SEPTICEMIE – CAUZE, SIMPTOME ȘI MODALITĂȚI DE TRATAMENT

0
1273

Sepsisul este răspunsul organismului la infecții. Există multe mituri și zvonuri legate de această stare. Unii oameni cred că sepsisul este o boală infecțioasă, în timp ce alții cred că aproape fiecare boală o provoacă. Între timp, medicii susțin că nu putem lua de la cineva sepsisul și apare extrem de rar. Cu toate acestea, adevărul este că sepsisul este extrem de periculos pentru corpul uman. Aceasta determină ca în doar câteva ore, să apară o stare critică, care poate pune viața în pericol. Află cauzele, simptomele și metodele de tratare a sepsisului.

Septicemia este o boală de care poate suferi oricine. Cel mai adesea atacă pe cei slăbiți, cu imunitate redusă, vârstnici, copii mici, bolnavi cronici. Grupul de risc include, de asemenea, persoanele care trăiesc într-o tensiune emoțională constantă (stres) și cu probleme de nutriție. Sepsisul apare adesea și după o intervenție chirurgicală invazivă. Datorită faptului că sepsisul se dezvoltă extrem de rapid, este necesară recunoașterea imediată și începerea tratamentului în spital. Nerespectarea acestor măsuri duce, de obicei, la moarte.

Ce este septicemia?

Sepsisul, sau septicemia, este un tip de reacție generală severă a organismului, care este cauzată de infecție. Cel mai adesea apare din cauza prezenței unei alte boli infecțioase, a slăbirii organismului sau a unei defecțiuni a sistemului imunitar. În timpul sepsisului, microbii și toxinele apar în sânge și se răspândesc în tot corpul. Sepsisul este diagnosticat atunci când pacientul observă cel puțin 2 simptome de inflamație.

Ce este șocul septic?

Sepsisul poate fi însoțit de așa-numitul șoc septic. Apare dacă inflamația este avansată. Șocul septic este asociat cu o scădere a tensiunii arteriale. Este cauzat de bacterii, care intră rapid în fluxul sanguin. Este indicat că aproape 60% din șocul septic are ca urmare moartea pacientului. Pentru a evita acest lucru, acțiunea medicală trebuie să fie imediată și să includă doze mari de antibiotice, transfuzii de lichide, dopamină intravenoasă și ridicarea tensiunii arteriale.

Cauzele sepsei

Sistemul imunitar slăbit este cauza directă și cea mai frecventă a sepsisului. Printre altele, poate apărea slăbiciunea, ca urmare a unei alte boli – atunci începe să lupte cu factorii, care o provoacă și își pierde forța. Atunci când sistemul imunitar nu funcționează corect, apare o infecție generalizată sau sepsisul.

Însăși procesul de sepsis este complicat. Mai simplu spus, în sângele tău apar mediatori inflamatori, care determină creșterea sau scăderea temperaturii corpului și acțiunea intensă a inimii. În plus, aceștia sunt responsabili de formarea de micro-cheaguri în vasele de sânge, care provoacă ischemie tisulară și diateză hemoragică. Ca urmare a lipsei de oxigen, apare deteriorarea celulară sau necroza. În această situație, pacientul pierde contactul cu realitatea, apare insuficiența renală iar apoi, organele interne nu mai funcționează. Sepsisul avansat duce la șoc septic, iar consecințele acestuia sunt dificil de inversat.

Este indicat că sepsisul poate fi cauzat de: pneumococi, stafilococi, tije de colon, streptococi, ciuperci, virusuri cu febră hemoragică. Infecțiile cauzate de aceste microorganisme sunt prevenite cu vaccinuri profilactice.

febră
fot. pixabay.com

Simptomele sepsisului

Primele simptome ale sepsisului, după care trebuie să soliciți imediat asistență medicală sunt:

  • Slăbiciune generală;
  • Febra sau scăderea severă a temperaturii corpului;
  • Frecvența cardiacă accelerată;
  • Respirație accelerată.

Alte simptome ale sepsisului sunt:

  • cantitate redusă sau crescută de leucocite în sânge datorită prezenței microorganismelor în organism;
  • Bilanțul lichidului pozitiv;
  • umflare;
  • Glicemia ridicată, deși nu ai diabet;
  • Ecimoză pe piele sub formă de pete roșii, care nu se estompează ca urmare a presiunii;
  • Nivelul crescut de proteine ​​C-reactive.

Tipuri de septicemie

Septicemia poate apărea sub diferite forme. Boala este împărțită în funcție de starea și severitatea bolii. Soiurile, despre care se vorbește în medicină, sunt sepsis obișnuit, sepsis sever și șoc septic. În sepsisul sever și șocul septic apare insuficiența și tulburările organelor interne. La șoc, există, de asemenea, afecțiuni cardiovasculare, vasodilatație, scăderea tensiunii arteriale și reducerea fluxului sanguin prin țesuturi. Șocul septic este cea mai caracteristică și, de asemenea, cea mai periculoasă formă a acestei boli.

Tratamentul septicemiei

Tratamentul sepsisului trebuie să fie prompt. Pacientului i se administrează antibiotice în primele ore de la infecție. În plus, se administrează anticoagulante, care susțin activitatea inimii și a fluidelor. În același timp, se efectuează teste diagnostice, care vor detecta ce microorganism a cauzat sepsisul. Diagnosticul de sepsis include, printre altele, realizarea culturilor de sânge, morfologie, gasometrie, coagulogramă, teste hepatice. În cazul în care diagnosticul nu dezvăluie ce virus, bacterie sau ciupercă a cauzat sepsisul, se utilizează un antibiotic cu spectru larg de acțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here