HIPERGLICEMIA

0
809
desloratadina
fot. pixabay.com

Hiperglicemia este, cu alte cuvinte, creșterea nivelului de zahăr în sânge. Înseamnă glicemia peste standard. Cauzele hiperglicemiei pot fi diferite. Apare, de obicei, la persoanele cu diabet zaharat și rezultă din terapia prost condusă, doza de insulină incorectă sau erorile dietetice selectate. Simptomele creșterii nivelului de zahăr, deși caracteristice, nu sunt întotdeauna recunoscute. Uneori simptomele hiperglicemiei apar doar ușor și încet, astfel încât pacientul nu le poate recunoaște. Cu toate acestea, trebuie amintit că hipoglicemia netratată este o afecțiune, care pune în pericol viața. Vezi care sunt cauzele și simptomele creșterii nivelului de zahăr în sânge și cum să le faci față.

Hiperglicemia apare atunci când nivelul glicemiei este peste 99 de miligrame pe decilitru. Starea prelungită al nivelului ridicat de zahăr duce la consecințe grave asupra sănătății. Prin urmare, nivelul de zahăr din sânge trebuie monitorizat. Testarea concentrației sale trebuie efectuată, în primul rând, de persoanele cu diabet zaharat. Nivelurile de zahăr din sânge pot fi determinate cu ajutorul unui glucometru, un dispozitiv simplu, care poate fi utilizat acasă.

 

Care sunt cauzele hiperglicemiei?

Cauza hiperglicemiei este scăderea insulinei din organism. Prin urmare, zahărul este un simptom direct al diabetului de tip I, adică la copii și persoane cu vârsta până la 30 de ani. Nivelul ridicat de zahăr poate apărea, de asemenea, ca simptom al diabetului de tip II, adică la adulți. Diabeticii experimentează, de obicei, niveluri ridicate de zahăr după mese. Vorbim despre hiperglicemie postprandială. Cu toate acestea, poate apărea și pe stomacul gol și este apoi rezultatul unui nivel de zahăr anormal.

În cazul hiperglicemiei la diabetici, cauzele includ:

  • consumul de medicamente greșite;
  • doze incorecte de insulină;
  • utilizarea insulinei inactive;
  • doză ratată de medicamente anti-diabetice;
  • întreruperea tratamentului.

Alte cauze ale hiperglicemiei includ:

  • infecții și inflamații frecvente în timpul cărora există o nevoie crescută de insulină, pe care pancreasul nu o poate produce;
  • erori dietetice, de exemplu, consumul de carbohidrați simpli;
  • stres;
  • activitate fizică scăzută;
  • prea multă activitate fizică;
  • utilizarea anumitor medicamente, de exemplu, siropuri antitusive, beta-blocante, adrenalină, diuretice, corticosteroizi, niacină, pentamidină, inhibitori de protează și unele antipsihotice.

Hiperglicemia la persoanele sănătoase poate fi primul simptom al diabetului nediagnosticat sau o complicație după o intervenție chirurgicală cu transplant de organe.

zahăr
fot. pixabay.com

Care sunt simptomele hiperglicemiei?

Simptomele zahărului din organism se dezvoltă, de obicei, foarte lent, așa că este foarte dificil să le observi. Apar atunci când există o deficiență de insulină, care nu furnizează glucoză în sânge. Simptomele de hiperglicemie apar atunci când nivelul glicemiei este mai mare de 180 mg/dL. Apoi avem de-a face cu setea crescută, dureri de cap, urinare frecventă mai ales noaptea, dificultăți de concentrare, vedere încețoșată, oboseală, somnolență, scădere în greutate. Dacă simptomele menționate mai sus apar adesea și se agravează, ar trebui să te adresezi unui medic – acestea pot fi un semn al dezvoltării diabetului.

Simptomele menționate mai sus se aplică hiperglicemiei pe termen scurt.

Cu toate acestea, nivelul ridicat de zahăr poate apărea pe o perioadă lungă. Hiperglicemia pe termen lung este extrem de periculoasă, deoarece dăunează sistemului nervos, circulator, urinar și al ochilor și poate provoca, de asemenea, complicații sub forma așa-numitului picior diabetic. Printre simptomele hiperglicemiei de lungă durată se numără: infecții frecvente ale sistemului genitourinar, vindecarea lentă a rănilor, vederea încețoșată, constipație și diaree, uscăciune, rugozitate și crăpături ale pielii, în special pe picioare, disfuncție erectilă, picior diabetic.

Hiperglicemia pe termen lung are consecințe grave, poate duce la retinopatie diabetică, adică lezarea retinei.

 

Cum să tratezi hiperglicemia?

În caz de hiperglicemie, trebuie acordat primul ajutor cât mai curând posibil. Absența sa poate provoca complicații grave, de exemplu, cetoacidoză sau coma hipoglicemică. Amintește-ți, că hipoglicemia este o afecțiune, care poate pune viața în pericol. Prin urmare, dacă observi simptome de hiperglicemie, trebuie să soliciți ajutor medical, indiferent dacă pacientul și-a pierdut cunoștința sau nu. Dacă glicemia este mare, va trebui să te conectezi la insulină . Pentru o mai mare siguranță, nu oferi mâncare sau băutură dulce unei astfel de persoane pe cont propriu. Dacă pacientul este conștient, îi poți da apă, ceea ce va reduce riscul de deshidratare și va elimina excesul de zahăr din organism. Dacă pacientul își pierde cunoștința, trebuie plasat într-o poziție laterală, să-i fie controlat pulsul și respirația, acoperit cu o pătură și se așteaptă o ambulanță.

Apariția hiperglicemiei înseamnă că ar trebui să începi tratarea diabetului. Cum va arăta depinde de medicul curant. Se poate baza doar pe produse farmaceutice și o dietă adecvată sau pe administrarea de insulină sub piele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here