RODIA – PROPRIETĂȚI, SUCUL ȘI SIROPUL DE RODIE

0
1881
bărbat
fot. pixabay.com

Rodia este un fruct cunoscut omenirii aproape încă din zorii vremii. A fost folosită nu numai ca o sursă valoroasă de vitamine și minerale, ci și o gustare și chiar un obiect de cult religios. Este indicat faptul că rodia are multe proprietăți medicinale. În medicină era folosit în cele mai vechi timpuri. Au început să aprecieze efectul sucului de rodie.

Rodia este un fruct, care crește pe rodie – un copac mic sau arbust. Provine din Iranul de astăzi sau din Afganistan. Popoarele antice au folosit rodiile de bună voie. Ele au simbolizat fertilitatea, abundența și nemurirea. Cu toate acestea, rodia nu a fost doar un simbol, ci și un mijloc medical. A fost utilizat în tratamentul paraziților, aftelor, ulcerelor, diareei, hemoragiilor, febrei și bolilor respiratorii. Cercetările științifice moderne au confirmat proprietățile atât de largi ale rodiei și au adăugat, de asemenea, câteva noi.

Proprietăți nutritive ale rodiei

Rodia conține multe vitamine și minerale valoroase, este, de asemenea, un produs cu conținut scăzut de calorii – 100 g conțin 83 de calorii. Datorită acestui fapt, rodia este un fruct cu un indice glicemic scăzut. Compoziția sa este dominată de carbohidrați, vitamine B5, C și E, potasiu, magneziu, fosfor și compuși bioactivi, cum ar fi flavonoide, elagotanine și proantocianidine. Trebuie menționat că, acești compuși se găsesc mai ales în pielea fructului.

În plus, rodia conține antioxidanți foarte puternici și acid elagic. Acești compuși sunt considerați cei mai valoroși, deoarece au un efect foarte pozitiv asupra corpului uman. Proprietățile lor includ scăderea tensiunii arteriale, prevenirea bolilor cardiovasculare, protejarea pielii împotriva radiațiilor UV, inhibarea proceselor de îmbătrânire, stimularea producției de colagen, creșterea elasticității și fermității pielii.

Proprietăți medicinale ale rodiei

  • Îmbunătățirea fluxului de sânge, în principal, la persoanele cu boală coronariană; în plus, rodiile reduc depozitele și calcifierea, scad tensiunea arterială și reglează colesterolul;
  • Proprietăți terapeutice și profilactice în domeniul cancerului, în special ale cancerului de prostată; aceste proprietăți ale rodiei au fost confirmate de numeroase studii; în plus, rodiile vindecă cancerul de sân; li s-a confirmat că inhibă proliferarea celulelor canceroase;
  • Prevenirea îmbătrânirii pielii și a întregului corp; rodiile îmbunătățesc aspectul pielii, făcând-o fermă și elastică, stimulează producția de colagen și încetinesc evoluția demenței senile; în produsele cosmetice, fructele de rodie sunt utilizate, pentru a îmbunătăți circulația sângelui și tonusul pielii, pentru a calma acneea, titrurile inflamatorii și bateriile, hidratează epiderma;
  • Reducerea problemelor digestive;
  • Atenuarea afecțiunilor feminine, inclusiv PMS și menopauză; fitoestrogenele conținute în fructe sunt responsabile pentru aceste proprietăți;
  • Nivelarea problemelor cu erecția; rodia pentru potență a fost deja folosită în medicina antică estică; Substanțele active conținute în fructe au un efect pozitiv asupra potenței, reducând disfuncția erectilă, stimulând libidoul și senzațiile sexuale.

    libido
    fot. pixabay.com

Cum să mănânci fructele de rodii?

Rodia este un fruct acoperit cu o piele groasă de coajă, care poate prelua culoarea mov sau violet. În interiorul fructului se află între 400 și 700 de semințe înconjurate de parchete în formă de jeleu – ele sunt partea comestibilă a fructelor de rodie. Pentru a mânca o rodie, decojește-o. Cel mai obișnuit mod este să o tai în jumătate și apoi să bați o jumătate cu o lingură de lemn – semințele comestibile vor cădea din ea. Rodia poate fi decojită și prin tăierea coroanei și realizarea a 4 tăieturi, care împart fructele în sferturi. Acestea sunt introduse într-un vas cu apă și după 10 minute, pielea tăiată este îndepărtată și separată de semințe.

Gustul de rodie este dulce și acru. Poate fi consumat singur sau adăugat la salate, deserturi, carne (în special carne de porc).

Semințele rodiei

Semințele de rodie sunt singura parte comestibilă din rodie. Sunt bogate în polifenoli, adică compușii previn bolile cardiovasculare. Semințele de rodie conțin acizi grași polinesaturați. Merită să știi că, conțin acid punic valoros, care are proprietăți antiinflamatorii.

Sucul de rodie?

Sucul de rodie este o băutură răcoritoare, cu un gust dulce și acru. Prezintă, la fel ca rodia, mari proprietăți medicinale. Este indicat că, consumul său îți permite să reduci stresul și tensiunile emoționale, să crești imunitatea. Luptă împotriva radicalilor liberi și întârzie îmbătrânirea. Proprietățile sucului de rodie au făcut obiectul a numeroase studii științifice de ani de zile, iar oamenii de știință dau tot mai multe proprietăți noi. De asemenea, ei indică faptul că, pentru ca sucul de rodie să fie efectiv, trebuie băut regulat – de 3 ori pe zi înainte de a mânca. Adulții ar trebui să bea 30 ml suc de rodie pe zi, copiii 15-20 ml.

Sucul de rodie poate fi obținut în mai multe moduri. Baza este zdrobirea semințelor. Datorită gustului de tartă, sucul de rodie s-ar putea să nu se potrivească tuturor, dacă este prea acru poți adăuga alte fructe, de exemplu fructe de pădure. Modalități populare sunt, de asemenea, să folosească puțin sirop de zmeură sau căpșuni sau să se bea sucul sub formă de smoothie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here