MERIȘOARELE- PROPRIETĂȚILE DE VINDECARE

0
880
frumusete
fot.pixabay.com

Merișoarele uscate sunt o gustare delicioasă. Cu toate acestea, merișorul ar trebui să fie consumat nu doar datorită gustului său. Prezența merișoarelor în dietă este indicată, deoarece conține mulți nutrienți importanți pentru organism. În primul rând, merișorul este un remediu natural cunoscut pentru infecțiile tractului urinar. În plus, are proprietăți antibacteriene și antifungice, ajută în tratamentul împotriva bolilor de piele și al ulcerațiilor stomacale. Vedeți ce alte proprietăți medicinale are merișorul.

 

Merișorul este un arbust veșnic verde, care este copleșit cu fructe. Arbustul este cultivat în principal în Canada, Statele Unite, Olanda și Regatul Unit. Arbuștii de merișoare, în special soiul lor noroios, se găsește și în Polonia. Fructele de merișoare seamănă cu fructele de pădure. Sunt roșii și sferice. Acizii pe care îi conțin îi fac să-și păstreze prospețimea și proprietățile valoroase pentru sănătate pentru o lungă perioadă de timp. Merișoarele sunt rareori consumate sub formă crudă și pură. De obicei se produc din acestea suc, conserve, tincturi și sosuri. Merișorul uscat este, de asemenea, popular.

 

Proprietățile nutritive ale merișoarelor

Merișoarele conțin în principal vitaminele C, B1, B2, B3, B6, E și K, precum și minerale: sodiu, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, iod, cupru, mangan și fier. În plus, merișorul conține fibre, acizi organici, carotenoizi, taninuri, pectine. Important este că merișoarele nu își pierd proprietățile de sănătate în timpul tratamentului termic, motiv pentru care îl puteți consuma sub formă de conserve(dulceață, compot), fără niciun fel de probleme. În bucătărie, fructele de merișoare sunt utilizate în moduri foarte diferite. Este un plus pentru un mic dejun nutritiv, poate fi adăugat în carne, salate și deserturi. Cu toate acestea, pentru ca proprietățile nutritive ale merișoarelor să fie utilizate pe deplin, este necesar să cumpărați produse naturale, nu îndulcite, fără adaos de uleiuri și conservanți.

frumusete
fot.pixabay.com

Proprietățile de vindecare ale merișoarelor

Merișoarele au numeroase proprietăți de vindecare. În medicina naturistă acestea sunt folosite de mult timp. O dietă bogată în merișoare ajută:

  • Evitați și tratați infecțiile intime, în special infecțiile urinare și ale tractului genital cauzate de bacteriile e-coli – proprietățile de vindecare ale merișoarelor se datorează acizilor anti aderenți, care reduc aderența bacteriei;
  • Pentru a trata boala ulcerului peptic prin prevenirea acumulării de Helicobacter pylori pe pereții stomacului și duodenului;
  • Pentru prevenirea și tratarea pietrelor la rinichi – merișorul previne formarea compușilor insolubili de calciu și fosfor și, de asemenea, alcalinizează urina; acest lucru îmbunătățește solubilitatea majorității substanțelor;
  • În prevenirea bolilor gingivale și formarea tartrului și a cariilor;
  • În prevenirea cancerului – este posibil datorită faptului că conține antioxidanți puternici;
  • Pentru prevenirea bolilor Parkinson, Alzheimer și a altor boli neurodegenerative;
  • În reglarea metabolismului lipidic al organismului;
  • Pentru reglarea colesterolului din sânge;
  • În prevenirea cheagurilor de sânge, inclusiv a celor responsabili de dezvoltarea arteriosclerozei;
  • în prevenirea bolilor cardiovasculare;
  • În îngrijirea sistemului digestiv, care prezintă proprietăți pro biotice; fructele de merișoare stimulează creșterea microflorei intestinale și ajută la combaterea intoxicațiilor alimentare, a diareii și a constipației;
  • Pentru tratamentul răcelilor și infecțiilor sezoniere;
  • Pentru tratamentul virusului herpes HSV-2 și leziunilor fungice ale pielii;
  • În consolidarea imunității naturale a organismului.

 

Contraindicații pentru consumul de merișoare

Merișoarele uscate nu sunt recomandate persoanelor care iau anticoagulante, deoarece conțin substanțe care îngreunează eliminarea warfarinei din organism, ceea ce poate duce la sângerare. Osteoporoza este, de asemenea, o contraindicație pentru includerea merișoarelor în dietă. Acidul oxalic prezent în fructe împiedică absorbția calciului.

 

Cum să consumați merișoarele?

Merișoarele pot fi consumate crude sau uscate. Trebuie amintit că merișorul crud are un gust de tartă, care nu e pe placul tuturor. Merișoarele uscate sunt mult mai gustoase. Le puteți mânca sub formă de gustare în loc de dulciuri, adăugați  în carne, salate și deserturi. Din merișoare poți face și dulceață sau siropuri. Una dintre cele mai cunoscute și gustoase combinații este merișorul cu brânză camembert la grătar. Sucul de merișoare prezintă, de asemenea, avantaje mari pentru sănătate. Sucul de merișoare poate fi cumpărat din magazin.

 

Merișoarele pentru slăbire

Nutriționiștii recomandă, de asemenea, încorporarea merișoarelor în dietele care reduc excesul de greutate. Pot fi consumate sub formă de cocktail. Este compus din:

  • jumătate de cană de merișoare
  • un pahar de iaurt natural
  • o lingură de semințe de in
  • o linguriță de miere
  • 1/4 linguriță scorțișoară
  • mentă.

Merișoarele se spală, se scurg și se toarnă peste acestea un pahar de apă. Trebuie să fie gătite, dar nu foarte tare. Acestea sunt șterse și îndulcite cu îndulcitor. Ingredientele sunt amestecate și se adaugă iaurt, semințe de in și scorțișoară. Cocktailul se pune la frigider pentru câteva minute. La final, îl puteți decora cu mentă.

Merișoarele au proprietăți detoxificante, eliminând toxinele și reglând metabolismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here