NEGI GENITALI – CE SUNT ȘI CUM SĂ LE FACI FAȚĂ?

0
1362
terapie cu laser
fot. pixabay.com

Numele de negi nu spune mare lucru. Majoritatea oamenilor nu știu ce sunt. Este boală cu transmitere sexuală, care este transmisă cel mai des. Este cauzată de papilomavirusul uman, sau de HPV. Medicii subliniază tot mai mult că negii genitali sunt o afecțiune pre-canceroasă a cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer. Vezi ce negi sunt și cum să le faci față.

Infecția cu virusul HPV 6 sau HPV 11 devine o boală din ce în ce mai gravă în România. Medicii observă o creștere a incidenței negilor. Aproape 30% din toate consultările din clinicile venerice, sunt acum legate de negi genitali. Cei mai vulnerabili la infecție sunt persoanele care sunt active sexual și au mulți parteneri – în cazul lor apariția negilor genitali depășește 60%. Infecția trece neobservată, iar primele simptome ale condilomului, apar doar atunci când se dezvoltă inflamația. Dezvoltarea inflamației poate apărea ca urmare a iritației mecanice a organelor genitale.

Simptomele negilor genitali

În prima fază (imediat după infecția cu HPV), negii nu prezintă nici un simptom. Ciorchine mici, care apar singure sau confluente, apar abia la inflamație. Cel mai adesea, aceste papule au o culoare roz deschis sau maro. Verucile genitale netratate se transformă în formațiuni de conopidă, care acoperă o suprafață mare a organelor genitale. Simptomele descrise de condiloame genitale pot apărea atât la bărbați, cât și la femei.

Cum te poți infecta cu condiloame genitale?

Verucile acute infectează prin contact sexual. Infecția poate apărea ca urmare a sexului vaginal, oral sau anal. Primele simptome sunt observate la aproximativ 3-8 luni de la contactul cu virusul, adică cu o persoană infectată. La majoritatea oamenilor, primele simptome ale bolii apar după 3 luni. La bărbați, papulele apar de obicei pe gland (sub preput), în mijlocul penisului și în scrot.

Remedii de casă pentru veruci genitale

Tratamentul verucilor genitale este o necesitate. Neînceperea terapiei poate duce la complicații grave, printre altele tulburări de urinare, infiltrarea țesuturilor înconjurătoare. După infecție, starea ta de sănătate trebuie monitorizată la fiecare 4 săptămâni timp de 6 luni. Tratamentul verucilor genitale la domiciliu este recomandat, atunci când leziunile sunt mici. În acest caz, medicul recomandă utilizarea preparatelor precum:

  • Podofilotoxina – este un extract puternic din conifere și mure; provoacă necroza celulelor epiteliale; preparatul se aplică direct pe negi de 2 ori pe zi, timp de 3 săptămâni; apoi apare o pauză și tratamentul se repetă; terapia se dovedește a fi extrem de eficientă la femei, mai puțin la bărbați;
  • Imiquimod – distruge celulele infectate cu HPV; medicamentul are forma unei creme, care se aplică topic de 2-3 de ori pe zi, timp de 16 săptămâni; iritarea pielii și inflamația pot apărea după utilizarea acestui medicament;
  • Extract de ceai verde – are efecte antivirale și anti-cancer; preparatul trebuie aplicat pe negi timp de 16 săptămâni, de 3 ori pe zi.

Tratamentul la domiciliu al condilomatelor este extrem de dificil. În general, negii tind să se reînnoiască și să se convertească. Negii genitali persistă sau cresc de-a lungul anilor, dispărând periodic. Vindecarea spontană a bolii apare numai în 10-30% din cazuri. Trebuie amintit că remediile casnice pentru condiloame genitale provoacă foarte des efecte secundare, cum ar fi dureri, arsuri, eroziuni, inflamații, iritații ale pielii.

remedii
fot. pixabay.com

Cum să elimini negii genitali?

În multe cazuri, tratamentul verucilor genitale la domiciliu nu are efect. În astfel de cazuri, este recomandat tratamentul ambulatoriu al condiloamelor genitale. Se bazează pe:

  • Terapie cu laser – procedura se efectuează cu anestezie și folosind un colposcop; terapia cu laser este foarte eficientă și îți permite să elimini recidivele;
  • Crioterapia – implică înghețarea leziunilor cu azot lichid;
  • Acid tricloroacetic – acesta este un agent caustic puternic, care provoacă necroză tisulară; preparatul se aplică modificărilor; terapia este eficientă la mici modificări;
  • Proceduri chirurgicale – sunt efectuate sub anestezie și includ chiuretaj sau îndepărtarea electrochirurgicală a negiilor;
  • Terapia fotodinamică – se realizează cu acid 5-aminolevulinic; terapia poate fi combinată cu tratament cu laser, rece sau chiuretaj.

Profilactica negilor genitali

Deoarece negii genitali sunt extrem de dificil de tratat, este mai bine să-i preveniți. Normele de profilaxie impun ca prezervativele să fie utilizate pentru toate actele sexuale, împreună cu alte măsuri preventive. Trebuie amintit însă că prezervativul nu protejează împotriva infecției în 100%, ci doar reduce riscul apariției sale la 75%. Principiile prevenției spun și despre testele obișnuite. Diagnosticul rapid al condilomatelor permite implementarea imediată a tratamentului și prevenirea creșterii acestora. Bărbații, care schimbă deseori partenerele de sex, ar trebui să facă teste de urină, care pot detecta prezența HPV în organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here