Lacul de unghii dăunează corpului tău?

0
958
lac de unghii
fot.pixabay.com

Unghiile date cu lac sunt pentru a înfrumuseța mâinile. Cu toate acestea, se dovedește că, prin vopsirea unghiilor cu lacuri colorate, ne putem face rău. Toate din cauza substanțelor periculoase și toxice conținute în lacurile de unghii. Lacurile de unghii pot fi găsite în principal în rafturi cu prețuri mici și medii. Aplicarea frecventă a lacului pe unghii poate provoca deteriorarea plăcii unghiilor și multe altele. Vezi dacă lacul de unghii dăunează corpului tău.

Unghiile vopsite frumos pot fi un decor al multor stilizări. Acordăm tot mai multă atenție aspectului nostru. Ne bucurăm să le decorăm și să le acoperim cu lac de diferite culori. Cu toate acestea, se dovedește că nu este întotdeauna bine pentru corpul nostru. Specialiștii avertizează în principal împotriva lacurilor de unghii ieftine. Conțin în principal substanțe toxice. De asemenea, vă recomandă să analizați cu atenție compoziția lacului de unghii înainte de a-l cumpăra și utiliza.

 

Cum dăunează lacurile de unghii?

Substanțele conținute de ele sunt responsabile pentru dauna lacurilor de unghii. Lacurile afectează negativ în două feluri. Primul, pentru că presupune aplicarea unor produse periculoase pe unghii. Nocivitatea lacurilor de unghii este asociată și cu faptul că inhalam toxinele periculoase în timp ce vopsim unghiile. Toate acestea pot reprezenta o amenințare directă pentru sănătate.

 

Substanțe nocive conținute în lacul de unghii

 

Substanțele conținute în lacurile de unghii care apar ca și controversate includ:

  • Ftalat de Dibutil (DBP) – această componentă poate provoca nereguli în funcționarea sistemului endocrin feminin; la fetițe și adolescenți accelerează procesul de pubertate, în timp ce pentru femeile mature poate provoca grave probleme ginecologice; DBP este dăunătoare și femeilor însărcinate; acesta expune fătul la defecte genetice; vaporii acestui ingredient provoacă greață și dureri de cap, iar expunerea prelungită la inhalarea DBP contribuie la afectarea rinichilor și a ficatului;
  • Toluen – în multe lacuri de unghii acționează ca un solvent; această substanță afectează negativ sistemul nervos, iar contactul prelungit cu acesta provoacă dureri de cap și amețeli, leziuni la rinichi și ficat, iritații ale pielii și ochilor; toluenul aparține grupului de 3 substanțe nocive care afectează sistemul reproducător; merită să ne amintim că toluenul este utilizat pe scară largă în lacurile de unghii datorită prețului scăzut;
  • Formaldehida – acționează ca un întăritor în lacurile de unghii, dar poate provoca leziuni ale pielii, erupții cutanate, mâncărime; această substanță afectează negativ sistemul respirator, provocând tuse și strănut; în cazuri extreme, duce la onicoliză, adică la separarea plăcii unghiilor de placentă;
  • Camphor – lacurile de unghii cu Camphor sunt cele cu un finisaj strălucitor; cu toate acestea, acest ingredient poate provoca reacții alergice, greață și dureri de cap.

Aceste substanțe pot fi de obicei găsite în lacuri de unghii ieftine. Deși sunt dăunătoare sănătății,  permit  menținerea unui cosmetic de bună calitate și își păstrează culoarea mult timp pe unghii. Vopsirea frecventă a unghiilor cu lacuri ieftine crește riscul de pollakiurie, somnolență, dificultăți de respirație, greață, vărsături și dureri în piept.

 

Impactul lacurilor de unghii asupra sănătății

Substanțele enumerate mai sus sunt dăunătoare sănătății. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, expunerea prea lungă la acestea poate provoca leziuni ale sistemului nervos central. Este indicat, de asemenea, că, în unele cazuri, pot apărea intoxicații cu lac. Dacă aveți simptome precum amețeli, greață, vărsături, somnolență, dificultăți de respirație, urinare frecventă sau dureri toracice după vopsirea unghiilor, solicitați asistență medicală urgentă.

Cum indepartezi lacul de unghii de pe piele
fot.pixabay.com

 

Cum să vă vopsiți unghiile în siguranță?

Pentru a nu vă expune la efectele nocive ale lacurilor de unghii, în primul rând, trebuie să citiți cu atenție etichetele cu compoziția produsului. Este responsabilitatea producătorului să enumere toate substanțele utilizate la producerea lacului de unghii. Dacă observați substanțe potențial periculoase, ar trebui să renunțați la achiziția acestora. De asemenea, este recomandat să folosiți lacul de unghii doar într-o cameră bine climatizată sau ventilată. Acest lucru reduce riscul de a inhala substanțe nocive.

De asemenea, merită să subliniem faptul că tot mai mulți cosmeticieni sunt preocupați de sănătatea clienților lor și evită să utilizeze substanțele nocive în producerea de lacuri de unghii. În schimb, oferă produse cosmetice pentru pielea sensibilă și creează produse cu o formulă specială care reduc la minimum riscul de sensibilizare a pielii, unghiilor și ochilor. În lacurile de unghii bune puteți găsi aminoacizi de sulf, care sunt o componentă naturală a unghiei. Acest lucru permite cosmeticelor să se lipească în mod natural pe placa unghiilor și asigură durabilitatea acestuia. Disponibilitatea ridicată a lacurilor de unghii organice și sigure înseamnă că ai de unde alege și nu trebuie neapărat să ajungi la preparate care conțin substanțe nocive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here