Fructe cu vitamina C – top 10 cele mai bune fructe

0
1338
Fructe ce conțin vitamina C
fot.pixabay.com

Vitamina C este extrem de importantă pentru organismul uman. Aceasta consolidează, în mare măsură, imunitatea. Vitamina C poate fi furnizată organismului prin completarea dietei cu preparate farmaceutice, dar este mult mai bine să apelați la acid ascorbic natural. Se găsește în fructe și legume. Cea mai populară sursă naturală de vitamina C este lămâia. Cu toate acestea, acest citric nu este singura sursă naturală de vitamina C. Iată fructele în care veți găsi, de asemenea, acid ascorbic.

Vitamina C este utilizată atât ca ​​medicament, cât și ca produs cosmetic. Acidul ascorbic este adăugat la preparatele de îngrijire a pielii. Proprietățile lor întârzie procesul de îmbătrânire și accelerează vindecarea rănilor. Cosmeticele cu vitamina C pot fi cumpărate cu ușurință în drogherii sau în farmacii.

Fructe ce conțin vitamina C
fot.pixabay.com

Rolul vitaminei C în corpul uman

Vitamina C este una dintre cele mai versatile vitamine din corpul uman. Funcționează multidirecțional și instruiește corpul să funcționeze corect. Cererea de vitamina C depinde de vârstă, sex și sănătate. Specialiștii spun că doza medie consumată pe zi este de 60-75 mg / h. Cantități mai mari ar trebui oferite femeilor însărcinate, mamelor care alăptează, fumătorilor și persoanelor care suferă de hipertensiune.

În cazul deficitului de vitamina C, avem de-a face cu un sistem imunitar slăbit, care crește riscul de infecție. Nivelul scăzut de vitamina C crește și sensibilitatea la boli de inimă și ulcerații.

Vitamina C naturală

Vitamina C naturală se găsește în fructe, legume și ierburi. Cantități mai mici pot fi întâlnite și în carne, produse lactate și nuci. Cea mai populară sursă de vitamina C este lămâia. Cu toate acestea, există fructe în care acidul ascorbic apare în cantități mai mari. Cele mai mari cantități sunt ascunse în măceș. În 100 de grame veți găsi 250 – 800 mg de vitamina C.

Fructe care conțin vitamina C

  • Lămâia – este cea mai populară sursă de vitamina C naturală; într-un suc de lămâie există 35% din cererea zilnică de acid ascorbic;
  • Grapefruit
  • Mandarine – 3 mandarine reprezintă peste 100% din necesarul zilnic de vitamina C a unui adult;
  • Mango;
  • Căpșuni – 3 căpșuni furnizează aceeași cantitate de vitamina C ca o lămâie;
  • Kiwi;
  • Coacăze negre;
  • Papaya;
  • Portocala.

Vitamina C poate fi găsită și în agrest, zmeură, pere, mere, coacăze roșii, banane și prune.

Legume care conțin vitamina C

Contrar aparențelor, o sursă valoroasă de vitamina C naturală sunt legumele. Cele mai mari cantități se găsesc în ardei, pătrunjel, varză de Bruxelles, broccoli și kohlrabi. În plus, cantitățile mici pot fi găsite în usturoi, spanac, fasole, cicoare, ridiche, conopidă, sfeclă, salată, morcovi și roșii.

Ierburi care conțin vitamina C

Vitamina C se găsește în mod natural în unele plante medicinale. Cele mai mari cantități se găsesc în cătină, urzică, citrice chinezești și frunze de mărar. Aceste ierburi pot fi folosite pentru prepararea infuziilor, care ajută la întărirea imunității și la prevenirea infecțiilor sezoniere. Ierburile care conțin vitamina C pot fi ușor cumpărate de la orice farmacie. Sunt disponibile sub formă de tablete uscate, comprimate sau capsule.

Fructe ce conțin vitamina C
fot.pixabay.com

Cum să protejezi alimentele împotriva pierderilor de vitamina C?

Vitamina C este sensibilă la lumină și la aer. În timpul procesului de uscare acesta pierde până la 80% din proprietăți. Descompunerea acidului ascorbic apare și în cazul temperaturii ridicate necesare pentru gătit, coacere și prăjire. Deci, pentru a vă proteja mâncarea împotriva pierderii de vitamina C naturală, cel mai bine este să mâncați alimentele în formă brută. În plus, se recomandă:

  • Să alegeți cele mai proaspete fructe și legume, pentru că cea mai mare vitamina C este prezentă imediat după recoltare. Pe măsură ce se învechește, conținutul său în fructe și legume scade (de exemplu, cartofii după 3 luni de păstrare conțin 50% mai puțină vitamina C);
  • Să folosiți cuțite, linguri, răzătoare și alte ustensile de bucătărie din oțel inoxidabil. Fonta ruginită accelerează descompunerea vitaminei C;
  • Să decojiți legumele și fructele în ultimul moment, chiar înainte de servire și nu țineți în apă prea mult timp;
  • Să folosiți lichidele care rămân după gătitul legumelor și fructelor, de exemplu, pentru sosuri;
  • Să decojiți fructele și legumele foarte subțire, deoarece chiar sub acesta conținutul de vitamina C este cel mai ridicat;
  • Să pregătiți toate salatele înainte de servire. Puteți adăuga, de asemenea, o cantitate mică de ulei de măsline sau smântână, ceea ce reduce contactul vitaminei C cu aerul.

Deficitul de vitamina C

Un organism lipsit de vitamina C produce simptome similare cu alte deficiențe de vitamine. Nu sunt caracteristice, deci sunt dificil de diagnosticat. Ca simptome ale deficitului de vitamina C identificăm slăbiciunea, oboseală rapidă, lipsa poftei de mâncare, tendința de apariție a vânătăilor, rozpulchnione și sângerarea gingiilor, dificultate în vindecarea rănilor, dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor.

Supradozaj de vitamina C

Vitamina C se găsește în multe produse pe care le consumăm zilnic. Prin urmare, este posibil să fiți îngrijorați că veți produce un supradozat. Datorită faptului că este o substanță solubilă în apă, nu este acumulată în organism, ci excretată în transpirație și urină. Practic, acest lucru înseamnă că este dificilă producerea unui supradozaj de vitamina C. Cu toate acestea, dacă acest lucru se întâmplă și aportul zilnic depășește 1000 mg, pot apărea simptome precum dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, erupții cutanate. Excesul de vitamina C din organism poate duce, de asemenea, la acumularea de pietre în tractul urinar, acidifierea urinei și a rinichilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here