Sarcinile, care necesită o utilizare prelungită a ochilor – cum ar fi conducerea unei mașini, citirea literelor mici într-un text sau munca la un computer – pot provoca încordarea ochilor. Această afecțiune afectează un număr tot mai mare de oameni și poate fi foarte împovărătoare în funcționarea de zi cu zi. Care sunt cele mai frecvente cauze ale încordării ochilor?
Cele mai frecvente cauze ale oboselii ochilor
Orice activitate, care necesită o utilizare intensă a ochilor și focalizare, poate cauza încordarea ochilor.
Deoarece smartphone-urile și computerele au devenit parte din viața noastră de zi cu zi, tot mai multe persoane experimentează tensiune oculară în mod regulat. Unii oftalmologi au descris această afecțiune ca „sindromul ochiului obosit computerizat”.
Alte cauze comune ale încordării ochilor sunt:
- iluminare inadecvată sau insuficientă;
- cititul îndelungat;
- strălucirea ecranului digital;
- stres crescut;
- boală nerecunoscută a ochilor;
- petrecerea timpului în aer liber, fără protecție corespunzătoare a ochilor.
Cum să previi oboseala ochilor în timpul serviciului la calculator? Câteva sfaturi practice
Studiile arată că 50-90% dintre angajații, care folosesc un computer, au simptome de oboseală a ochilor.
Aceste probleme pot varia de la oboseală fizică, performanță redusă și un număr crescut de erori la locul de muncă, până la neplăceri minore, cum ar fi tremuratul ochilor și roșeața ochilor.
- Un test de ochi complet de rutină este cel mai important lucru, pe care îl poți face pentru a preveni sau trata problemele de vedere legate de munca în fața computerului. Dacă nu ai fost la un test de ochi de mai bine de un an, programează o întâlnire cu un oftalmolog din zona ta.
- Oboseala ochilor este adesea cauzată de o lumină excesivă strălucitoare din exterior (ce pică prin fereastră) sau de o iluminare dură de interior. Când utilizezi un computer, iluminatul ambiental ar trebui să fie pe jumătate mai luminos ca de obicei în majoritatea birourilor.
Elimină lumina exterioară trăgând perdele sau jaluzele. Dacă este posibil, poziționează monitorul sau ecranul computerului, astfel încât ferestrele să fie laterale, în loc cele de față sau de spate.
- Dacă nu ai făcut-o deja, înlocuiește monitorul vechi (CRT) cu un ecran cu cristale lichide, cu ecran plat (LCD).
Ecranele LCD sunt mai sănătoase pentru ochi și au de obicei o suprafață anti-reflectoare. Ecranele CRT de modă veche pot cauza „pâlpâirea” vizibilă a imaginilor, ceea ce este o cauză majoră a încordării ochilor în fața computerului. Chiar dacă pâlpâirea este imperceptibilă, aceasta poate provoca încordarea ochilor și oboseală atunci când lucrezi la computer.
Complicațiile datorate pâlpâirii sunt și mai probabile dacă rata de reîmprospătare a monitorului tău este mai mică de 75 Hz (Hz). Dacă trebuie să utilizezi CRT la locul de muncă, ajustează setările afișajului la cea mai mare rată de actualizare posibilă.
Când alegi un nou ecran plat, alege ecranul cu cea mai mare rezoluție posibilă.
- Reglează setările afișajului computerului. Reglarea setărilor de afișare ale computerului tău poate reduce tensiunea ochilor:
- Luminozitate. Reglează luminozitatea afișajului să fie aproximativ aceeași cu luminozitatea stației de lucru din jur. Ca test, privește fundalul alb al site-ului web. Dacă pare o sursă de lumină, este prea luminos. Dacă aare de culoareagri, poate fi prea întunecat.
- Dimensiunea textului și contrastul. Reglează dimensiunea și contrastul textului pentru confort, în special atunci când citești sau creezi documente lungi. De obicei, o imprimare neagră pe fond alb este cea mai bună combinație pentru comoditate.
- Temperatura culorii. Este un termen tehnic utilizat pentru a descrie spectrul luminii vizibile emise de un afișaj color. Lumina albastră este lumina vizibilă cu lungime de undă scurtă, care este asociată cu o oboseală de ochi mai mare decât culorile mai lungi de undă, cum ar fi portocaliu și roșu. Reducerea temperaturii de culoare a afișajului, reduce cantitatea de lumină albastră emisă de afișajul color, pentru a oferi un confort de vizualizare mai lung.
Cum să faci față ochilor obosiți?
În primul rând, poți folosi măsuri de urgență, cum ar fi picături de ochi. Mai apoi elimină cauza încordării ochilor, care este adesea orele în șezut în fața ecranului computerului și a smartphone-ului, fără a asigura o igienă corespunzătoare a muncii.
Ce înseamnă asta? Fă pauze întorcând ochii de pe ecran. Adesea, la pauzele de a lucra în fața computerului, prindem imediat telefonul pentru a citi știri pe acesta sau pentru a răsfoi rețelele de socializare. Aceasta nu este calea către ochii sănătoși, nerefăcuți.
Haideți să optăm pentru suplimente alimentare, care conțin ingrediente necesare funcționării corecte a ochilor noștri, cum ar fi:
- zinc – datorită lui distingem nuanțe de gri și vedem în întuneric;
- seleniu, cupru și mangan – luptă împotriva radicalilor liberi;
- luteina și zeaxantina – sunt responsabile pentru buna funcționare a ochiului nostru, prevenind bolile oculare (de exemplu, degenerarea maculară).
Vitamine:
- vitamina A (beta-caroten) – îmbunătățește funcționarea fotoreceptorilor retinei;
- vitamina C – consolidează durabilitatea vaselor de sânge ale ochiului nostru;
- vitamina E – crește absorbția beta-carotenului.