SINDROMUL OCHIULUI USCAT – CUM SĂ-I FACEM FAȚĂ?

0
916
lacrimi artificiale
fot. pixabay.com

Sindromul ochiului uscat, adică ochiul uscat este conjunctivita și keratita. Inflamația rezultă din hidratarea necorespunzătoare a globului ocular. Ca o cauză directă a sindromului de ochi uscat, se menționează producția redusă a lacrimilor sau compoziția lor chimică slabă. Ochiul uscat este o boală cronică, care trebuie tratată simptomatic, de exemplu, dând lacrimi artificiale. În unele cazuri, tratamentul este foarte lung și nu aduce imediat rezultatele așteptate. Vezi cum să faci față sindromului de ochi uscat.

Datele medicale indică faptul că până la 17% din populația lumii suferă de sindromul ochilor uscați. De obicei, afecțiunea apare la persoanele care poartă lentile de contact. Simptomele ochiului uscat pot fi minime sau extrem de severe, atunci când împiedică funcționarea și munca normală, de exemplu la un computer.

Cauzele sindromului ochilor uscați

Ca o cauză directă a inflamației cronice a ochiului este compoziția chimică incorectă a lacrimilor, producția lor redusă sau deteriorarea distribuției lacrimilor de către aparatul pleoapelor. Cauza sindromului de ochi uscat este și funcționarea defectuoasă a glandelor meibomului. Acestea produc grăsimi, care formează stratul exterior al peliculei lacrimogene, ceea ce accelerează evaporarea lacrimilor. S-ar putea să fie prea puțină sau prea multă grăsime. Fiecare dintre cauzele sindromului de ochi uscat determină uscăciunea conjunctivei și a corneei ochiului și susceptibilitatea acestuia la infecții și inflamații. Imunitatea redusă a ochilor poate fi cauzată de: afecțiuni hormonale, muncă îndelungată la computer, menopauză, boli autoimune și dermatologice, unele medicamente și bătrânețe.

Factorii care cresc riscul sindromului de ochi uscat sunt: ​​factorii atmosferici, statul în camere cu aer condiționat sau supraîncălzit, purtând lentile de contact, fumatul, proceduri de corecție a ochilor cu laser și clipiri rare.

Simptomele sindromului de ochi uscat

Principalele simptome ale sindromului ochilor uscați este o senzație neplăcută de uscăciune și ardere a ochilor. La sindromul ochilor uscați, pot fi observate și globurile oculare cu sânge, care sunt fotosensibile. Alte simptome ale bolii includ:

  • lăcrimare,
  • vedere încețoșată
  • supurație la marginile liniei genelor;
  • Gura uscată;
  • Senzație de nisip sau de un corp străin în ochi.

Simptomele de mai sus pot apărea doar la un ochi sau îi acoperă pe amândoi. De obicei, simptomele se agravează seara, după mult timp la computer sau când te aflii într-o cameră supraîncălzită și cu aer condiționat.

Cum să tratezi sindromul ochiului uscat?

Sindromul de ochi uscat este diagnosticat de un oftalmolog. Confirmarea diagnosticului înseamnă că trebuie să începi tratamentul. Cel mai adesea are o formă simptomatică. Sindromul de ochi uscat este diagnosticat de:

  • Testul Schirmer, adică evaluarea secreției lacrimogene,
  • Examen oftalmologic într-o lampă cu fanta;
  • Evaluarea înălțimii meniscului lacrimal;
  • Examinarea pliurilor conjunctivale;
  • Analiza apariției unor defecte în epiteliul corneei oculare;
  • evaluare a timpului de întrerupere a filmelor lacrimogene.

Tratamentul sindromului de ochi uscat are ca scop, în primul rând, îmbunătățirea vederii pacientului, precum și minimizarea disconfortului și a factorilor agravanți. La baza tratamentului stă utilizarea preparatelor cu lacrimi artificiale. Acestea trebuie să completeze cele lipsă și să hidrateze ochii. Lacrimile artificiale constau în apă și substanțe vâscoase hidratante, de exemplu, acid hialuronic. Datorită acestui lucru, particulele de apă sunt legate și reținute pe suprafața globilor oculari. Lacrimile artificiale sunt, de asemenea, destinate să protejeze globul ocular de la uscare, să umple defectele corneene și să le protejeze.

Picăturile hidratante sub formă de lacrimi artificiale sunt sigure pentru ochi. Deoarece conțin conservanți, sunt complet sterili. Este indicat faptul că cea mai sigură substanță pentru ochi este polichidul. Acțiunea sa reduce producerea de pelicula lacrimogenă, fără a produce modificări la suprafața ochilor globului ocular.

Medicamentele pentru sindromul ochiului uscat

În tratamentul sindromului de ochi uscat, nu sunt folosite doar lacrimi artificiale, ci și produse farmaceutice bazate pe corticosteroizi sau ciclosporină A. Sarcina lor este de a reduce inflamația ochilor. În cazul în care boala ia o formă avansată, se recomandă utilizarea dopurilor speciale – ocluzia punctelor lacrimogene. Sarcina lor este de a preveni scurgerea lacrimilor și de a le reține pe suprafața ochiului.

picături hidratante
fot. pixabay.com

Remedii casnice pentru sindromul ochiului uscat

Remediile la domiciliu ajută la ameliorarea simptomelor sindromului de ochi uscat. Metodele de acasă se concentrează pe igiena și îngrijirea corespunzătoare a zonei ochilor, a masajelor și a dietei. La inflamație, se recomandă încălzirea zilnică și masarea pleoapelor cu vârful degetelor. Acest tratament va permite lichefierea și îndepărtarea secrețiilor, care rămân în glandele Meiboma.

Ca remediu la domiciliu pentru sindromul de ochi uscat, se recomandă clipirea frecventă și repausul ochilor, în timp ce lucrezi la un computer sau te uiți la televizor.

Dieta ochilor uscați se bazează pe grăsimi agricole și omega-3. Acestea sunt substanțe, care întăresc sistemul circulator. Prin urmare, merită să includzi pește, ulei de măsline, nuci și semințe de in în meniul tău zilnic.

Afecțiunile asociate cu sindromul de ochi uscat persistă de-a lungul vieții. Medicina modernă nu știe să le elimine complet. Excepție fac etapele secundare ale bolii, care apar după administrarea medicamentului – atunci când medicamentul este întrerupt, simptomele sindromului de ochi uscat se reduc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here