HEMORAGIE NAZALĂ

0
1092
măduva osoasă
fot. pixabay.com

Hemoragia nazală este o plângere comună și foarte supărătoare. Poate avea diverse cauze, de la traumatisme banale la boli grave. Hemoragiile nasului apar cel mai des la copii și adolescenți, dar se întâmplă și la adulți. În cazul, în care hemoragiile apar frecvent, trebuie să te adreezi medicului tău și să diagnostichezi cauza acestora.

Hemoragia nazală este trecerea sângelui din pereții deteriorați ai vaselor de sânge nazale. Cel mai adesea, hemoragia apare ca urmare a traumelor locale sau a uscării mucoasei nazale. Uneori, hemoragia nazală este un simptom al bolilor grave. Poate avea o severitate diferită: de la scurgerea a câteva picături la hemoragie severă. Sângele din nas poate scurge din mai multe locuri. Cea mai frecventă este sângerarea din plexul vascular anterior-inferior. Aceste tipuri de sângerare sunt ușoare și pot fi, de obicei, oprite cu ușurință. Rareori, dar mai severe sunt hemoragii, care își au originea în partea din spate a septului.

Care sunt cauzele hemoragiei nazale?

Hemoragiile nazale pot avea o varietate de cauze. Foarte des apar spontan, fără niciun motiv specific. Aceste sângerări apar, de obicei, în perioada pubertății. Sângerarea nasului este rezultatul unei rupturi a unui perete sau mai multor vase de sânge din nas. Cauzele specifice ale sângerării din nas includ:

  • Vătămarea mecanică a nasului – sângerarea apare ca urmare a deteriorării fizice a pereților subțiri ai vaselor de sânge ale nasului; deteriorarea poate apărea ca urmare a impactului, suflării puternice, strănutului sau a tusei; Leziunile mecanice sunt, de asemenea, înțelese ca o schimbare bruscă a presiunii, de exemplu în timpul decolării;
  • Polipi nazali – aceștia îngreunează respirația și provoacă un nas, care curge caracteristic, iar în unele cazuri curge sânge;
  • Uscarea mucoasei – apare din cauza efectelor adverse ale factorilor externi și ai mediului, de exemplu, umiditate prea mică, aer condiționat, etc; mucoasa nazală uscată este predispusă la deteriorare și cruste, care pot duce la hemoragie nazală; uscarea mucoasei poate fi, de asemenea, rezultatul luării unor produse farmaceutice;
  • Bolile neoplazice – atât modificări benigne, cât și maligne ale nazofaringelui și sinusurilor duc la hemoragie nazală;
  • Rinită – datorită iritației, mucoasa nazală este mai susceptibilă la leziuni și sângerare;
  • Hipertensiunea arterială – sângerarea nasului poate provoca tensiune arterială prea mare, ceea ce determină ruperea vaselor de sânge;
  • Boli sistemice – sângerările nasului însoțesc deseori boli precum SIDA sau sarcoidoză.

Cauzele comune ale sângerării nasului sunt, de asemenea, curbura septului nazal, diabetul și ateroscleroza. Fibroame juvenile (tumorile nazofaringelui), tulburări de coagulare a sângelui, boli de sânge.

Sângerare nazală ca o consecință a consumului de medicamente

hemoragie
fot. pixabay.com

Hemoragiile nazale sunt adesea indicate în lista efectelor secundare ale administrării medicamentelor. Acest lucru se datorează faptului că unele medicamente interferează semnificativ cu coagularea sângelui. Medicamentele cu acest efect includ populara aspirină. În plus, hemoragiile pot fi cauzate și de medicamente, care conțin heparină și derivații săi, precum și warfarina. La hemoragiile nazale sunt predispuse, de asemenea, persoanele, care utilizează vasoconstrictoare ale mucoasei pentru o lungă perioadă de timp, de exemplu, spray-uri și picături, care conțin oxstimetazazină și xilometazolină.

Hemoragie nazală ca o consecință a factorilor externi

Hemoragiile pot fi răspunsul organismului la expunerea la inhalare a mirosurilor chimice intense. Aceasta duce la deteriorarea vaselor de sânge ale septului nazal. Sângerările nasului pot apărea atunci când inhalezi vopsea, lac sau chiar parfum.

Hemoragie nazală – când să mergi la medic?

Sângerarea nasului este un fenomen destul de comun și nu înseamnă întotdeauna ceva rău. În cazul hemoragiilor individuale, nu este necesar să soliciți imediat ajutor medical. Dacă sângele din nas curge rar și poate fi oprit rapid, atunci nu există niciun motiv de îngrijorare. Anxietatea, însă, ar trebui să fie cauzată de sângerare frecventă. Ele stau la baza diagnosticărilor ulterioare. Persoanele cu sângerare, care durează mai mult de 20 de minute ar trebui să meargă și la medic – poate fi periculoasă pentru sănătate și viață.

Cum să oprești sângerarea nazală?

În cazul sângerării nazale, rănitului trebuie să li se acorde primul ajutor. Trebuie amintit că încercările incompetente de a opri hemoragia pot duce la exacerbarea acesteia sau la consecințe neplăcute. Primul ajutor pentru hemoragii include:

  • Menținerea calmului și așezarea persoanei vătămate cu trunchiul înclinat în față, în timp ce apeși delicat pe nasului – înclinarea capului înapoi este absolut interzisă, o astfel de poziție aduce mai mult rău decât bine;
  • Curățarea blândă și minuțioasă a nasului de cheaguri și impurități;
  • Verificarea dacă hemoragia nazală s-a oprit.

Imediat după oprirea sângerării, nu trebuie să îți suflii nasul, trebuie să te abțineți de la activitatea fizică și să eviți încăperile uscate. Este recomandat să te odihnești câteva ore și dacă nu oprești sângerarea timp de 20 de minute – mergi la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here