Pre-diabetul înseamnă glicemie crescută. Dacă este lăsat netratată, poate duce la diabet sau boli cardiovasculare. Pentru a preveni aceste consecințe, tratamentul trebuie început imediat. Se bazează în principal pe o dietă adecvată, exerciții fizice, evitarea stresului și nivelurile regulate de zahăr. Vezi ce trebuie să știi despre pre-diabet.
În principal noi singuri provocăm la noi diabet. Acesta este rezultatul obezității, al excesului de greutate, al alimentației precare, al lipsei de exerciții fizice, al unui stil de viață sedentar. De aceea, prevenirea este atât de importantă în cazul diabetului. Conducerea unui stil de viață sănătos poate evita această afecțiune.
Ce este starea pre-diabetică?
Vorbim despre pre-diabet când glicemia depășește norma general acceptată și totuși pacientul nu este diagnosticat cu diabet. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că pre-diabetul duce adesea la dezvoltarea acestei boli. Desigur, poate fi prevenită ducând un stil de viață sănătos.
Pre-diabetul este diagnosticat atunci când glicemia depășește 100-125 mg / dL pe stomacul gol. Pentru a confirma rezultatele, trebuie efectuat un test oral al glicemiei. Aceasta implică luarea de sânge și măsurarea glucozei în aceasta, urmată de oferirea pacientului a 75 mg de glucoză, care trebuie băută în 5 minute. După 2 ore, rezultatul testului este verificat. Dacă este mai mic de 140 mg/dl înseamnă glicemie anormală, un rezultat între 140 și 199 mg/dl este un diagnostic al toleranței anormale la glucoză, adică pre-diabet.
Complicațiile pre-diabetului – la ce trebuie să ai grijă?
Glicemia crescută este periculoasă pentru sănătate. Poate duce la atac de cord, ateroscleroză sau accident vascular cerebral. În cazul pre-diabetului, riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare crește. Dezvoltarea pre-diabetului crește, de asemenea, riscul de a dezvolta diabet.
Care sunt simptomele pre-diabetului?
Pre-diabetul nu prezintă simptome caracteristice. Uneori, apar simptomele asociate diabetului de tip 2. Prin urmare, este indicat că simptomele diabetului pre-diabet sunt
- sete crescută;
- frecvență mare de urinare;
- poftă imensa;
- oboseală excesivă;
- somnolență;
- probleme de vedere.
Pre-diabetul este suspectat, în principal, la persoanele care duc un stil de viață sedentar, care se luptă cu obezitatea. Riscul apariției acesteia crește și în familie, cu tendință la hipertensiune arterială, tulburări lipidice și diabet. De obicei, cazurile sunt detectate atunci când pacientul merge la medic din cauza altor boli. Pre-diabetul este de obicei diagnosticat la persoane cu vârsta peste 40 de ani.
Dieta la pre-diabet
Tratamentul pre-diabetului se bazează, în principal, pe modificările stilului de viață și a nutriției. Pacientul trebuie, în primul rând, să limiteze numărul de calorii consumate la 1200-18000. Un alt principiu alimentar este că grăsimile nu pot constitui mai mult de 25% din necesarul zilnic de nutrienți. Grasimile trebuie inlocuite cu alimente bogate in fibre. Pentru pre-diabet este recomandată o dietă mediteraneană pe bază de fructe, legume și pește.
În domeniul schimbării stilului de viață, se recomandă abandonarea unui stil de viață sedentar în favoarea activității fizice. În cazul pre-diabetului, sportul trebuie să fie de minimum 150 de minute pe săptămână. Acestea pot fi plimbări rapide, antrenament aerobic sau înot. Datorită sportului, poți reduce riscul de diabet cu până la 60%. Activitatea fizică te va ajuta, de asemenea, să scapi de kilogramele în plus care însoțesc deseori pre-diabetul.
Cum să tratezi pre-diabetul? Farmacologia
Prima fază de tratament pentru pre-diabet este introducerea unei diete echilibrate, a activității fizice și a pierderii de kilograme inutile. În cazul în care aceste efecte nu au reușit, recurge la tratament farmacologic. Medicamentele sunt prescrise de medic în consultare cu pacientul, așteptările acestuia și posibilitatea de a utiliza măsuri adecvate. În cazul pre-diabetului, se administrează metformină. Acest preparat nu provoacă creșterea în greutate și poate fi folosit de multe dintre acestea. Aceste tipuri de medicamente reduc riscul de a dezvolta diabet cu aproximativ 30%.
Pre-diabet în timpul sarcinii – ce înseamnă?
Pre-diabetul poate apărea în timpul sarcinii. El este un adept al diabetului gestațional. Ambele condiții au criterii similare. Apar la femei, care așteaptă un copil. Cauza pre-diabetului în sarcină este creșterea hormonilor, care duc la creșterea nivelului de glucoză din sânge și acționează în opoziție cu insulina. Estrogenii, progesteronul, lactogenul placentar și prolactina sunt responsabile de diabetul de sarcină și de pre-diabet. Riscul de a dezvolta diabet în timpul sarcinii crește odată cu vârsta gravidei. De obicei, îl au femeile după vârsta de 35 de ani. Riscurile sunt, de asemenea, afecțiuni genetice, mai multe sarcini, hipertensiune arterială, supraponderalitate și naștere mai precoce de peste 4 kilograme.