MICOZĂ SISTEMICĂ – CARE SUNT CAUZELE, SIMPTOMELE, POSIBILITĂȚI DE TRATAMENT

0
1503
analize
fot. pixabay.com

Cea mai severă și cela mai supărătoare micoză este considerat a fi cea sistemică. Diagnosticul și tratamentul ulterior nu sunt ușoare. Acest lucru se datorează faptului că micoza sistemică produce simptome necaracteristice. Este foarte ușor să o confunzi cu alte boli mai puțin periculoase. Cu toate acestea, trebuie amintit că micoza intrasistemică trebuie tratată în mod obligatoriu. Nerespectarea tratamentului poate duce la sepsis și deces. Vezi care sunt cauzele și simptomele micozei sistemice și cum este tratată boala.

Micoza sistemică este o boală gravă și periculoasă. Cu toate acestea, dezvoltarea sa poate fi oprită, folosind terapia adecvată la domiciliu pentru candidoză. În primul rând, pacientul trebuie să urmeze o dietă antifungică și să dezinfecteze corpul, normalizându-i pH-ul. Cu toate acestea, trebuie amintit că, în cazul micozei sistemice avansate, este necesar să utilizezi medicamente specializate, pe care nu le poți obține fără să vizitezi un medic.

Cauzele micozei sistemice

Candida albicans este cauza directă a micozei sistemice. Este un tip de ciupercă, care trăiește în intestinul gros al omului. Acesta îndeplinește multe funcții pozitive și se hrănește cu reziduuri alimentare nedigestionate. Sarcinile acestei ciuperci includ secreția toxinelor din procesele metabolice, forțând vigilența asupra sistemului imunitar și sporind imunitatea acestuia. Cu toate acestea, atunci când drojdia proliferează excesiv, microflora bacteriană intestinală este perturbată și produse secundare precum micotoxine încep să fie eliberate. Ele sunt cauza diferitelor boli sistemice, inclusiv a micozei.

Echilibrul intestinal al microflorei este perturbat și, în consecință, micoza sistemică se dezvoltă, în principal, ca urmare a unei diete sărace cu conținut redus de fibre și vitamine B și bogată în zaharuri. Zaharurile sunt principalul aliment pentru drojdie. Merită să ne amintim că se găsesc nu numai în dulciuri, ci și în alcool, produse de topping alb, unele produse lactate, băuturi carbogazoase sau alimente extrem de procesate.

Micoza sistemică poate fi cauzată și de terapia cu antibiotice pe termen lung. Persoanele, care nu au utilizat medicamente de protecție în timpul administrării antibioticelor, prezintă risc deosebit de a dezvolta această boală. Apoi vine vorba de distrugerea nu numai a bacteriilor bolii, ci și a celor bune într-un loc în care se înmulțesc ciuperci periculoase.

Alte cauze ale micozei sistemice sunt:

  • Stresul cronic;
  • pastile anticonceptionale,
  • steroizi (de exemplu, cortizon și prednison),
  • terapia de substituție hormonală, c
  • himioterapie și radioterapie,
  • stimulanți (alcool, țigări și altele),
  • diverse tipuri de otrăvire (de ex. metale grele),
  • intervenție chirurgicală,
  • proceduri de diagnostic intensiv,

Simptomele micozei sistemice

parodontite
fot. pixabay.com

Micoza sistemică produce simptome foarte necaracteristice. Foarte des sunt confundate cu afecțiunile gastro-intestinale. Acest lucru se datorează faptului că micoza sistemică atacă mai întâi intestinul gros. Principalele simptome ale acestei boli, care apar la majoritatea pacienților, sunt:

  • greață,
  • balonare și gaze
  • diaree,
  • constipație,
  • durerile de stomac
  • miros urât din gură.

Pot apărea și simptome precum:

  • Pofta excesiva de dulciuri;
  • Menstruație dureroasă;
  • Scăderea libidoului;
  • Dureri reumatice;
  • Carii și parodontite;

Organismul asaltat de ciuperci poate provoca, de asemenea, simptome ale pielii sub formă de inflamații recurente, erupții cutanate și alergii ale pielii. În plus, este indicat că pacientul suferă adesea de infecții, răceli, inflamații ale organelor. Într-o etapă ulterioară a micozei sistemice, sistemul nervos central este perturbat, ceea ce se manifestă prin dureri de cap, schimbări de dispoziție, probleme de memorie și concentrare, somn neliniștit, stare de rău, oboseală deranjantă și stări depresive. În ultima etapă a bolii, simptomele micozei sistemice sunt toxemia, urmată de sepsisul drojdiei. Este o afecțiune, care pune în pericol viața.

Diagnosticul și analizele pentru micoza sistemică

Istoricul medical și testele de sânge stau la baza diagnosticării micozei sistemice. Cu toate acestea, datorită multitudinii de simptome și a naturii nespecifice, micoza intrasistemică este foarte greu de recunoscut. Uneori, diagnosticul durează câteva luni.

Tratamentul micozei sistemice

Baza în tratamentul micozei sistemice este o dietă, care este concepută pentru a curăța organismul de toxine și drojdii și, astfel, a restabili echilibrul florei intestinale. La micoza sistemică, este important să elimini produsele fungice din dieta ta zilnică și să le înlocuiești cu cele bogate în fibre alimentare. Este indicat să mănânci o cantitate mare de legume și fructe, pește de mare și secară și produse din cereale spelte. O dată pe an, dieta anti-fungică poate fi combinată cu aportul de ierburi împotriva ciupercilor și prebiotice. În cazul în care dieta nu dă rezultate, medicul prescrie medicamente antifungice. Din păcate, nu funcționează întotdeauna imediat. Tratamentul micozei sistemice este un proces dificil și îndelungat. Trebuie amintit că, chiar și atunci când simptomele sunt reduse, nu poți renunța la o dietă sănătoasă, deoarece drojdia se poate reproduce din nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here