Amenoreea poate apărea dintr-o varietate de motive. Unele dintre ele sunt normale în timpul vieții unei femei, în timp ce altele pot fi un efect secundar de a lua medicamente sau un semn al unei probleme medicale.
Cea mai frecventă cauză de amenoree este sarcina. Alte cauze ale amenoreei includ probleme cu organele reproducătoare sau glandele, care ajută la reglarea nivelului hormonal.
Simptomele ce însoțesc amenoreea
Principalul simptom al amenoreei este, evident, lipsa sângerărilor menstruale. În funcție de cauza absenței menstruației, alte semne sau simptome sunt:
- scurgerea laptelui din sân;
- căderea părului;
- durere de cap;
- păr excesiv;
- durere pelvină;
Lipsa menstruației mereu înseamnă sarcină? Cauzele amoenoreei
-
Amenoree naturală
În cursul normal al vieții tale, poți prezenta amenoree din motive naturale, cum ar fi:
- sarcină;
- alăptarea;
- menopauză;
-
Contraceptive
Este posibil ca unele femei, care iau anticonceptionale să nu aibă perioade. Chiar și după oprirea contraceptivelor orale, poate trece timpul pentru revenirea ovulației normale și a menstruației. Contraceptivele, care sunt injectate sau implantate pot provoca, de asemenea, amenoree, ca unele tipuri de dispozitive intrauterine.
-
Medicamente
Unele medicamente îți pot opri perioadele, inclusiv:
- antipsihotice;
- chimioterapia pentru cancer;
- antidepresive;
- medicamente pentru tensiunea arterial;
- medicamente pentru alergii
-
Factorii stilului de viață
Uneori, factorii stiuluil de viață contribuie la absența menstruației, de exemplu:
- Greutate corporală redusă. Greutatea corporală excesiv de scăzută – aproximativ 10% sub greutatea normală – întrerupe multe funcții hormonale din organism, oprind potențial ovulația. Femeile cu tulburări alimentare, cum ar fi anorexia sau bulimia, de multe ori, au parte de încetarea menstruației din cauza acestor modificări hormonale anormale.
- Exercițiu excesiv. Femeile, care participă la activități, care necesită o pregătire riguroasă, cum ar fi baletul, pot suferi de întreruperi de ciclu menstrual. Câțiva factori sunt asociați cu pierderea perioadelor la sportivi, incluzând un nivel scăzut de grăsimi, stres și pierderi mari de energie.
- Stresul. Stresul mental poate modifica temporar funcționarea hipotalamusului – zona creierului, care controlează hormonii, ce reglează ciclul menstrual. Ca urmare, ovulația și menstruația se pot opri, iar perioadele menstruale obișnuite se reiau, de obicei, atunci când stresul este redus.
-
Dezechilibru hormonal
Multe tipuri de probleme medicale pot provoca dezechilibre hormonale, inclusiv:
- Sindromul ovarului polichistic (PCOS). PCOS provoacă niveluri relativ ridicate și persistente de hormoni, mai degrabă decât nivelurile variabile observate în ciclul menstrual normal.
- Insuficiență tiroidiană. Hipertiroidismul sau hipotiroidismul pot provoca perioade neregulate, inclusiv amenoree.
- Tumora hipofizară. O tumoră non-canceroasă (benignă) la nivelul glandei hipofizare poate interfera cu reglarea hormonală a menstruației.
- Menopauza prematură. Menopauza începe, de obicei, în jurul vârstei de 50 de ani. Cu toate acestea, la unele femei, rezervele de ouă scad înainte de vârsta de 40 de ani, iar menstruația se oprește.
-
Probleme structurale
Problemele genitale pot provoca, de asemenea, amenoree. Printre exemple se numără:
- Cicatricea uterină. Sindromul Asherman, o afecțiune, în care se acumulează cicatrici în mucoasa uterului, poate apărea uneori după chiuretaj, cezariană sau tratamentul fibroamelor uterine. Cicatricea uterului previne acumularea normală și vărsarea mucoasei uterului.
- Lipsa organelor de reproducere. Uneori, există probleme în timpul dezvoltării fetale, care duc la nașterea unei fete fără cea mai mare parte a sistemului reproducător, cum ar fi uterul, colul sau vaginul. Deoarece sistemul ei reproducător nu se dezvolta normal, nu poate avea cicluri menstruale.
- Anomalii structurale ale vaginului. Obstrucția vaginală poate influența sângerarea menstruală vizibilă. În vagin poate exista o membrană sau un perete, care blochează fluxul de sânge din uter și col uterin.
Factori de risc pentru amenoree
Factorii, care pot crește riscul de amenoree includ:
- Istoric familial. Dacă alte femei din familia ta nu au menstruație, este posibil să fi moștenit o predispoziție la această problemă.
- Tulburări alimentare. Dacă ai o tulburare alimentară, cum ar fi anorexia sau bulimia, ai un risc mai mare de a avea amenoree.
- Antrenament de atletism. Antrenamentele sportive stricte pot crește riscul de amenoree.
Complicații legate de amenoree
Complicațiile amenoreei pot include:
- Infertilitate. Dacă nu ai ovulație și menstruație, nu poți rămâne însărcinată.
- Dacă amenoreea ta este cauzată de niveluri scăzute de estrogen, este posibil să fii și în risc de osteoporoză – slăbiciune osoasă.