RĂCEALĂ ÎN TIMPUL SARCINII – POATE FI PERICULOASĂ?

0
736
alergie
fot. pixabay.com

Răceala comună este o boală de sezon. O poți prinde ușor, motiv pentru care îi afectează pe toți. Poate apărea la copiii mici, la vârstnici, precum și la femeile însărcinate. Medicii subliniază că o răceală în timpul sarcinii, se întâmplă la fel de des ca înainte sau după ea. Simptomele unei răceli în timpul sarcinii sunt aceleași ca întotdeauna: nasul curgător, febra, durerile de gât. Cu toate acestea, atunci când tratezi aceste afecțiuni, trebuie să ai grijă pentru a nu dăuna copilului. Vezi dacă o răceală în timpul sarcinii poate fi periculoasă și cunoaște modalitățile de vindecare ale acesteia.

În cele mai multe cazuri, o răceală în timpul sarcinii nu necesită o programare la medic. Poți utiliza cu succes remedii casnice. Cel mai bine este să începi tratamentul imediat ce observi primele semne de răceală. Cu cât începe să funcționeze mai devreme, cu atât este mai probabil ca răceala în timpul sarcinii să nu provoace complicații superioare. Tratamentul infecției trebuie să dureze până la 7 zile. Dacă infecția nu trece, atunci consultă un medic.

Nasul curgător

Nasul care curge este unul dintre simptomele de bază ale unei răceli. Când rămâi însărcinată, cel mai bine este să utilizezi inhalații din apă cu adăugarea de sare de masă sau mentă, mușețel, salvie, lavandă. Acestea vor ajuta la deblocarea nasului și vor ușura respirația. Inhalațiile pot fi preparate ușor. De asemenea, este recomandat să stropești nasul cu soluție salină, să sufli frecvent nasul, să ungi nasul cu unguent de magneziu și vaselină, să folosești picături pentru copii.

Durere de gât în timpul sarcinii

Când o răceală în sarcină se manifestă prin durere și zgârieturi în gât, merită să optezi pentru infuzii de semințe de in sau mușețel. O soluție de apă caldă cu adaos de iod, glicerină și suc de lămâie poate fi, de asemenea, folosită ca și clătire naturală. Pentru răceli în timpul sarcinii poți folosi și sirop de ceapă de casă. Se recomandă dozarea acestuia cu 1 linguriță pe zi. Laptele cu unt și miere sunt de asemenea utile pentru o durere în gât.

Febra în timpul sarcinii

În timpul răcelii femeilor însărcinate, poate apărea febra (până la 38 de grade Celsius). Îți poți scădea temperatura corpului prin scufundarea picioarelor în apă fierbinte timp de aproximativ 10 minute, prin consumul ceaiului cu suc de zmeură sau încălzindu-te în pat. Remediile casnice pentru febră în timpul sarcinii sunt, de asemenea, frecarea pieptului cu alcool salicilic sau un alt preparat de încălzire. Când ești gravidă, nu poți lua antipiretice fără să te consulți cu medicul, excepție face paracetamolul pur fără aditivi. Cel mai bine este să îl iei sub formă de supozitoare.

durere în gât
fot. pixabay.com

Cum să tratezi răceala în timpul sarcinii?

O răceală ușoară în sarcină poate fi tratată de unul singur, respectând câteva reguli simple. Ele spun ca în timpul tratamentului:

  • Să stai acasă – când în timpul răcelii nu apare febra și te simți bine, nu trebuie să fii în pat; cu toate acestea, se recomandă să stai acasă și să ai grijă de tine; gătitul sau curățenia este inadmisibilă; organismului ar trebui să i se acorde timp să se odihnească și să câștige forță, pentru a lupta împotriva virusurilor; corpul nu trebuie supraîncălzit sau răcit, deoarece acest lucru provoacă dezvoltarea infecției;
  • Hidratează mucoasa – aerul uscat provoacă o durere crescută în gât și înfundă nasul și este mai susceptibil la funcționarea bacteriei; este indicat că cea mai bună modalitate pentru răceală în timpul sarcinii, este hidratarea mucoasei; în acest scop, trebuie să bei multă apă (3-4 litri pe zi); alternative sunt ceaiuri din plante sau fructe, sau o băutură de ghimbir;
  • Nu supraîncălzii casa – camera în care te afli, trebuie să fie de 18-20 de grade Celsius; aerul cald slăbește imunitatea naturală și irită mucoasa;
  • Consolidarea imunității – imunitatea în sarcină este consolidată de ceai sau apă cu miere și lămâie; legume și fructe, usturoi, hrean și ceapă; poți bea, de asemenea, băuturi încălzitoare cu scorțișoară sau ghimbir; în cazul în care frigul nu a atacat complet, este bine să mergi la plimbare; aceasta va stimula sistemul imunitar să funcționeze.

Răceala în timpul sarcinii – ce e de evitat?

Când tratezi o răceală în timpul sarcinii, trebuie să ai grijă atunci când utilizezi remedii casnice și produse farmaceutice tipice. Femeile însărcinate ar trebui să-și amintească că:

  • În timpul sarcinii, majoritatea medicamentelor sunt interzise; nu trebuie să iei nici un produs farmaceutic, fără să-ți consulți medicul, iar prospectele medicamentelor trebuie citite cu atenție;
  • În cazul răcelii în timpul sarcinii, nu trebuie să iei singuri antibiotice, chiar și cele prescrise anterior de un medic; ingestia de calmante, antipiretice, aspirină și vitamine este de asemenea inadmisibilă; chiar picăturile de nas pot răni; singura excepție este paracetamolul pur;
  • Când utilizezi remedii casnice pentru răceli, ai grijă la unele preparate din plante și ierburi, care sunt periculoase pentru femeile însărcinate; femeile însărcinate ar trebui să evite, printre altele cimbru, picior tăios și câteva uleiuri esențiale.

Răceala în timpul sarcinii – când să merg la medic?

Dacă ai o răceală în timpul sarcinii, merită să mergi la medic dacă starea ta psihică este negativă la început, ai febră ridicată, iar după tratamentul la domiciliu simptomele persistă sau se agravează. Cel mai bine este să mergi la un medic ginecolog sau la un medic de familie. Un indiciu pentru o vizită este, de asemenea, durere la ureche sau sinusuri în cazul unei răceli, tuse uscată, dificultăți de respirație – acest lucru poate indica faptul că răceala s-a transformat în gripă, angină, bronșită, pneumonie sau otită. Trebuie amintit că, răceala în cazul femeilor însărcinate trebuie tratată. Dacă este lăsată netratat, poate duce la infestarea fătului, la plecarea lichidului amniotic și nașterea prematură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here