FEBRA FÂNULUI

0
1022
alergie
fot. pixabay.com

Toată lumea a auzit despre febra fânului. Este unul dintre cele mai cunoscute simptome de alergie. Febra fânului este cunoscută sub numele de rinită alergică. Apare ca reacție a organismului la alergenii inhalatori. Se raportează că fiecare al patrulea european suferă de febră de fân. Diagnosticul acestui simptom alergic nu este dificil, dar tratamentul acestuia provoacă unele dificultăți. Vezi ce trebuie să știi despre febra fânului.

De regulă, febra fânului nu este o stare de sănătate sau care poate pune viața în pericol, dar simptomele sale sunt extrem de deranjante și reduc semnificativ calitatea vieții pacientului. Datorită faptului că din ce în ce mai multe persoane suferă de febră de fân, medicina încearcă să găsească metode eficiente de atenuare a acesteia.

Cum apare rinita alergică?

Febra fânului este o reacție alergică a organismului la alergenii, care sunt în aer. Această afecțiune apare cel mai adesea după contactul cu polenul plantelor (poate fi și rezultatul contactului cu părul animalului, atunci vorbim despre febra perenă a fânului), de aceea rinita alergică se numește boală sezonieră. Se formează ca urmare a unei reacții alergice a anticorpilor căilor respiratorii, care eliberează histamina. Ea este responsabilă de iritarea mucoasei nazale. Această iritație înseamnă că alergenul corpului este marcat ca inamic și se eliberează substanțe pentru a lupta împotriva lui.

Apariția febrei fânului poate fi, de asemenea, genetică. Riscul de a dezvolta boala crește la persoanele ale căror familii au avut astm sau alergie.

Care sunt simptomele rinitei alergice?

Febra fânului are simptome similare unei răceli comune. Din această cauză, este deseori confundată cu ea. Reține că simptomele febrei de fân pot apărea pe tot parcursul anului – totul depinde la ce ești alergic. Strălucirea, lăcrimarea ochilor, mâncărimi în gât și nas și nasul curgător sunt simptome comune ale febrei fânului. Cu toate acestea, trebuie amintit că rinita alergică poate lua o formă mai severă și mai avansată. În astfel de cazuri, simptomele sunt mai supărătoare. Febra avansată de fân apare atunci când concentrația de polen din aer este foarte mare. Simptomele acute ale rinitei alergice includ dureri de cap, pierderea mirosului și gustului, dureri faciale cauzate de sinusurile blocate, mâncărimi ale gâtului, nasului și urechilor și atacuri astmatice.

Cum influențează rinita alergică confortul vieții?

Febra fânului, deși nu este o boală periculoasă prin natură, afectează în mod semnificativ calitatea și confortul vieții și, din păcate, negativ. Simptomele alergice ale febrei fânului pot duce la oboseală constantă, iritabilitate și insomnie. La unii oameni, dimpotrivă, febra fânului determină somnolență excesivă. Toate acestea înseamnă că poți observa o dispoziție scăzută, reducerea energiei și a disponibilității de a acționa.

Cum să diagnostichezi rinita alergică?

Dacă bănuiești că ai febră de fân, cel mai bine este să consulți imediat un alergolog. În timpul vizitei va fi efectuat un istoric medical și, în unele cazuri, examene și teste suplimentare. Trebuie amintit că procesul de tratament al febrei fânului este început întotdeauna cu o serie de teste alergice minuțioase, pentru a arăta la ce ești alergic. Nu este timp de pierdut cu diagnosticul febrei fânului, deoarece, dacă este lăsat netratată, crește riscul de a dezvolta astm.

febra fânului
fot. pixabay.com

Cum să tratezi rinita alergică?

Baza pentru tratamentul febrei fânului sunt antihistaminicele și corticosteroizii sub formă de aerosol. Aceste produse farmaceutice sunt concepute pentru a micșora mucoasa nazală și, astfel, reduce secreția și facilitează respirația. Cromoglicanii sunt, de asemenea, un mod popular de rinită alergică. Sunt utilizate pentru febra fânului pe termen lung.
Alte metode de combatere a febrei fânului sunt:

  • Desensibilizarea, adică imunoterapia specifică – constă în administrarea unor doze strict definite de vaccinuri persoanei alergice, care conțin un alergen; desensibilizarea se realizează cel mai adesea la persoanele cu astm bronșic atopic, dermatită atopică și alergie la alergeni inhalatori; cu toate acestea, contraindicația pentru tratamentul cu imunoterapie specifică este vârsta sub 5 ani, astm sever, bolnav autoimun sau cancer, sarcină, pacienți cu boli cardiovasculare severe, aversiune la pacient, dermatită atopică severă; durata desensibilizării este de la 3 la 5 ani;
  • Consumul de corticosteroizi și medicamente anti-leucotriene.

Remedii la domiciliu pentru rinita alergică

Simptomele rinitei alergice pot fi reduse la minimum folosind remedii casnice pentru febra fânului. Baza ar trebui să fie eliminarea alergenului sau cel puțin minimizarea contactului cu acesta. În continuare, se recomandă clătirea nasului și a sinusurilor cu soluție salină. Seturile de clătire gata pot fi cumpărate de la farmacie. O modalitate eficientă de a elimina febra fânului sunt și inhalațiile făcute din abur și uleiuri esențiale. Sarcina lor este să hidrateze mucoasele iritate ale tractului respirator superior și să dilueze secrețiile groase. Inhalațiile pentru febra fânului sunt cele cu adăugarea de ulei de mentă, flori de tei, lavandă și mușețel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here