OREION – SIMPTOME, MODALITĂȚI DE TRATAMENT ȘI POSIBILE COMPLICAȚII DUPĂ OREION

0
847
boala copilăriei
fot. pixabay.com

Oreionul este considerat ca fiind una dintre bolile copilăriei. Este contagios, dar în general inofensiv. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca oreionul să aducă complicații. Conduce la complicații grave, inclusiv meningită, inflamarea pancreasului, testiculelor și inflamații ale creierului. Oreionul este, de asemenea, o boală extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate, deoarece poate provoca un avort spontan. Vezi ce trebuie să știi despre oreion.

Oreionul este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase comune. Cel mai adesea, copiii între 5 și 10 ani suferă de asta. Cu toate acestea, și adulții se pot infecta cu oreion. Oreionul provoacă epidemie cel mai des primăvara și toamna.

Cauzele și simptomele oreionului

Oreionul este o boală cauzată de viruși, în special cei din familia paramyxovirusului. Se găsesc în saliva pacientului. Infecția cu oreion poate apărea nu numai prin contactul direct cu saliva celor infectați, ci și prin consumul acelorași feluri de mâncare, folosirea acelorași căni și a altor accesorii, pe care rămân urme de salivă. Virusul oreionului poate fi vindecat prin spălare din abundență. Este sensibil la săpun, eter, uscare, temperatură ridicată și radiații ultraviolete. Trebuie amintit că modul în care trece oreionul depinde de starea generală a corpului și de nivelul imunității sale. Se raportează că majoritatea oamenilor trec cu ușurință oreionul.

După contactul cu virusul, boala eclozează timp de 2-4 săptămâni. Uneori, însă, primele simptome ale oreionului apar după câteva zile. Boala durează aproximativ 10 zile, timp în care apar simptome incomode. Primele simptome ale oreionului sunt: ​​starea de spirit rea, lipsa poftei de mâncare, durerile de cap. Temperatura corporală ușor crescută, umflarea glandelor salivare.

Virusul oreionului afectează de obicei glandele parotide, mai rar cele submandibulare sau linguale. Uneori virusul atacă simetric, alteori doar o parte a feței. La oreion, pielea de deasupra glandelor salivare este tensionată, dar nu roșie. De asemenea, există durere din cauza inflamației. Împiedică mâncarea, spălarea dinților sau deschiderea gurii mai larg. De asemenea, pot apărea dureri la înghițire.

Tratamentul oreionului

După observarea simptomelor oreionului, trebuie să te adresezi medicului tău. Acest lucru este foarte important, deoarece oreionul netratat poate provoca complicații grave. În tratarea oreionului, cea mai importantă este odihna și izolarea pacientului timp de aproximativ 10 zile. Vitaminele, analgezicele și antipireticele sunt, de asemenea, recomandate. Pentru a minimiza disconfortul, poți utiliza comprese calde locale ale părților dureroase ale corpului, poți purta o eșarfă sau să-ți ungi gâtul cu un unguent de încălzire. Nu mânca mese prea calde sau prea reci în timpul tratamentului. Este bine dacă mâncarea este lichidă sau semilichidă și nu necesită mestecare, nu este picantă. De asemenea, pacientul trebuie să bea mult, dar lichidele nu trebuie să fie prea dulci, acre sau carbogazoase.

complicații
fot. pixabay.com

Complicații după oreion

În cele mai multe cazuri, oreionul este ușor. Cu toate acestea, se întâmplă că boala este complicată și provoacă complicații grave. Acesta este rezultatul faptului că virusul oreionului atacă nu numai glandele salivare, ci și alte organe. Complicațiile menționate ale oreionului sunt:

  • Meningita – virusul oreionului atacă meningele la fel de des ca glandele salivare; un semnal că această complicație se dezvoltă este durerea de cap, febră, vărsături, dureri abdominale, ușoară rigiditate a gâtului;
  • Inflamația creierului – aceasta duce la inconștiență, lipsa reacției pupilelor la lumină, rigiditate musculară și apăsare; dacă apar astfel de simptome, trebuie să mergi imediat la spital; pacientului trebuie să i se administreze anti-praf, antipiretice, picurare și produse farmaceutice pentru a preveni edemul creierului; când apare inflamația, trebuie inițiat și tratamentul cu steroizi; ca urmare poate apărea encefalita, surditatea, pierderea văzului, neurită optică, inflamarea irisului, retardare a dezvoltării mintale, inerție motorie și chiar moarte;
  • Orhita – aceasta este o complicație a oreionului, care afectează doar băieții și bărbații; apare de obicei la adolescenți și adulți; ca parte a acestei complicații a oreionului, umflarea și durerea cresc rapid; de obicei, aceste simptome sunt însoțite de amărăciune mare; ușurarea este adusă de comprese reci și așa-numitele tampoane sanitare de scrot; cu toate acestea, trebuie aplicat un tratament, care este același ca în cazul oreionului clasic; trebuie amintit că orhita poate duce la distrugerea celulelor germinale și, ca urmare, la infertilitate;
  • Pancreatita – această complicație este cea mai frecventă la adulți, în special la femei; ea pot fi recunoscută de febră mare, dureri abdominale severe, vărsături, diaree; pacientul trebuie să meargă cât mai curând posibil la spital, astfel încât să nu existe pagube grave la nivelul pancreasului;
  • Avortul avocat – oreionul este o boală extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate, mai ales în primul trimestru de sarcină; poate provoca avort, duce la moarte fetală sau poate provoca defecte grave la naștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here