Fibrilarea atrială este menționată ca cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac. Este extrem de periculoasă, deoarece poate duce la accident vascular cerebral ischemic, care duce la dizabilitate sau moarte. Fibrilarea atrială însoțește cel mai adesea boli precum hipertensiunea arterială, boala tiroidiană sau insuficiența cardiacă, dar poate apărea individual. Tratamentul fibrilației atriale este în primul rând farmacologia. Vezi ce trebuie să știi despre fibrilația atrială.
Fibrilația atrială este o aritmie cardiacă, care are un curs cronic. Riscul de fibrilație atrială crește odată cu vârsta. Medicina distinge trei tipuri de fibrilații, dintre care doar una se dispare spontan, cealaltă necesită terapie sub supravegherea unui specialist.
Ce este fibrilația atrială?
Fibrilația atrială este un tip de aritmie. Apare atunci când există contracții foarte rapide și neregulate ale atriilor inimii. În timpul fibrilației atriale, se micșorează cu greu, iar sângele din ea are capacitatea de a forma un tromb. Drept urmare, trombii se pot elibera și curge cu sânge către vasele cerebrale, apoi le înfundă și pot provoca ischemie și necroză a fragmentelor creierului. Fibrilarea atrială provoacă, de asemenea, hipoxie corporală, care poate duce la modificări ireversibile.
Care sunt tipurile fibrilației atriale?
Medicina distinge trei tipuri de fibrilație atrială. Fibrilarea atrială este împărtășită, ceea ce nu este rezultatul vreunei boli. Aceste tipuri de fibrilație sunt numite spontane și sunt împărțite în:
Fibrilație atrială paroxistică – vorbim despre ea când afecțiunea persistă aproximativ 7 zile; acest tip de fibrilație atrială nu necesită tratament și dispare singură;
Fibrilare atrială persistentă – diagnosticată când aritmiile durează mai mult de o săptămână; pentru a le trata este necesară punerea în aplicare a medicamentelor și efectuarea cardioversiunii;
Fibrilare atrială persistentă – durează o viață întreagă și nu este supusă unui tratament, cu toate acestea, este recomandat să se utilizeze anticoagulante și monitorizarea regulată a funcției cardiace.
Cauzele fibrilației atriale
Există multe cauze ale fibrilației atriale. Printre cele mai comune sunt:
- boli sistemice, de exemplu, insuficiență cu mai multe organe, sarcoidoză, hemocromatoză;
- varsta – incidența fibrilației atriale creste odata cu varsta;
- boli cardiace valvulare;
- tumori cardiace;
- defecte de naștere;
- cardiomiopatii;
- miocardită și pericardită;
- boli cardiace ischemice (boală coronariană);
- hipertensiune arterială;
- diabet;
- insuficiență cardiacă;
- boala miocardica;
- boli pulmonare, de exemplu pneumonie, BPOC (boală pulmonară obstructivă bilaterală cronică);
- insuficiență renală;
- fibroza atrială;
- hipertiroidism;
- abuzul de alcool;
- fumat;
- istoric de chirurgie cardiacă, pulmonară sau de esofag;
- pasaje secundare implantate (altoire coronariană ocolire altoire);
- moștenire.
Simptomele fibrilației atriale
La unii oameni, fibrilația atrială nu are simptome, așa că poate nici nu știi că ai această afecțiune. Uneori, simptomele sunt nespecifice și este dificil să le recunoaștem și să le diagnosticăm. Simptomele tipice ale fibrilației atriale sunt:
- palpitatii, palpitatii neregulate;
- slăbiciune;
- lipsa respirației – deosebit de intensă;
- amețeli;
- leșin;
- transpirație profuză paroxistică;
Care sunt complicațiile ce apar după fibrilația atrială?
Complicațiile trombotice sunt considerate cele mai frecvente și, de asemenea, cele mai grave complicații după fibrilația atrială. Ele apar ca urmare a contracției neregulate a atriilor. În practică, acest lucru înseamnă că atriul începe să tremure, apar tulburări ale fluxului sanguin și se formează cheaguri de sânge. Fragmente detașate de cheaguri de sânge cu sânge pot ajunge la arterele cerebrale, ceea ce duce la embolie. În acest fel, artera popliteală poate fi de asemenea blocată. Cel mai adesea, complicațiile trombotice apar la femeile peste 65 de ani care au diabet, insuficiență cardiacă sau hipertensiune arterială. Fibrilarea atrială poate provoca, de asemenea, insuficiență cardiacă, ceea ce în multe cazuri duce la deces.
Cum se diagnostifică fibrilația atrială?
Diagnosticul fibrilației atriale este extrem de dificil, necesită un EKG în momentul în care apare. În cazul în care testul este efectuat, atunci când nu apare pâlpâirea, este dificil să se stabilească clar dacă aceasta are loc. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că diagnosticările inexacte nu înseamnă că simptomele aritmiilor cardiace trebuie ignorate. Diagnosticul ar trebui pus în primul rând la persoane, care prezintă risc de fibrilație atrială.
Tratamentul fibrilației atriale
În majoritatea cazurilor, fibrilația atrială necesită tratament. Tratamentele de bază se bazează pe administrarea de anticoagulante și încetinirea ritmului inimii. În terapia fibrilației atriale, cardioversiunea este de asemenea folosită, adică restabilirea ritmului adecvat al bătăilor inimii prin electrostimulare și produse farmaceutice. Ablația este, de asemenea, un tratament din ce în ce mai eficient pentru fibrilația atrială. Se bazează pe deteriorarea termică a unei părți a mușchiului cardiac, care este responsabil de aritmie.