Stimulatorul cardiac este un dispozitiv mic cu baterie, care permite milioanelor de oameni din întreaga lume să trăiască confortabil. Un stimulator stimulează activitatea inimii, colectează, înregistrează și trimite informații despre funcționarea acestui organ. Un stimulator cardiac este pus în timpul operației, care, însă, nu este foarte periculoasă. Vezi ce trebuie să știi despre un stimulator cardiac.
Stimulatorul cardiac ar trebui să te apere de probleme cardiace, care pot aduce chiar la moarte. Stimulatorul cardiac este un dispozitiv comod și confortabil și limitează pacientul doar într-o mică măsură. Obligatorii sunt vizitele regulate la un cardiolog (de minim 2 ori în ochi) și baterii înlocuibile o dată la 4-7 ani. Pacienții cu stimulator cardiac pot lucra, călători, conduce o mașină, avea relații sexuale, pot merge și chiar alerga liber.
Care sunt sarcinile stimulatorului inimii?
Stimulatorul inimii este un dispozitiv automat, a cărui sarcină este de a stimula munca mușchiului cardiac cu ajutorul impulsurilor electronice. Stimulatorul inimii sesizează ritmul cardiac al pacientului și produce semnale electronice propria, care se adaptează bătăilor inimii pacientului. Stimulatorul inimii se activează atunci când bătăile inimii naturale dispar – așa că nu există nici o teamă că stimulatorul cardiac va interfera cu munca musculară.
Când se introduce un stimulator al inimii?
Stimulatorul cardiac este o soluție pentru persoanele, care prezintă tulburări semnificative de conducere electronică în mușchiul inimii. Aceste scufundări se manifestă în bătăi cardiace rare sau foarte neregulate la contracții. Un stimulator cardiac este utilizat pentru:
- boala a nodului sinoatrial, în care impulsurile trimise sunt prea slabe;
- blocuri atriale ventriculare, în care este perturbată conducerea impulsului;
- blocuri de ramuri ale nodului său;
- fibrilație atrială.
Contraindicații pentru stimulatorul cardiac
Deși un stimulator cardiac este o soluție convenabilă, este posibil să nu fie aplicabil pentru fiecare pacient. Infecțiile generale și locale ale corpului, precum și unele tulburări ale automatismului cardiac sunt indicate ca și contraindicații pentru stimulatorul cardiac. Medicul tău decide dacă poate fi folosit un stimulator cardiac. El ia decizii luând în considerare starea de sănătate a pacientului și rezultatele testelor.
Intervenția de introducere a stimulatorului cardiact
Contrar aparențelor, intervenția implantării unui stimulator cardiac nu este invazivă sau periculoasă. Se efectuează în condiții de sterilitate ridicată, cel mai adesea în laboratorul electrofiziologic. Implantarea stimulatorului se efectuează sub anestezie locală, deoarece procedura nu necesită deschiderea toracelui. Dispozitivul este plasat subcutanat, exact sub claviculă și duce electrozii la inimă pe calea intravasculară.
Procedura de implantare a unui stimulator cardiac durează aproximativ 2 ore. După ce este efectuată, pacientul rămâne în spital o zi, când activitatea sa de sănătate și stimulator cardiac sunt monitorizate. Se raportează că, complicațiile după implantarea unui stimulator cardiac sunt foarte rare, iar dimensiunea acestora nu pune în pericol viața. Cele mai frecvente reacții adverse ale implantării unui stimulator cardiac sunt hematoamele și infecțiile, provenite de la electrozi lipiți și pneumotorax. Când apar complicații, este necesar un timp mai lung de recuperare. Printre reacțiile adverse mai grave se numără infecțiile stimulatorului cardiac, embolia aerului, tamponada cardiacă și inflamația bacteriană a inimii. Aceste afecțiuni apar la mai puțin de 1% dintre pacienți.
Viața cu stimulatorul cardiac
Multe persoane percep viața cu un stimulator cardiac ca fiind plină de inconveniente și limitări. Cu toate acestea, medicii raportează că un stimulator cardiac nu împiedică un stil de viață normal, iar austeritățile sunt ca medicamentul. Totuși, acest lucru nu înseamnă că pacientul nu trebuie să aibă grijă de el și să respecte mai multe reguli. În primul rând, pacientul trebuie să-și amintească despre controalele periodice efectuate la un cardiolog. Acestea ar trebui să fie în medie la fiecare 3 luni, dar uneori medicul recomandă vizite mai puțin frecvente, de exemplu în fiecare an. În timpul verificării, se verifică funcția de pornire, starea bateriei și starea generală a pacientului. Bateria din starter este înlocuită la fiecare 4-7 ani.
După implantarea stimulatorului cardiac, se recomandă să nu folosești dispozitive, care emit un câmp magnetic mare, de exemplu sudori, burghie sau transformatoare eclectice puternice. Majoritatea aparatelor electrocasnice nu afectează în mod negativ funcționarea stimulatorului cardiac. Cu toate acestea, poate exista o problemă cu unele teste de diagnostic, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică, radioterapia sau stimularea nervului electric. De asemenea, trebuie să renunți la procedurile fizioterapeutice selectate, care includ diatermie, băi galvanice, iontoforeză, curenți diadinamici și toate formele de electroterapie și magnetoterapie. Oferă informații cu privire la stimulatorul cardiac întotdeauna înainte de operații și teste, pentru a evita defectarea acestuia.
Pe de altă parte, persoanele cu stimulator cardiac pot lucra, călători, duce viața socială și sexuală sau pot juca sport. În acest ultim aspect, se recomandă totuși să renunți la disciplinele de contact, care ar putea deteriora stimulatorul cardiac. De asemenea, merită să ai grijă de sănătatea ta, de exemplu, prin trecerea la o dietă sănătoasă sau renunțarea la stimulanți.