INFECȚII URINARE ALE TRACTULUI URINAR

0
635
ritm cardiac
fot. pixabay.com

Infecția tractului urinar, denumită și ITU, este o afecțiune frecventă mai ales la femei. Se dezvoltă datorită prezenței microorganismelor în tractul urinar. ITU, deși nu este o boală dificilă de vindecat, are tendința de a reveni. Se spune că inflamația tractului urinar se produce atunci când apare mai des de două ori în șase luni sau mai mult de trei ori pe an. În cazul unei infecții recurente ale tractului urinar, este necesar supunerea unui tratament preventiv.

Cistita și infecțiile tractului urinar sunt, de obicei, o afecțiune feminină. Simptomele acestei afecțiuni sunt destul de caracteristice. Primele simptome sunt o senzație de arsură la trecerea urinei și vizitele din ce în ce mai dese la toaletă, în timpul cărora nu se adaugă urină. Deși simptomele inflamației tractului urinar nu par periculoase, ele îngreunează viața. De asemenea, merită să ne amintim că nesocotirea ITU duce la consecințe grave, de exemplu inflamația rinichilor sau a organelor de reproducere.

Cauzele infecției tractului urinar

Infecția tractului urinar este cauzată de prezența microorganismelor, în principal a bacteriilor. Femeile sunt expuse, în primul rând, datorită structurii lor anatomice. Acest lucru este facilitat de uretra scurtă și de ieșirea situată în apropierea anusului. Se raportează că fiecare femeie a suferit de o infecție a tractului urinar cel puțin o dată în viață. Problema devine mai severă atunci când ITU-urile revin din când în când. Infecțiile tractului urinar și vezicii urinare sunt o problemă, care este de obicei diagnosticată după vârsta de 50 de ani.

Infecțiile urinare recurente – diagnostica

Infecția tractului urinar recurent este diagnosticată la persoanele, care se luptă cu boala cel puțin de trei ori pe an sau apar de două ori în șase luni. Foarte des infecțiile sunt cauzate în mod repetat de unul și același agent patogen. Dar se poate întâmpla, ca o baterie diferită să fie responsabilă pentru cistită. În 90% din cazuri, se raportează că organismal, care provoacă cistită recurentă este urina Escherichia coli. Bacteria trăiește în intestinul gros și provoacă infecții dacă intră în uretră.

Cauzele recurențelor infecțiilor urinare

Infecția recurentă a tractului urinar se poate datora multor factori. Printre cele mai populare se numără: nereguli în structura anatomică a sistemului urinar, golirea incompletă a vezicii urinare, operații anterioare ale tractului urinar și condiții de imunitate redusă. ITU recurente la femei apare de obicei după vârsta de 50 de ani. Poate fi declanșat de:

  • numeroase relații sexuale;
  • uretrita atrofica (apare dupa menopauza);
  • menopauză – modificările hormonale duc la modificări ale florei bacteriene vaginale, care poate duce la infecții recurente ale tractului urinar;
  • anomalii ale tractului urinar (boala de reflux vezico-ureteral, tulburări ale fluxului urinar cauzate de ex. urolitiaza, anomalii anatomice);
  • diabet;
  • imunitate redusă;
  • operații urologice anterioare;
  • disfuncție la urinare, care constă în golirea incompletă a vezicii urinare;
  • utilizarea spermicidelor și a unor antibiotice orale – acest lucru afectează schimbarea florei bacteriene fiziologice a vaginului și crește probabilitatea dezvoltării ITU.

Infecția tractului urinar recurent, deși afectează cel mai des femeile, poate apărea și la bărbați și copii. Apare ca urmare a stagnării urinei sau a fluxului deficitar, a constipației, a imunității afectate și a abuzurilor sexuale.

Simptomele recurenței infecțiilor urinare

Simptomele infecției recidive a tractului urinar sunt similare cu ITU tradiționale. Așadar, există probleme cu trecerea urinei, a durerii inferioare a abdomenului/vezicii urinare, nevoia de vizite frecvente la toaletă, arsură a uretrei și dureri la trecerea urinei. Se poate întâmpla ca inflamația cronică a tractului urinar să provoace modificări ale culorii urinei la mai întunecate sau să apară hematurie. Simptomele însoțitoare includ febră și frisoane, copii bolnavi pot face pe ei noaptea. ITU recurentă este indicată de nivelurile crescute de celule albe din sânge, prezența bacteriilor și epiteliu scuamoase la testele de urină.

Cum să tratezi infecțiile urinare recurente?

diabet
fot. pixabay.com

Infecția recurentă a tractului urinar poate fi o mare problemă și poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții. Prin urmare, tratamentul se concentrează în principal pe reducerea riscului de revenire a infecției. Furagin profilactic este recomandat ca terapie, care combate inflamația și inhibă creșterea bacteriană. În cazul în care infecțiile tractului urinar sunt o complicație după actul sexual, este necesară terapia cu antibiotic, agreată de medic. În plus, este bine să respectăm principiile prevenției.

  • Consumă cantități mari de apă (1,5-2 litri pe zi) și un pahar suplimentar înainte de actul sexual.
  • Este necesară îngrijirea corespunzătoare a igienei regiunii genitourinare. Trebuie amintit, însă, că prea des spălarea și utilizarea substanțelor chimice poate duce la încălcarea florei bacteriene fiziologice și deteriorarea pielii, astfel încât bacteriile să se înmulțească mai bine și mai repede.
  • După utilizarea toaletei, trebuie să te ștergi din față în spate – această tehnică împiedică bacteriile să intre în rect în apropierea orificiului uretral.
  • Dacă urinezi, acest lucru trebuie făcut imediat.
  • Este bine să renunți la metoda contracepției.
  • Ar trebui să porți lenjerie de bumbac selectată corect și să eviți pantalonii și dresurile strânse.
  • Va ajuta, de asemenea, dacă bei regulat suc de afine pentru vezică sau să iei pastile, care conțin extractul de fructe, ceea ce va reduce riscul reapariției ITU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here