ONICOMICOZA UNGHIILOR PICIOARELOR – CAUZE ȘI MODALITĂȚI DE TRATAMENT

0
695
omnicoza
fot. pixabay.com

Onicomicoza degetelor de la picioare – cauze și metode de tratament

Ciuperca unghiilor este o afecțiune dermatologică infecțioasă. Poate fi cauzată de infecția cu dermatofite, adică ciuperci cu afinitate ridicată pentru piele și apendicele sale. Poate afecta atât unghiile de la mână cât și cele de la nivelul picioarelor, dar mai des le privește pe acestea din urmă. Este o boală, cu care omul se poate infecta ușor, însă vindecarea ei este o provocare. Ce trebuie să știm despre onicomicoză? Care sunt tratamentele pentru onicomicoză?

Cauzele onicomicozei la degetele de la picioare

Ciuperca unghiilor este cea mai frecventă tulburare de inflamație a unghiilor. Este cauzată, în principa,l de dermatofite antropofile, în special de Trichophyton rubrum și T. mentagrophytesvar interdigitale. Drojdia precum Candida albicans și C. parapsiloza și mucegaiuri precum Aspergillus spp. sunt a doua cauză a onicomicozei.

Ciuperca unghiilor este cea mai frecventă tulburare a inflamației unghiilor și așa cum arată statisticile, aceasta este responsabilă pentru aproximativ 50% din toate consultările medicale cu privire la bolile unghiilor. Onicomicoza a fost descrisă ca o boală legată de sex și vârstă, care apare mai frecvent la bărbați și crește odată cu vârsta la ambele sexe. Onicomicoza vârstnică poate apărea> 40%. Factorii predispozanți sunt diabetul, boala arterială periferică, imunosupresia datorată HIV sau imunosupresoare.

Onicomicoza unghiilor de la picioare – simptome și tipuri

Infecția fungică a unghiilor determină decolorarea, îngroșarea și separarea de patul unghiilor. Studiile arată că, onicomicoza apare la 10% din populația generală, 20% dintre persoanele de peste 60 de ani și 50% din persoanele peste 70 de ani.

Simptomele caracteristice ale micozei subunguale:

  • Micoza acoperă atât marginile unghiilor, cât și pielea de sub ele.
  • Dungile galbene apar în jurul patului unghiilor și pe interior.
  • O unghie decolorată și îngroșată se poate desprinde de piele.
  • Unghia devine slabă, fragilă, crapă și este, de asemenea, mai groasă decât restul.

Onicomicoza albă, superficială, este asociată cu următoarele simptome:

  • Stratul superior al unghiei este afectat.
  • Pe farfurie apar pete albe, dungi.
  • Unghia este mai albă decât altele, devine, de asemenea, extrem de delicată și fragilă.
  • În timp, suprafața unghiilor își schimbă culoarea, poate fi cenușie sau maro, dar placa nu se separă de piele.

    medicamente antifungice
    fot. pixabay.com

Onicomicoza unghiilor la picioare – cum să o tratezi?

Tratamentul onicomicozei depinde de tipul clinic, de numărul unghiilor implicate și de severitatea infecției. Dezavantajele terapiei sunt că tratamentul oral este adesea limitat de interacțiunile medicamentoase și de potențialul de hepatotoxicitate, în timp ce medicamentele antifungice topice au o eficacitate limitată, atunci când sunt utilizate fără curățarea obișnuită a plăcilor de unghii. Combinația de tratament oral și sistemic este adesea cea mai bună alegere.

Tratamentul onicomicozei la picioare are ca scop distrugerea organismului cauzal și revenirea la aspectul normal al unghiei.

Tratamentul onicomicozei este un proces dificil și complicat, precum și unul pe termen lung. Pentru unghiile de mână durează cel puțin 4 săptămâni, la cele de la picioare, perioada minimă de tratament este de până la 6 săptămâni. De obicei, tratament dermatologic, extern, este utilizat sub formă de lacuri, care conțin un medicament antifungic – amorolfine.

Medicamente antifungice aplicate local. Utilizarea agenților locali trebuie limitată la cazurile, care implică mai puțin de jumătate din placa unghiei distale sau la pacienții, care nu pot tolera tratamentul sistemic.

Tratamentul cu laser a onicomicozei. Alte tratamente alternative pentru onicomicoză includ lasere, cum ar fi un laser cu dioxid de carbon, laser Nd: YAG și laser de diodă de 870 nm, 930 nm.

Medicina estetică modernă este utilizată în tratamentul onicomicozei. Una dintre metodele utilizate în acest scop, sunt tratamentele cu un laser cu diode. Se caracterizează prin faptul că grinzile sale individuale au aceeași lungime de undă și dispersie foarte mică. Datorită acestei proprietăți, laserul cu diode funcționează într-o manieră vizată, ceea ce reduce la minimum riscul de deteriorare a țesuturilor adiacente.

Ca urmare, sunt stimulate procesele regenerative. Ele se manifestă prin stimularea sintezei de fibre de colagen și elastină, precum și prin alte procese, care stimulează regenerarea plăcii de unghii. Datorită acestui mecanism, structura plăcii de unghii este consolidată, precum și rezistența acesteia la creștere.

Rezultatul este un impediment semnificativ la colonizarea fungilor prin eliminarea ciupercilor, care sunt benefice pentru dezvoltare. Datorită acestui mecanism, această tehnologie își găsește aplicarea în tratamentul onicomicozei și este o alternativă eficientă la tratamentul farmacologic.

Onicomicoza unghiilor – terapie de câteva luni

Tratamentul onicomicozei durează câteva luni, deoarece unghia crește foarte lent, în special la vârstnici. Alegerea medicamentului depinde de tipul și severitatea onicomicozei și a bolilor concomitente ale pacientului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here