ROLUL IODULUI ÎN ORGANIZM – CUM SE MANIFESTĂ LIPSA LUI SAU EXCESUL ACESTUIA

0
1021
halibut
fot. pixabay.com

Iodul este un element necesar pentru buna funcționare a organismului. Omul are nevoie de el în cantități mari, iar sarcina sa principală este producerea de hormoni tiroidieni. Datorită acestui fapt, fiecare dintre noi ar trebui să aibă grijă de nivelul adecvat de iod din organism. Atât excesul, cât și deficiența de iod sunt periculoase pentru oameni. Vezi exact de ce este responsabil iodul și cum să te protejezi de deficiențele sale.

Deși pentru buna funcționare a corpului uman, avem nevoie doar de urme de iod, deficiențele acestuia sunt extrem de greu de detectat. Datorită faptului că sunt extrem de periculoase pentru sănătate, sunt introduse o serie de acțiuni pentru a contracara acest fenomen. Iodizarea sărurilor de masă este una dintre cele mai populare. Obligația de a adăuga iod în sare în România a fost introdusă în 1997.

Care este rola iodului în organism?

Iodul este un element necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni, adică tiroxina (T4) și forma sa activă triiodotironină (t3). Acești hormoni sunt extrem de importanți pentru om. De ele depinde dezvoltarea și funcționarea corespunzătoare a creierului și a sistemelui nervos, precum și a glandei hipofizare, mușchilor, inimii și rinichilor. Hormonii tiroidieni produși de iod influențează, de asemenea, în mod semnificativ, procesul de creștere și maturare a celulelor corpului. Sunt implicați în procesele de respirație celulară și producție de energie, precum și menținerea temperaturii normale a corpului.

Normele iodului din organism

Cererea zilnică pentru adulți de iod este de 160 µg. Acest indicator crește la femeile însărcinate și cele, care alăptează. În primul caz, doza zilnică recomandată este de 185 µg, în cea de a doua, de 200 µg. Această doză de iod pe zi asigură buna funcționare a glandei tiroide. Pentru copii, nevoia de iod este următoarea:

  • nou-născuți și sugari până la 6 luni – 40 µg;
  • sugari cu vârsta de până la 12 luni – 50 µg;
  • copii până la trei ani – 70 µg;
  • copii 4-6 ani – 90 µg;
  • copii 7-9 ani – 120 µg;
  • copii mai mari – de la 150 la 160 µg.

Se raportează, că în corpul uman se găsesc aproximativ 40 mg de iod, dintre care până la 75% se acumulează în glanda tiroidă.

Excesul de iod în organism: simptome și efecte

exces
fot. pixabay.com

În majoritatea cazurilor, excesul de iod din alimente este tolerat de organism și, ca urmare, nu apar efecte secundare. Cu toate acestea, ele pot apărea la persoanele, care suferă de boală tiroidă autoimună. Este indicat că în cazul lor, excesul de iod poate provoca hipertiroidie și astfel, reacții nedorite sub formă de funcție crescută a glandelor salivare, secreție excesivă de mucus în bronhii sau reacții alergice și modificări ale pielii. În cazuri extreme, poate apărea și intoxicație acută cu iod. Simptomele sale includ senzația de arsură în gură, gât, stomac, dureri de stomac, greață, vărsături, diaree, disfuncție cardiacă și proteinurie.

Deficiența iodului în organism: simptome și efecte

Datorită faptului că iodul este păstrat, în primul rând, în glanda tiroidă, primele simptome ale deficienței sale apar în activitatea acestui organ. Prea puțin iod în organism prin extinderea glandei tiroidiene, adică gușă. Sunt create, pentru a împiedica creșterea suprafeței și absorbirea unei cantități mai mari de iod, care circulă în sânge. Deficiența de iod este evidențiată și de letargie, senzație constantă de răceală, piele uscată și mucoase, răgușeală, creștere în greutate fără cauză, dificultăți de concentrare și memorie, căderea părului și ruperea unghiilor.

Deficiența de iod pe termen lung poate duce la hipotiroidism, mărirea glandei tiroid. La copii, deficiența de iod duce la o întârziere a dezvoltării fizice și mentale, în timp ce la femeile însărcinate poate duce la deteriorarea ireversibilă a creierului fătului. Adesea, deficiența de iod poate provoca, de asemenea, avort, naștere prematură sau moartea bebelușului imediat după naștere.

Cum să diagnostichezi nivelul de iod din organism?

Nivelul de iod în sânge poate fi determinat printr-un test de control al urinei. Ar trebui să fie testat în mod regulat de către femeile însărcinate și, în caz de deficiențe, consultă rapid un medic și începe să suplimentezi dieta sau aruncă o privire atentă la meniul tău.

Produsele cu conținut ridicat de iod

Cele mai mari cantități de iod se găsesc în apa de mare, de unde și sursa sa este tot peștele, fructele de mare și algele. Trebuie amintit că iodul este, de asemenea, eliberat din mare în aer, iar apoi cade pe pământ, prin urmare, copiilor și femeilor însărcinate li se recomandă să se plimbe pe lângă mare.

Produsele alimentare care conțin cantități mari de iod sunt: ​​codul proaspăt, pollacul, halibutul, somonul afumat, brânza, pâinea crocantă, chefirul, laptele cu unt, orezul brun, sardinele, pâinea de secară integrală, broccoli, ouăle de pui, lapte 0,5%, alunele, tonul în ulei, brânza grasă, macrou afumat, moluște și crustacee. În România, iodul se găsește și în sarea de masă. Cu toate acestea, trebuie amintit că sarea nu poate fi tratată ca principală sursă de obținere a acestui element pentru organism. Acest lucru se datorează faptului, că aceasta furnizează și sodiu, care perturbă echilibrul de apă și electroliți, provoacă hipertensiune, boli circulatorii și renale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here