Mascarpone – proprietăți aromatice și aplicații

0
1685
Mascarpone
fot.pixabay.com

Brânza mascarpone este un ingredient cunoscut în ceea ce privește deserturile. Se caracterizează printr-o textură delicată și un gust cremos. Compoziția este albă sau ușor galbenă. În bucătărie, se adaugă la prăjituri și alte deserturi. Cu toate acestea, trebuie să știți dacă, pe lângă gustul delicios, brânza mascarpone are și alte proprietăți.

Brânza Mascarpone provine din Italia, în special din partea de nord. Inventatorii acestui ingredient sunt considerați a fi lombardii. Aceasta a fost descoperită în secolul al XVI-lea. Rețetă tradițională s-a bazat pe smântână, care a rămas un efect secundar al obținerii de parmezan. Ulterior, pentru producerea de mascarpone a fost folosită smântână preparată din lapte de vaci. Aceste animale măncau un amestec de iarbă, flori și ierburi. Datorită acestui fapt, mascarpone original are un gust și aromă unice.

Mascarpone
fot.pixabay.com

Cum se prepară mascarpone?

Ceea ce distinge brânza mascarpone de alte ingrediente este faptul că aceasta rezultă nu din lapte, ci din cremă. Aceasta este scursă la 90 de grade, agitându-se constant. La următoarea etapă, se adaugă acid citric sau oțet. Aceasta înseamnă să acidifiați soluția și să creați o pastă groasă. Acest proces durează aproximativ 10 minute. Drept urmare, se obțin mici buline, care după un timp se contopesc între ele. Produsul final trebuie turnat pe o cârpă și scurs prin zer timp de aproximativ 24 de ore. Întregul proces se desfășoară la o temperatură de 8-10 grade Celsius. Apoi, brânza poate fi servită .

Gustul și aspectul brânzei mascarpone

Brânza mascarpone are o culoare albă sau crem. Consistența sa este fermă și elastică, iar structura seamănă cu o cremă groasă sau smântână. Brânza mascarpone este extrem de grasă, compoziția sa ajungând până la 80% grăsime. Aroma de mascarpone este cremoasă, buturică, dulce, cu o ușoară notă de aciditate. Brânza este, de asemenea, extrem de delicată.

Valorile nutritive ale brânzei mascarpone

Cel mai important nutrient prezent în brânza mascarpone este calciul. Acest element este valoros, deoarece reprezintă blocul de construcție al oaselor noastre. În același timp, calciul din organism este diminuat constant de cafea, de o alimentație slabă sau de stres. O porție de 30 g de mascarpone oferă 4% din necesarul dvs. zilnic de calciu. Alți nutrienți pe care îi găsim în brânza mascarpone sunt sodiul și vitamina A.

Cu toate acestea, trebuie amintit că mascarpone este un produs extrem de caloric, consumul în cantități prea mari poate provoca apariția kilogramelor în plus. Datorită cantității mari de grăsimi, brânza mascarpone nu trebuie să se afle în meniul persoanelor care urmează o dietă.

Utilizarea brânzei mascarpone

Brânza mascarpone este, în primul rând, o componentă a produselor de patiserie dulce și a deserturilor. El este, printre altele, ingredientul de bază al celebrului desert italian – tiramisu. Poate fi adăugat și la cheesecake, cream rolls sau înghețată. Brânza mascarpone reprezintă baza prăjiturilor și sosurilor groase și aromate ale deserturilor.

Mascarpone
fot.pixabay.com

Este bine să știți că mascarpone nu este doar o componentă a mâncărurilor dulci. Se potrivește și cu preparate din carne și legume. Poate fi servit ca dip pentru pui, salate de fructe și legume. Bucătarii adaugă brânza la sandvisuri, paste, pizza etc. Se potrivește perfect cu mâncărurile din bucătăria mediteraneană, unde este combinat cu ierburi proaspete – arpagic, pătrunjel, busuioc, oregano.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here