Hipersensibilitatea dinților este o boală extrem de supărătoare, care împiedică funcționarea normală. Persoanele cu dinți hipersensibili simt dureri atunci când beau băuturi calde sau mănâncă alimente reci. O masă sau chiar spălarea dinților cu pasta greșită este un adevărat chin și este asociată cu dureri considerabile. Din fericire, simptomele sensibilității dinților pot fi reduse la minimum. În primul rând, însă, trebuie să știi cauza acestei afecțiuni. Hipersensibilitatea dinților poate rezulta dintr-o mare varietate de factori, de la o igienă precară la daune și malocluzie. Verifică care sunt cauzele sensibilității dinților.
Întâlnim din ce în ce mai des hipersensibilitatea dinților. Foarte des, contribuim la formarea durerii, slăbind izolarea dinților. Smalțul deteriorat este direct responsabil de sensibilitatea dinților, ceea ce creează un strat, care protejează dentina împotriva efectelor iritante ale factorilor externi. Dacă smalțul este deteriorat, dinții nu au o protecție adecvată și reacționează excesiv la factorii externi.
Cauzele hipersensibilității dinților
Obiceiurile proaste de igienă și malocluziile sunt date ca principală cauză a sensibilității dinților. Acești doi factori determină suprasolicitarea dinților, deteriorarea smalțului și expunerea dentinei. Acest lucru se datorează faptului că nu este protejat corespunzător și reacționează excesiv la cald și la rece.
Dieta noastră poate fi, de asemenea, responsabilă pentru sensibilitatea dinților. Sub influența consumului anumitor produse, smalțul demineralizează treptat și modifică reacția salivă la acid – acest lucru poate provoca hipersensibilitatea dinților. Citricele, băuturile carbogazoase, sucurile acre și sosurile sunt considerate factori provocatori.
Hipersensibilitatea dinților este, de asemenea, o complicație după unele boli gastro-intestinale, în special cele care provoacă înfundarea și vărsăturile stomacului esofagian. Prin urmare, hipersensibilitatea poate să apară bulimia. O altă cauză de hipersensibilitate este bruxismul, adică scrâșnirea dinților în timpul somnului.
Deteriorarea smalțului și, astfel, sensibilitatea dinților, poate apărea și ca urmare a obiceiurilor proaste, de exemplu, ronțăitul unghiilor, ronțăitul unui creion sau igienă orală necorespunzătoare, care constă în spălarea dinților cu o pastă eficientă și extrem de abrazivă. Pastele de albire, care provoacă iritarea, sunt deosebit de sigure pentru smalț.
Simptomele hipersensibilității dinților
Principalul simptom al sensibilității dinților este senzația de durere atunci când consumi băuturi reci sau calde și mese. De asemenea, durerea poate apărea atunci când te speli pe dinți.
Tratamentul hipersensibilității dinților
Tratamentul hipersensibilității dinților se face în primul rând acasă. Dintii trebuie îngrijiți în mod corespunzator și nu trebuie să se apese pe ele foarte tare. Cu toate acestea, dacă remediile casnice pentru hipersensibilitate nu funcționează, este necesar să se ia măsuri mai invazive. Sunt utilizate mai ales la sensibilitate ridicată sau atunci când smalțul este excesiv deteriorat, de exemplu, există o scădere a gingiilor, deoarece întregul gât este expus.
Hipersensibilitatea dinților este tratată de un dentist. Procedura standard include acoperirea dinților cu un preparat de fluor, care creează o acoperire de protecție asupra acestora și aduce ameliorarea durerii. O alternativă este utilizarea preparatelor care acționează un smalț lichid. Sunt substanțe care furnizează calciu și fosfați foarte concentrați, datorită cărora este susținută remineralizarea smalțului și neutralizează acizii produși de bacterii. În cazul hipersensibilității avansate a dinților, combinate cu cavități mari din smalț, umplerea compozitelor se utilizează în locuri dureroase, care izolează terminațiile nervoase sensibile, care provoacă durere.
Metode casnice de eliminare a hipersensibilității dinților
Eliminarea sensibilității dinților este, în primul rând, utilizarea unei îngrijiri adecvate la domiciliu și îngrijirea igienei orale. Remediile casnice pentru sensibilitatea dinților includ:
- Utilizarea pastelor de dinti speciale sau a pastelor cu un nivel scăzut de abraziune, care nu depășește 30 RDA; pasta de dinți pentru sensibilitatea dinților ar trebui să conțină compuși de fluor, cum ar fi aminofluorură, fluorură stanoasă, care va ajuta la închiderea tubulelor dentinale; este de asemenea bine să se opteze pentru preparate, care conțin o formă, care reduce sensibilitatea terminațiilor nervoase la stimuli de durere;
- Periajul dinților cu o perie din fibre moi; atunci când te speli pe dinți, efectuează mișcări ușoare de măturare, adică de la gingii până la coroana dintelui; mișcări opuse în direcția nivelului, rănesc gingiile și expun dintele, intensificând în același timp hipersensibilitatea;
- Evitarea spălării dinților imediat după consumul de citrice sau consumul de suc acru – astfel vor fi lipsite de un strat protector și periajul acestora poate duce la abraziunea excesivă a smalțului; cu spălarea dinților după mese/băuturi acide, așteaptă cel puțin o oră și clătește gura cu apă înainte de a peria;
- Folosirea aței dentare pentru curățarea completă a ungurilor dintre dinți; după această procedură, în plus, gura trebuie clătită cu apă de gură cu efecte antihipersensibile; efectele tratamentelor sunt vizibile dacă sunt utilizate de 2-3 ori pe săptămână.