cele mai importante atribute ale feminității. Ele influențează sănătatea, frumusețea și bunăstarea. Pentru a te simți tânără, sănătoasă și frumoasă este necesar să menții hormonii feminini în echilibru și la nivelul potrivit.

Hormonii feminini: estrogenii

Hormonii feminini de bază sunt estrogenii. Producția lor are loc în ovare, iar concentrația de estrogen în organism depinde de faza ciclului. Cea mai mare cantitate se află în corp în prima fază a ciclului. Estrogenii joacă un rol foarte important, deoarece influențează, în principal, feminitatea. Datorită lor, fetele se transformă în femei. Acești hormoni feminini condiționează pubertatea și influențează: apariția menstruației, conturarea figurii feminine, libidoul, unitatea, etanșeitatea și hidratarea pielii. Estrogenii sunt responsabili și pentru formarea capilarelor, al căror rol este de a furniza pielii oxigen și nutrienți. Aceste sarcini nu sunt singurul rol al estrogenilor în organism, pe lângă:

  • facilitarea depunerii de calciu în oase și reducerea astfel riscului de osteoporoză;
  • creșterea coagulării sângelui;
  • creșterea cantității de colesterol bun;
  • eliberarea oxidul nitric din vasele de sânge, ceea ce împiedică dezvoltarea aterosclerozei.

Pentru ca organismul să funcționeze corect, estrogenii trebuie produși în cantitate corectă. O condiție nedorită este excesul și deficiența lor. Prea mult estrogen în organism este asociat cu probleme de greutate (greutate excesivă), greață, vărsături, stare de rău, migrene, tulburări menstruale și chiar tumori ovariene. Pe de altă parte, prea puțini estrogeni înseamnă cicluri menstruale și probleme de sarcină.

Hormonii feminini: progesteron

Progesteronul este un alt hormon feminin important. Rolul său principal este de a regla ciclul menstrual. Este necesară eradicarea ovulației, motiv pentru care concentrația cea mai mare în organism este înregistrată în a doua fază a ciclului. Progesteronul este, de asemenea, responsabil pentru pregătirea uterului pentru implantarea oului și ajută la menținerea sarcinii. Dacă ai o deficiență de progesteron, poți observa perioade neregulate, care sunt uneori foarte abundente. Femeile cu o cantitate mică de progesteron sunt, de asemenea, vulnerabile la avort.

Hormonii feminini: androgenii

Androgenii sunt hormoni feminini mai puțin cunoscuți. Este produs de ovare și glandele suprarenale. Rolul principal al androgenilor în corpul feminin este acela de a iniția pubertatea. De acei hormoni depinde aspectul pielii noastre, precum și dorința sexuală. Androgenii influențează, de asemenea, metabolismul calciului organismului, oferă energie și putere pentru a acționa și asigură, de asemenea, bunăstarea. Dacă organismul are o deficiență, se poate observa o scădere a activității și a umorului, oboseală cronică, scăderea stimei de sine și reducerea interesului pentru sex. Excesul de androgeni este, de asemenea, nefavorabil. Se dezvăluie că femeile au păr facial excesiv, burtă și sâni, acnee și o scădere a vocii. Reține că acestea sunt simptome caracteristice sindromului ovarului polichistic, tumorilor suprarenale și tumorilor ovariene.

prolactina
fot. pixabay.com

Hormoni feminini: prolactina

Prolactina este un hormon feminin, care este cel mai important în timpul sarcinii. Concentrația corespunzătoare a acestuia susține funcționarea corpului luteum, care este utilizat pentru a produce progesteron, care este un hormon feminin necesar menținerii sarcinii. Rolul prolactinei este, de asemenea, de a mări viitoarele glande mamare ale mamei și producția de lapte. Ca și în cazul altor hormoni feminini, este dăunător organismului și excesul și deficiența sa. În primul caz, simptomele sunt dureri de sân și hipersensibilitate, galactororee chiar și în afara sarcinii, tulburări de ciclu și menstruație scăzută, dorință scăzută de sex, uscăciune vaginală și, astfel, actul sexual dureros, infertilitatea.

Hormonii feminini mereu în normă

Hormonii sunt extrem de importanți pentru buna funcționare a organismului. Trebuie amintit, că cea mai bună situație este atunci când sunt în normă. Excesul de hormoni sau deficiența lor influențează în mod negativ procesele din organism. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că tulburările hormonale sunt adesea rezultatul unor boli grave. Prin urmare, după ce ai observat în corpul tău, simptomele deficienței sau excesului de hormon feminin, cel mai bine este să mergi la testele de control. Testele hormonale sunt efectuate prin analize de sânge, iar rezultatele acestora sunt citite de un endocrinolog. Femeile ar trebui să-și amintească că rezultatul corect al testului este important în ce punct al ciclului este în timpul testării. Chiar și ora este importantă, deoarece nivelul hormonilor feminini variază în funcție de oră din zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here