NIVELUL RIDICAT AL COLESTEROLULUI POATE APĂREA LA COPIL?

0
637
colesterol ridicat
fot. pixabay.com

Studiile recente arată că, din ce în ce mai mulți copii între 5 și 10 ani au colesterol ridicat. Datele medicale sunt și mai îngrijorătoare – această substanță poate începe să se acumuleze la un copil de 2 ani. Lipsa implementării profilaxiei adecvate a colesterolului la copii, poate determina ca în câțiva ani să sufere de ateroscleroză avansată sau alte boli cardiovasculare. Vezi dacă copilul tău poate avea colesterol ridicat și cum să-i faci față.

Până de curând, colesterolul ridicat era domeniul persoanelor de peste 40 de ani, astăzi afectează pacienții tot mai tineri. Se raportează că ateroscleroza apare deja la copiii de câțiva mulți ani. Ateroscleroza la copii este rezultatul depunerii colesterolului în pereții arterelor.

Colesterolul la copii

Colesterolul ridicat la copii nu mai este surprinzător. Medicii apelează din ce în ce mai mult la teste, pentru a verifica nivelul acestei substanțe în sânge la copii. Testul se poate face după vârsta de 3 ani. Indicația pentru el este obezitatea și excesul de greutate la urmași, precum și un istoric de boli de familie, în care domină: ateroscleroză, atac de cord, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, diabet. Trebuie amintit că testele preventive ar trebui să fie, de asemenea, efectuate la copii subțiri, și ei pot suferi de colesterol ridicat.

Plăci aterosclerotice în copilărie

Primele plăci sau depozite de colesterol încep să se formeze în copilăria timpurie. Pot apărea la un copil de câteva luni sau chiar la un făt! Trebuie amintit că, după apariția lor, nu există nicio șansă de a le elimina. Vasul de sânge va rămâne îngust pentru totdeauna. Sângele va curge mai lent prin el, ceea ce poate provoca, de exemplu, hipertensiunea. Medicii spun că, prin implementarea unei prevenții adecvate, poți evita dezvoltarea ulterioară a plăcilor aterosclerotice și preveni apariția bolilor periculoase.

Analizele colesterolului la copii

Se recomandă ca primele teste pentru colesterol să fie făcute cât mai devreme. Unii medici chiar recomandă, să fie făcut testul la vârsta de 2 ani, când copilul tău începe să mănânce ceea ce consumă adulții. Acest lucru te va ajuta să determini dacă copilul tău are o predispoziție de a acumula o placă aterosclerotică – dacă da, poți implementa imediat o dietă scăzută de colesterol și să acorzi o atenție specială stilului de viață al copilului. Examinarea nu este dureroasă sau dificil de efectuat. Rezultatele, care indică un nivel de colesterol al copilului mai mare de 180 mg/dl, ar trebui să fie îngrijorătoare.

Cauzele colesterolului ridicat la copii

Cel mai adesea, cauza colesterolului ridicat la un copil este o dietă inadecvată. Acea, bogată în zaharuri simple, alimente extrem de procesate, fast-fooduri, grăsimi saturate și cele trans, provoacă creșterea rapidă a colesterolului. Stilul de viață contribuie, de asemenea, la nivelul ridicat al colesterolului. Este subliniat faptul că din ce în ce mai mulți copi,i duc un stil de viață al canapelei, în care lipsește mișcarea. Acest lucru duce la exces de greutate și obezitate.

Atenție la gene

Se întâmplă că, colesterolul ridicat apare la copiii, care sunt activi fizic și mănâncă sănătos. Atunci poate exista un singur motiv: genele. Tendința de colesterol ridicat se moștenește de la strămoși. Îți poți face griji pentru o predispoziție genetică la nivelul colesterolului ridicat, atunci când cineva din familia ta are diabet, hipertensiune arterială, ateroscleroză, atac de cord, accident vascular cerebral sau alte boli cardiovasculare.

Tratamentul colesterolului ridicat la copil

carne, grăsimi
fot. pixabay.com20

Tratarea colesterolului ridicat la un copil nu este ușoară. În primul rând, este important să ne amintim că, copiilor sub 10 ani nu li se pot administra produse farmaceutice. Tratamentul se bazează doar pe introducerea unei diete sănătoase și creșterea activității fizice. De asemenea, părinții ar trebui să verifice periodic nivelul de colesterol al copilului lor. Folosind o dietă scăzută de colesterol, poți scădea nivelul acestei substanțe în organism după aproximativ 3 luni. În același timp, trebuie amintit că tratamentul nu poate consta în eliminarea completă a produselor, care conțin colesterol. Acest compus în cantități potrivite determină multe procese importante în organism, cum ar fi producerea și absorbția vitaminei D. Colesterolul prea scăzut la un copil poate provoca probleme de concentrare și memorie și poate aduce cu sine probleme cu agresivitatea excesivă.

Dieta săracă în colesterol la copii

Dieta scăzută în colesterol pentru copii reduce în principal grăsimile animale și introduce legume, fructe și cereale integrale în meniul zilnic. Acestea oferă cantități mari de fibre și grăsimi sănătoase, ale căror cpnsum influențează sistemul circulator. Medicii recomandă copiilor cu colesterol crescut:

  • produse din cereale – pâine integrală, cereale, orez brun, paste făinoase integrale, legume și fructe (proaspete și congelate),
  • produse lactate – lapte degresat, iaurt simplu, chefir, lapte de unt, caș subțire,
  • carne – carne de vită, carne de pui fără piele, carne de iepure, carne procesată de pui slabă,
  • pește – la grătar, fiert, copt, în special pește gras de mare (macrou, hering, sardină, somon), leguminoase – mazăre, fasole, linte, năut, nuci,
  • grăsimi – ulei de in, ulei de rapiță, ulei de măsline, margarine moi cu steroli,
  • supe – decorațiuni de carne și legume, supe creme de legume,
  • băuturi – apă minerală, ceai slab, sucuri și compoturi de casă fără zahăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here