INSUFICIENȚĂ CIRULATORIE – CAUZE, SIMPTOME ȘI MODALITĂȚI DE TRATAMENT ALE PROBLEMELOR CIRCULATORII

0
1089
medicamente
fot. pixabay.com

Unul dintre simptomele muncii anormale a inimii este insuficiența circulatorie. Apariția acestei boli anunță aproape întotdeauna probleme. Insuficiența circulatorie netratată poate duce la ischemia organelor interne și, ulterior, la eșecul sau edemul pulmonar. Aceste stări reprezintă o amenințare directă pentru viață. Prin urmare, respectând semnele de insuficiență circulatorie la tine, trebuie să soliciți ajutor medical cât mai curând posibil. Află cauzele, simptomele și metodele de tratare a insuficienței circulatorii.

Insuficiența circulatorie este definită ca o condiție, în care cantitatea corectă de sânge furnizată cu oxigen nu ajunge în organele interne. Această afecțiune este cel mai adesea rezultatul funcției anormale a inimii, dar poate apărea și atunci când mușchiul cardiac funcționează corect. Insuficiența circulatorie poate lua forma acută, adică brusc și rapid progresivă sau cronică, adică crescândă treptat.

Insuficiența circulatorie a ventriculului stâng și drept

Insuficiența circulatorie este asociată cu afectarea unuia dintre ventriculele inimii. Inima umană este formată din două camere. Stânga pompează sânge bogat în oxigen prin aortă și îl oferă celorlalte organe interne prin vase mai mici. Sângele neoxigenat se întoarce prin vena cavă superioară și inferioară în ventriculul drept. Acest sânge este transportat în trunchiul pulmonar și apoi în vasele pulmonare, unde trebuie să fie saturat cu oxigen. Sângele oxigenat din trunchiul pulmonar este îndreptat către ventriculul stâng. În caz de tulburări în activitatea ei, scurgerea de sânge aortică scade, ceea ce duce la ischemia organelor. În cazul în care tulburarea afectează ventriculul drept, sângele de oxigen nu poate fi colectat și este în restanțe, ceea ce determină o creștere a presiunii circulației pulmonare.

Cauzele insuficienței circulatorii

Următoarele sunt cele mai frecvente cauze ale funcției cardiace anormale și, prin urmare, a insuficienței cardiace:

  • Boli cardiace ischemice (boli coronariene), atac de cord (apar leziuni sau pierderi ale unei părți din mușchiul cardiac);
  • hipertensiune arterială (apoi crește rezistența vasculară);
  • cardiomiopatie (boala miocardica);
  • defecte cardiace congenitale sau dobândite;
  • medicamente (de exemplu, anti-aritmice sau citotoxice);
  • toxine (de ex. alcool, cocaină);
  • boli sistemice, de exemplu diabet, hipotiroidism sau hipertiroidism, feocromocitom, boli pulmonare cronice (astm, bronșită cronică), anemie, cancer de inimă;
  • dieta necorespunzătoare (de exemplu, deficiență de vitamina B1).

Simptomele insuficienței circulatorii

Insuficiența circulatorie dă simptome destul de caracteristice. Boala poate fi recunoscută de:

  • oboseală rapidă (asociată cu ischemia musculară);
  • lipsa respirației (acesta este rezultatul unui aport mai slab de oxigen bogat în sânge din circulația pulmonară) – apare inițial la efort, apoi și în repaus (apoi se intensifică la culcare și dispare la schimbarea poziției în șezut sau în picioare);
  • vânătăi (ca urmare a insuficienței sau a lipsei de oxigen în sânge).

De asemenea, este indicat faptul că ischemia cardiacă se manifestă prin durere coronariană, adică cele din piept, pierderea cunoștinței, leșin. Ultimele simptome apar la ischemie cerebrală.

umflare
fot. pixabay.com

De asemenea, merită să știi că simptomele caracteristice apar cu insuficiență ventriculară dreaptă. Simptomele bolii sunt:

  • umflarea (în special la membrele inferioare – în jurul gleznelor și picioarelor inferioare);
  • circumferința trunchiului mărit – asociată cu acumularea de lichid în ficat și cavitatea peritoneală. Durerea diareică în jumătatea superioară a abdomenului este asociată cu această afecțiune, în special sub arcul coastei drepte;
  • lărgirea venelor jugulare;
  • nocturie, adică urinare frecventă noaptea;
  • afecțiuni gastro-intestinale rezultate în urma staziei de sânge în organele abdominale (flatulență, greață, constipație sau diaree).

Cum se diagnostifică insuficiență circulatorie?

Pentru a diagnostica insuficiența circulatorie, trebuie să faci o serie de teste. Testele de sânge, electrocardiograma, radiografia toracică și ecocardiografia sunt menționate ca fiind cele de bază. În unele cazuri, diagnosticul poate fi mai invaziv și include cateterismul cardiac și angiografia coronariană.

Cum să tratezi insuficiența circulatorie? Farmacologia și intervenții

Terapiile la insuficiență circulatorie sunt adaptate la gravitatea, tipul și cauzele bolii. Când apare insuficiența cardiacă, tratamentul implică cel mai adesea administrarea de medicamente. Printre cei mai populari se numără inhibitorii convertazei, diuretice, glicozide și beta-blocante. Este, de asemenea, indicat faptul că mulți pacienți trebuie să urmeze una dintre următoarele proceduri: angioplastie, chirurgie bypass sau chirurgie cu valve cardiace.

Atenție la insuficiența circulatorie – la ce poate duce insuficiența circulatorie?

Insuficiența circulatorie este o afecțiune, care poate pune viața în pericol. Prin forma acută, poate apărea ca șoc, adică ischemie bruscă a celor mai importante organe ale inimii, rinichilor și creierului. Aceasta este asociată și duce de obicei la riscul morții subite. Insuficiența circulatorie acută poate provoca edem pulmonar, care este o amenințare directă pentru viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here